Buzăul a primit 1.450 de doze de vaccin gripal pentru copii

30 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Această tranșă este destinată imunizării copilașilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 3 ani și face parte dintr-un lot de 70.000 de doze pe care Ministrul Sănătății le-a distribuit în toată țara.

 

Ministerul Sănătății anunță că a finalizat distribuirea unei noi tranșe de vaccin gripal către Direcțiile de Sănătate Pubică (DSP), pentru a fi administrate de medicii de familie în cadrul Campaniei de vaccinare antigripală gratuită, persoanelor cu risc ridicat de îmbolnăvire. Cele 70.000 doze de vaccin gripal din această tranșă sunt destinate imunizării copiilor cu vârsta cuprinsă între 6 luni și 3 ani, pentru care este recomandată vaccinarea.

La Buzău, din acest lot au ajuns 1.450 de doze, care „se vor administra copilașilor cu risc ridicat de îmbolnăvire, prin intermediul medicilor de familie și al secțiilor de pediatrie din spital. Copiilor care vor fi vaccinați pentru prima dată li se recomandă rapel (revaccinare) după 30 de zile, pentru a li se asigura imunitatea”, a precizat Cristina Ungureanu, directorul DSP Buzău, care a amintit că în prima tranșă s-au primit 7.200 de doze de vaccin gripal, din cele 60.000 comandate pentru acest sezon, care au fost distribuite cu prioritate unităților medicale și centrelor de îngrijire socială.

Mai multe studii arată că eficacitatea vaccinului gripal a fost mai mare în rândul copiilor care au primit două doze de vaccin în primul sezon în care au fost vaccinați (după cum se recomandă), comparativ cu copiii care au primit o singură doză.

 

Dr Doina Plesca

Anul acesta, pentru a se evita riscul suprapunerii infecției cu SARS-CoV-2 cu cel al gripei, OMS a recomandat debutul vaccinării antigripale cu o lună mai devreme, adică din luna septembrie. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cele cu boli cronice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravidele.

Prof. dr. Doina Pleșca, de la UMF Carol Davila, președintele Societății Române de Pediatrie, a explicat în cadrul unei dezbateri online pe tema vaccinării organizată de DC MediaGroup, că „un copil nevaccinat are riscuri mai mari de a contracta boala, decât unul vaccinat”.  Medicul pediatru a subliniat că gripa în sine, dar mai ales complicațiile pe care le fă virusul gripal, mai ales în cazul copiilor cu alte afecțiuni, pot fi extrem de grave, uneori chiar incompatibile cu viața. „Sunt copii care dezvoltă boli pulmonare, afectări auriculare – adică fac otită, după care poate apărea o infecție bacteriană. Există și cazuri în care unii copii pot face, în contextul gripei, meningite, meningoencefalite, afecțiuni extrem de severe, care pun viața micuților pacienți în pericol și pot determina instalarea unor sechele pe termen lung”.

Un studiu realizat în 2017 în care s-au analizat datele din patru anotimpuri gripale, între 2010 și 2014, a relevat că vaccinarea a redus riscul de deces asociat gripei cu 51% în rândul copiilor cu risc ridicat și cu aproape două treimi (65%) în rândul copiilor sănătoși.

 

Pentru sezonul gripal 2020-2021, Ministerul Sănătăţii a achiziţionat 3 milioane de doze de vaccin, o cantitate dublă față de anul trecut, în vederea imunizării unui număr cât mai mare de persoane cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai ales în contextul în care actualul sezon gripal se suprapune peste epidemia de COVID-19.

Repartiţia dozelor de vaccin gripal către DSP-uri se face în mai multe etape, la fel ca în anii trecuți, iar campania imunizare din acest an a început în data de 14 septembrie, când Ministerul Sănătății a distribuit în teritoriu primele 330.000 de doze. Restul dozelor de vaccin vor fi distribuite la jumătatea lunii octombrie și în luna noiembrie, pentru continuarea vaccinării antigripale gratuite a populației la risc, anunță MS.

Președintele Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Adela Cojan, a reamintit că OMS recomandă, pentru a evita izbucnirea de noi crize epidemiologice în această perioadă a pandemiei de COVID, continuarea susținută a vaccinării antigripale, dar și împotriva celorlalte boli prevenibile prin vaccinare. „În lipsa unor măsuri și a unei comunicări eficiente din partea noastră, a autorităților de sănătate publică și a medicilor, există riscul emergenței unor noi epidemii pe teritoriul țării noastre”, a spus președintele CNAS, în cadrul dezbaterii online despre vaccinare.

 

Ca în fiecare an, campania Ministerului Sănătăţii se va derula prin cabinetele medicilor de familie şi al unităţilor sanitare cu paturi. În cadrul campaniei de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii sunt imunizate persoanele cu vârsta peste 65 de ani, cu boli cronice, în special boli respiratorii şi cardiovasculare, boli metabolice, copii şi bătrâni instituţionalizaţi, personalul medical, precum şi gravide, conform recomandărilor OMS şi ECDC.

Având în vedere situația epidemiologică, Ministerul Sănătății recomandă populației care nu intră în categoria de risc ridicat de îmbolnăvire să achiziționeze vaccinul în vederea imunizării, recomandând în același timp, unităților farmaceuitice, să se aprovizioneze la timp cu vaccin gripal. Acesta se poate găsi sub formă de seringă de unică folosință cu substanța injectabilă. Vaccinul gripal tradițional (trivalent) oferă protecție pentru trei virusuri gripale: un virus gripal A (H1N1), un virus gripal A (H3N2) și un virus gripal B. În acest sezon, vaccinul gripal recomandat are patru tulpini și este considerat unul dintre cele mai eficiente. Prețul vaccinului gripal variaza în functie de calitate, producator și adaosul farmaciilor, între 20 și 60 de lei/doză.

Pe lângă vaccinare, MS recomandă respectarea regulilor de igienă, care reprezintă o regulă esențială pentru prevenirea îmbolnăvirilor.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*