Gripa „i-a iertat” pe buzoieni, dar face victime prin țară

Motivul principal este faptul că majoritatea persoanelor din județ, aflate în grupele de risc, s-au vaccinat până la acest moment, stocul de doze primit de către DSP Buzău fiind aproape de epuizare.

 

Scenariul sumbru de anul trecut se repetă și în 2019, în ceea ce privește evoluția gripei. Zilele trecute a fost confirmat primul deces, exact așa cum se întâmpla la debutul lui 2018, când în prima săptămână din an deja se înregistraseră două decese. La fel ca și în sezonul precedent, anunțul  Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică vine după o perioadă „liniștită” din punct de vedere epidemiologic, în care numărul cazurilor de gripă s-a încadrat în limitele normale, asta și datorită faptului că perioadele cu temperaturi extrem de scăzute și căderi de zăpadă au fost puține și de scurtă durată, iar elevii și studenții s-au aflat în vacanță, astfel că circulația virusului în colectivități a fost mai redusă.

Cu toate acestea, după ce din noul an s-a scurs prima săptămână, statistica indică și primul deces din acest sezon, din cauza gripei. Este vorba de un pacient de 53 de ani, din Galați, care suferea de leucemie în fază terminală și era internat la Institutul Oncologic din Iași. Ce-i drept, diagnosticul grav i-au diminuat șansele de supraviețuire, însă infecția cu virusul gripal de tip AH3 i-a adus sfârșitul, pe fondul imunității foarte scăzute, în condițiile în care pacientul nu fusese vaccinat antigripal.

 

Specialiștii speră ca scenariul de anul trecut să nu se repete, dat fiind faptul că în luna februarie din 2018, gripa provocase în doar două luni mai multe decese decât epidemia de rujeolă, numărul victimelor ajungând la 40. Acesta era însă doar „începutul”, pentru că până la finele lunii următoare, numărul deceselor provocate de gripă ajunsese la 119, iar numărul total al îmbolnăvirilor se apropia de 117.000.

În acest sezon, până la acest moment, în țară au fost confirmate 67 de cazuri de gripă, din fericire, niciunul din acestea nefiind din județul Buzău. În acest sens, dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie din cadrul Direcției de Sănătate Publică Buzău (DSP), a declarat că în județ nu sunt probleme legate de gripă, fiind consemnate doar două cazuri de „gripă clinică”, pentru care se așteaptă confirmarea analizelor de laborator.

Principalul factor care contribuie la creșterea numărului de îmbolnăviri și chiar de decese este nevaccinarea persoanelor aflate în categoriile de risc, din rândul cărora gripa face cele mai multe victime.

 

Dr. Carmen Scantei

Din acest punct de vedere, lucrurile stau bine la Buzău, până la acest moment fiind utilizat aproape întregul stoc de doze de vaccin antigripal care a fost repartizat către DSP Buzău. Astfel, dr. Carmen Scântei a declarat că din totalul de 20.640 de doze care au fost primite de la minister, au fost utilizate 20.592, iar zilele acestea urmează să fie făcută o nouă raportare referitoare la ultimele 48 de doze rămase. „Ultima raportare indică faptul că au fost vaccinate antigripal 20.592 de persoane din grupele de risc, deci au mai rămas 48 de doze din cele 20.640 care ne-au fost repartizate, urmând să primim o viitoare raportare referitoare la acestea. Rata de imunizare este foarte bună la acest moment, aceasta și datorită faptului că prima transă de vaccin antigripal am primit-o în luna septembrie  și astfel am putut începe chiar mai devreme campania de vaccinare. Am început cu cadrele medicale, apoi, pe măsură ce am primit următoarele tranșe, am trecut la vaccinarea celorlalte categorii de pacienți aflați la risc”, a declarat dr. Carmen Scântei. Numărul persoanelor aflate în categoriile de risc la nivelul județului este de aproximativ 35.000, aceasta fiind și cantitatea de doze pe care DSP a solicitat-o de la Ministerul Sănătății. Experiența anilor anteriori arată însă că nu toate persoanele aflate în grupele de risc se adresează medicilor de familie pentru a beneficia de vaccinarea antigripală gratuită, iar în cazul în care vor mai exista solicitări după ce stocul primit se va epuiza, va fi făcută o solicitare pentru suplimentarea acestuia.

La nivel național, pană în prezent au fost imunizate 1.187.159 de persoane.

 


Adaugati un comentariu


 

*