DSP Buzău a primit ultima tranșă de vaccin gripal din acest sezon

8 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Până la acest moment, peste 30.000 de buzoieni din grupele de risc s-au vaccinat antigripal, de la debutul sezonului.

 

Dr. Carmen Scantei

Astăzi a ajuns la Buzău ultima tranșă de 10.000 de doze de vaccin gripal, pe care Direcția de Sănătate Publică (DSP) le distribuie către medicii de familie.

Dr. Carmen Scântei, coordonatorul Compartimentului Epidemiologie al DSP Buzău spune că, prin acest ultim lot, a fost onorată integral comanda de 60.000 de doze de vaccin pe care autoritățile de sănătate publică din județ au făcut-o la minister, în perioada premergătoare debutului sezonului gripal. „Anul acesta nu ne putem plângem de în ceea ce privește aprovizionarea cu vaccinul gripal. Am primit toate cele 60.000 de doze pe care le-am solicitat și au fost respectate termenele de livrare pentru fiecare tranșă, așa că nu există nici un fel de sincopă. Astăzi a sosit și ultima tranșă de 10.000 de doze, pe care deja le distribuim medicilor de familie, iar persoanele din categoriile vulnerabile care nu s-au imunizat încă, o pot face în continuare, fără nici un fel de probleme”, a declarat dr. Carmen Scântei.

 

Medicul epidemiolog a mai spus că, până acum, mai mult de jumătate dintre dozele primite la Buzău au fost administrate, ceea ce înseamnă că peste 30.000 dintre buzoienii din categoriile de risc s-au vaccinat antigripal. Numărul lor este mult mai mare decât în anii anteriori și în mod sigur, contextul epidemiologic generat de pandemie a avut o contribuție importantă în acest sens.

Dr. Carmen Scântei menționează că o cerere foarte mare pentru vaccin a existat în perioada de debut a sezonului gripal și în primele săptămâni de manifestare a acestuia, dar în prezent, lucrurile s-au mai temperat.

Din păcate, pentru că perioada optimă de vaccinare este octombrie-noiembrie, multe dintre persoanele vulnerabile și-au cumprat vaccinul grupal din farmacii, așa că este foarte posibil ca multe dintre dozele primite acum de medicii de familie să rămână neutilizate și să fie returnate, în contextul în care legea nu permite vaccinarea gratuită decât în cazul persoanelor din categoriile de risc.

 

Ministerul Sănătății a anunțat că în cursul zilelor de marți și miercuri distribuie în țară ultimele 540.000 de doze de vaccin gripal, din cele 3 milioane achiziționate pentru acest sezon.

Până la finele lunii trecute, fuseseră vaccinate antigripal 864.796 de persoane din categoriile la risc, astfel că este posibil ca numărul acestora să depășească un milion până la sfârșitul anului, mai ales în condițiile răcirii vremii.

La nivel național, în acest sezon s-au raportat doar 10 cazuri de gripă clinică, adică diagnosticată după simptomele specifice (faţă de 74 anul trecut în aceeași perioadă), iar numărul total de cazuri de infecții respiratorii acute  – gripă clinică, IACRS și pneumonii – este în scădere. În săptămâna 48 de monitorizare s-au raportat 31.874 de cazuri, cu 63,9% mai puține comparativ cu cele înregistrate în aceeași săptămână a sezonului precedent și cu 27,4% mai puține, comparativ cu cifrele din săptămâna anterioară. Aceste scăderi ar putea fi puse pe seama subraportărilor din perioada sărbătorilor legale, dar și pe faptul că măsurile sanitare luate împotriva COVID (mască şi distanţarea faţă de semeni) au fost benefice și pentru prevenirea gripei sezoniere. Totodată, suspendarea activităţii în grădiniţe şi şcoli, munca de acasă şi restricţiile privind adunările cu mulţi participanţi au limitat foarte mult răspândirea virusului.

 

În ceea ce privește perspectivele campaniei de vaccinare împotriva COVID-19, despre care Ionel Dancă, fostul șef al Cancelariei premierului Ludovic Orban, a declarat la începutul acestei luni, într-o conferință de presă, că la Buzău că vor fi în număr de 19, epidemiologul șef al DSP Buzău spune că nu au fost primite indicați precise din partea Comitetului Național de Coordonare. Și-a exprimat însă îngrijorarea față de posibilitățile existente la nivel local pentru amenajarea centrelor de vaccinare. „Va fi foarte greu să găsim spații care să îndeplinească toate condițiile impuse pentru amenajarea centrelor de vaccinare împotriva Covid-19, iar în acest sens va fi nevoie de implicarea autorităților locale pentru a identifica aceste spații și a le aduce la standardele necesare”, a mai precizat dr. Carmen Scântei.

Astăzi, la Buzău au fost raportate 61 de cazuri noi de infecție cu SARS-CoV-2, iar de la debutul pandemiei, 7.78 de buzoieni au fost infectați. Dintre aceștia, 5.882 s-au vindecat, iar 184 au decedat.

 

La nivel național, până astăzi au fost confirmate pozitiv cu noul coronavirus 524.675 de cazuri de la debutul pandemiei, din care 7.439 de cazuri noi. Din total, 416.797 de pacienți au fost declarați vindecați, iar 12.660 de persoane au decedat în urma complicațiilor date de infecția cu SARS-CoV-2.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 12.571, dintre care, 1.276 sunt internate la ATI.

Autorităţile române au comandat aproape 11 milioane de doze de vaccin anti-COVID-19, iar prima tranșă ar putea ajunge în țară la sfârșitul acestei luni sau în ianuarie anul viitor. Va fi vaccinat mai întâi personalul medical și din instituții medico-sociale, apoi persoanele cu risc crescut și abia spre vară ar putea fi vaccinată populația generală.

Specialiştii avertizează, însă, că masurile de protecţie trebuie menţinute cel puțin până când peste 70% din populaţie va fi imunizată.

 


Adaugati un comentariu


 

*