O britanică nonagenară – primul pacient din lume vaccinat împotriva Covid-19

8 decembrie 2020 | 0 comentarii |

Aceasta a declarat că vaccinul administrat azi este primul și cel mai prețios cadou primit cu ocazia apropiatei aniversări a 91 de ani.

 

Ziua de azi va rămâne în istorie, marcând cel mai așteptat moment la nivel mondial, de la declanșarea pandemiei de COVID-19. Mai exact, azi, la ora 6.31, a fost administrat primul vaccin în cadrul campaniei de imunizare în masă împotriva virusului SARS-CoV-2, care provoacă boala. Evenimentul a avut loc în Marea Britanie, prima țară care a avizat noul vaccin produs de consorțiul Pfizer/ BioNTech și a comandat 40 de milioane de doze – suficient pentru a vaccina 20 de milioane de oameni, în primă fază, fiind prima țară din lume care a demarat campania de vaccinare.

Prima persoană din lume care a primit vaccinul anti-COVID în afara unui studiu clinic este Margaret Keenan, o nonagenară originară din Irlanda de Nord, stabilită în prezent în Coventry. Săptămâna viitoare, aceasta va împlini 91 de ani și a declarat că vaccinul primit azi este cel mai prețios cadou pe care și-l putea dori de ziua sa.

Povestea sa este una impresionantă, femeia fiind nevoită să petreacă singură cea mai mare parte a timpului, de la debutul pandemiei, pentru a reduce riscul de infectare cu noul coronavirus, în condițiile în care se află în categoriile de risc.

 

Aceasta a declarat că se simte foarte privilegiată să fie prima persoană din lume vaccinată împotriva Covid-19, dar cel mai mult o bucură faptul că va putea să își petreacă sărbătorile de iarnă în compania familiei și a prietenilor, cu care nu s-a mai întâlnit de la începutul pandemiei. Margaret Keenan a fost vaccinată la Spitalul Universitar din Coventry, iar asistenta May Parsons va rămâne în istorie ca fiind primul cadrul medical care a administrat vaccinul împotriva COVID-19. Pacienta a acceptat fără nici o ezitare să fie imunizată, dorind ca în acest mod să le dea un exemplu celor care încă pun la îndoială beneficiile vaccinării.

Mă simt foarte privilegiată să fiu prima persoană vaccinată împotriva COVID-19, iar acesta este cel mai bun cadou pe care mi l-aș putea dori, pentru că înseamnă că pot, în sfârșit, să petrec timp cu familia și prietenii. Nu pot mulțumi suficient personalului medical care a avut grijă de mine, iar sfatul meu, pentru toată lumea, este să își facă acest vaccin. Dacă eu am putut, la 90 de ani, puteți și voi!” este mesajul transmis de Margaret Keenan imediat după ce i s-a administrat vaccinul.

 

În prima parte a campaniei de imunizare demarate în Marea Britanie sunt vaccinate cu prioritate persoanele de peste 80 de ani și cadrele medicale.

În zilele următoare, va primi vaccinul și regina Elisabeta, în vârstă de 94 de ani, împreună cu soțul său, prințul Philip, care a ajuns la vârsta de 99 de ani. Ca și în cazul primului pacient imunizat, procedura de vaccinare a reginei și a soțului său va fi una publică, pentru a încuraja cât mai mulți britanici să se vaccineze.

Vaccinul  Pfizer/ BioNTech urmează să ajungă și în România la începutul anului viitor, iar campania de vaccinare se așteaptă să înceapă spre sfârșitul lunii ianuarie. Spre deosebire de britanici, care au pus accentul pe vaccinarea prioritară a vârstnicilor de peste 80 de ani, în România vor fi vaccinate mai întâi cadrele medicale și persoanele din grupele de risc ce includ vârstnicii peste 65 de ani și pacienții cu boli cronice. Din primăvară se va putea trece și la vaccinarea populației generale. Vaccinul se va administra gratuit și nu va fi obligatoriu.

 


Adaugati un comentariu


 

*