România așteaptă primele vaccinuri anti-Covid-19 în luna decembrie

10 septembrie 2020 | 0 comentarii |

Este vorba de o primă tranșă de peste 1,2 milioane de doze care vor fi administrate începând cu luna ianuarie a anului viitor, persoanelor din categoriile de risc.

 

Momentul în care se poate întrezări un final al crizei provocate de pandemia de Covid-19 este cel al apariției unui vaccin care ar putea ține sub control evoluția situației epidemiologice, pe măsură ce va crește rata de imunizare. Cercetări în acest sens se fac încă de la apariția noului coronavirus, iar la acest moment, unele companii farmaceutice au ajuns cu studiile în faze foarte avansate, existând speranțe că un prim vaccin ar putea apărea chiar și până la finele acestui an, mai devreme decât se estima inițial. Astfel, la ora actuală, nouă vaccinuri sunt în faza a treia a testelor clinice, sunt testate pe un eșantion mare de subiecți, inclusiv pe cei care suferă de diferite afecțiuni.

Testele cu vaccinul produs de compania AstraZeneca au fost sistate temporar, după ce în cazul unui subiect cu comorbidități au apărut efecte adverse severe, însă măsura sistării este o procedură standard pentru astfel de situații și nu înseamnă că procesul va fi abandonat definitiv. AstraZeneca este una din cele cinci companii cu care Comisia Europeană a semnat contracte pentru furnizarea noului vaccin, iar ministrul sănătății, Nelu Tătaru, a declarat că nu există motive de îngrijorare legate de acest incident, care înseamnă doar o întârziere în procesul de producție a vaccinului. „La una din firmele la care Comisia Europeană are contracte, într-adevăr, este într-un studiu de fază 3, însemnând că se fac teste și pe pacienţi sau subiecţi cu comorbidităţi şi atunci, orice incident suspendă studiul, iar o echipă independentă evaluează acel pacient. Asta este procedura”, a declarat ministrul.

 

Nelu Tataru

Chiar și așa, Nelu Tătaru s-a declarat optimist, estimând că primă tranșă din noul vaccin anti-Covid-19 ar putea ajunge în România încă din luna decembrie a acestui an, urmând ca imunizarea să înceapă din luna ianuarie a anului viitor. Ministrul Sănătății a reamintit că în afară de AstraZeneca, mai sunt alte patru companii care se află cu cercetările în stadii la fel de avansate, cu care Comisia Europeană are semnate contracte, și se preconizează că o primă tranșă din cele 300 de milioane de doze comandate ar putea fi livrată în cursul lunii decembrie.

Este vorba de 30 de milioane de doze care vor fi distribuite în prima tranșă țărilor din UE, care vor fi distribuite fiecărei țări în funcție de numărul populației. România ar urma să beneficieze de 1,29 de milioane de doze în primă fază, din cele 10,7 milioane comandate. Dacă lucrurile vor decurge așa cum se preconizează, campania de vaccinare anti-Covid-19 ar urma să înceapă din luna ianuarie a anului viitor, fiind imunizate categoriile cele mai expuse la risc. „Prioritate vor avea vârstele extreme, comorbidităţi, personalul care lucrează în sectorul sanitar, precum şi cel didactic”, a mai precizat ministrul Nelu Tătaru.

 

Până atunci, însă, România mai trebuie să facă față unei perioade în care se estimează o creștere a numărului de cazuri de infectări cu noul coronavirus, pe care ministrul a numit-o „asumată”, precizând însă ca va putea fi gestionată dacă se vor respecta regulile. „Este o lună grea luna septembrie, prin precauţiile pe care trebuie să le asumăm şi să le respectăm toţi. Am avut un 1 septembrie cu reluarea activităţii în restaurante, cu reluarea activităţilor în teatre şi cinematografe, cu reîntoarcerea populaţiei din concedii şi aglomerarea transportului în comun. Va urma 14 septembrie cu deschiderea şcolilor și, la fel, o supraaglomerare a transportului în comun, o lună de campanie electorală, alegeri pe 27. Sunt nişte reluări de activităţi pe care le-am preconizat, în contextul respectării unor norme. În măsura în care se vor respecta, vom putea să gestionăm o creştere relativ mică a numărului de cazuri, rămânând în acelaşi platou. În condiţiile în care nu le respectăm, putem transforma acest platou într-o pantă ascendentă”, a declarat ministrul.

Ministrul a subliniat și schimbarea percepției populației în ceea e privește pacienții asimptomatici despre care „specialiștii internetului” au susținut cu vehemență că nu trebuie internați, iar cei aflați deja în spitale, să fie externați la cerere, în anumite condiții. „Pe acel asimptomatic pe care toată lumea îl cerea acasă, în acest moment îl puteţi vedea în unităţile spitaliceşti că nu mai vrea să meargă acasă, protejându-şi familia şi observând că un incipient de asimptomatic poate deveni un simptomatic, iar revenirea lui în spital poate fi tardivă. Din păcate au fost şi decese în astfel de situații”, a mai precizat Nelu Tătaru.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*