Prospectul vaccinului de la Moderna, disponibil în limba Română

14 ianuarie 2021 | 0 comentarii |

Acesta a fost publicat pe site-ul oficial destinat campaniei de vaccinare anti-Covid din România și oferă toate informațiile despre vaccin, inclusiv posibilele reacții adverse.

 

În ziua în care prima tranșă de vaccinuri anti-Covid produse de compania Moderna a ajuns în România, a fost publicat și prospectul în limba română, care poate fi consultat de oricine dorește pe site-ul oficial al campaniei de imunizare.

Documentul conține toate informațiile necesare, atât pentru specialiștii din domeniul medical, cât și pentru restul populației, astfel încât să fie spulberate orice suspiciuni stârnite de valul de fake-news care circulă în spațiul public.

Informațiile din nu sunt cu nimic diferite de cele referitoare la orice alt produs farmaceutic similar, conținând și recomandări de care trebuie să se țină cont înainte și după momentul vaccinării.

Prospectul conține și informații despre tehnologia folosită la producerea vaccinului și modul în care acesta acționează, date pe care Sanatateabuzoiana.ro le-a publicat deja la momentul avizării produsului pe piața europeană. Așadar, vom insista asupra celorlalte date devenite accesibile publicului larg, odată cu publicarea  prospectului.

Persoanele care au avut în trecut reacții alergice severe după orice alt vaccin, cele cu un sistem imunitar slăbit, cu tulburări de sângerare sau orice alte boli grave, sunt sfătuite să se adreseze medicului înainte de administrarea vaccinului și să facă acest fapt cunoscut atunci când se prezintă la centrul de vaccinare. Din acest motiv coordonatorul campaniei de vaccinare, dr. Valeriu Gheorghiță, a recomandat ca persoanele din grupele de risc să se programeze prin medicul de familie, care le cunoaște cel mai bine istoricul medical.

 

De asemenea persoanele care suferă de anxietate legată de injecții sau au avut episoade de leșin în trecut după administrarea unui tratament injectabil, sunt sfătuite să aducă la cunoștință acest fapt medicului de la centrul de vaccinare și asistentei care va administra vaccinul. Vaccinarea nu este recomandată persoanelor cu febră mare sau infecții severe, în schimb, se poate realiza persoanelor în cazul persoanelor cu febră ușoară sau o infecție a căilor respiratorii superioare, așa cum ar fi o răceală.

În ceea ce privește femeile gravide și cele care alăptează, acestora li se recomandă să  se adreseze medicului, înainte de a se vaccina. Vaccinul se administrează persoanelor peste 18 ani, fiind necesare două doze care se fac la interval de 28 de zile. Fiecare doză conține 0,5 mililitri de vaccin, care vine gata preparat, în flacoane ce conțin 10 doze. În cazul în care se ratează a doua administrare la 28 de zile este necesară o reprogramare cât mai urgentă, iar dacă acest termen este cu mult depășit este posibil ca imunizarea să nu fie completă.

 

În ceea ce privește reacțiile adverse, acestea nu diferă cu nimic de cele specifice oricărui vaccin. Cele mai frecvente, care pot apărea la 10% din persoanele vaccinate constau în umflare în zona axilei, durere de cap, grețuri, vărsături, frisoane, febră, dureri musculare sau articulare, durere sau umflare la locul injectării și oboseală excesivă. De asemenea, printre reacțiile frecvente mai sunt enumerate erupțiile cutanate sau erupție, înroșire ori urticarie la locul injectării.

O reacție mai puțin frecventă, care poate afecta 1% din persoanele vaccinate, este mâncărimea la locul injectării vaccinului. În categoria reacțiilor rare, ce pot apărea la una din 1.000 de persoane intră paralizia facială temporară periferică și umflarea feței, în special în cazul persoanelor cărora li s-au administrat injecții în scop cosmetic. Mai sunt menționate și posibile reacții cu frecvență necunoscută precum reacții alergice severe – anafilaxie – și hipersensibilitate.

Nu în ultimul rând, producătorul vaccinului recomandă pacienților să solicite asistență medicală de urgență în cazul apariției unor simptome severe după administrare. Este vorba de  senzații de leșin sau stări de confuzie, modificări ale ritmului cardiac, dificultăți de respirație sau respirație șuierătoare,  umflarea buzelor, feței sau a gâtului, urticarie sau erupții cutanate, grețuri vărsături sau dureri de stomac.

La fel ca în cazul tuturor vaccinurilor injectabile, tratamentul și supravegherea medicală adecvată trebuie să fie întotdeauna disponibile, în eventualitatea unei reacții anafilactice în urma administrării, iar din acest motiv, fiecare persoană imunizară rămâne timp de 15 minute într-o cameră specială destinată monitorizării.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*