Azi începe administrarea vaccinului de la Moderna în centrele din România

1 februarie 2021 | 0 comentarii |

La acest moment sunt disponibile 35.600 de doze recepționate în două tranșe, care vor fi administrate cu preponderență persoanelor care au fost reprogramate începând cu data de 28 ianuarie.

 

De astăzi, imunizarea împotriva Covid-19 se face în România cu două tipuri de vaccinuri. După cel produs de Pfizer/BioNTech, în centrele din țară începe să fie administrat și vaccinul similar produs de Moderna. Prima tranșă din acest vaccin, de 14.000 de doze, a ajuns în România pe cale terestră, în data de 12 septembrie, care au fost păstrate până azi în centrul de stocare de la Institutul Cantacuzino.

La sfârșitul săptămânii trecute a fost recepționată o nouă tranșă, de 21.600 de doze, iar Comitetul Național de Coordonare a considerat că cele 35.600 de doze disponibile sunt suficiente pentru a începe să fie administrate. Cele mai multe dintre acestea vor fi administrate persoanelor cu funcții esențiale care erau programate inițial în perioada 28 ianuarie – 11 februarie, dar au fost reprogramate pentru a înlesni accesul la vaccinare celor din categoriile vulnerabile. Pentru că numărul acestora – 35.304 – este apropiat de cel al dozelor de la Moderna disponibile la acest moment, s-a luat decizia ca cei astfel reprogramați să fie imunizați cu acest vaccin.

Astfel se explică faptul că cei care au fost notificați prim e-mail și SMS despre noile date, sunt programați la rapel peste 28 de zile de la data primei administrări și nu la 21, așa cum se întâmplă în cazul vaccinului Pfizer/BioNTech.

 

În rest, cele două vaccinuri sunt foarte asemănătoare, ambele având la bază tehnologia ARN Mesager și un grad de eficacitate aproape similar. Astfel, vaccinul de la Pfizer are un grad e eficiență de 95%, în timp ce vaccinul de la Moderna, de 94,1%. Totodată, în timp ce primul este recomandat persoanelor cu vârste de peste 16 ani, cel de la Moderna se administrează persoanelor nai mari de 18 ani.

Tot astăzi a sosit în țară și a șaptea tranșă de vaccin de la Pfizer. 163.800 de doze care au ajuns în această dimineață pe aeroporturile din București, Cluj și Timișoara, de unde au fost direcționate către centrele regionale, de unde vor fi livrate către direcțiile de sănătate publică, în funcție de solicitările din județe.

Vaccinurile de la Pfizer/Biontech se vor administra în paralele cu cele de la Moderna, decizia referitoare la tipul de vaccin folosit în cazul fiecărei persoane aparținând echipelor medicale.

În curând, celor două vaccinuri deja disponibile li se va adăuga un al treilea, dat fiind faptul că vineri a primit autorizație de utilizare în spațiul Uniunii Europene vaccinul produs de Astra Zeneca și Universitatea Oxford.

 

Vaccinul Oxford/ Astra Zeneca este obținut printr-o altă tehnologie decât primele două avizate pe piață, este un vaccin pe bază de vector viral nereplicativ. Aceste tipuri de vaccinuri utilizează un alt virus, pentru a transporta un fragment din informația genetică a virusului SARS-CoV-2 în celulele de la locul administrării, care ulterior sintetizează proteina Spike a SARS-CoV-2. Această proteină va fi recunoscută de către sistemul imunitar ca fiind străină organismului și vor fi produși anticorpi și celule care să o atace. Dacă, mai târziu, persoanele vaccinate intră în contact cu virusul SARS-CoV-2, organismul lor îl va recunoaște și va fi pregătit să se apere. Vaccinul se administrează intramuscular și sunt necesare două doze pentru imunizare, intervalul recomandat dintre cele două doze fiind de 4-12 săptămâni. Acesta va fi disponibil în flacoane de 8-10 doze și are avantajul că necesită o temperatură de păstrare între 2 și 8 grade Celsius (se poate ține la un frigider obișnuit), având un termen de valabilitate de 6 luni. Din punct de vedere al condițiilor de stocare, vaccinul de la Astra Zeneca este mult mai puțin pretențios decât cele de la Pfizer și Moderna, însă are un grad de eficacitate mai redus, de 60%.

Adenovirusul utilizat pentru dezvoltarea vaccinului Astra Zeneca nu infectează în mod normal oamenii, este izolat de la cimpanzei și este modificat astfel încât să își piardă capacitatea de a se multiplica, de aici și denumirea de „vector viral nereplicativ” dată tehnologiei folosite în cazul său. Cel mai probabil, primii români cărora li se va administra vaccinul de la Astra Zeenca ar putea fi  cadrele didactice, conform unor declarații făcute de ministrul Educației, Sorin Câmpeanu.

 


Categorii: Actual, Autoritati, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*