Rata scăzută a vaccinării din România, motiv de îngrijorare pentru UNICEF și autorități

În contextul în care există anumite comunități unde doar 5% dintre copii sunt imunizați, iar acoperirea vaccinală la nivel național este nesatisfăcătoare, se impune o mobilizare masivă a tuturor factorilor implicați, astfel încât bolile prevenibile prin vaccinare să nu scape de sub control.

 

Pieter Bult

Rata scăzută a imunizării în România arată că nu-i de gumit cu bolile care, deși prevenibile prin vaccinare, au făcut tot mai multe victime în ultimii ani. Ministerul Sănătății, OMS, UNICEF, organizațiile profesionale dar și organizațiile de pacienți trag un semnal de alarmă și avertizează populația, că riscul unor epidemii ce pot scăpa de sub control devin iminente pe măsură ce scade rata imunizării.

În acest context, timp de două zile, Bucureștiul a găzduit conferința internațională cu tema „Participarea copiilor la procesele de luare a deciziilor şi de elaborare a politicilor la nivelul UE”, eveniment la care au participat, alături de factori de decizie din diferite domenii, copii din toate țările Uniunii Europene.

Evenimentul a debutat luni și a continuat pe parcursul zilei de ieri, în cadrul conferinței fiind abordate o serie de subiecte legate de drepturilor copiilor și de implicarea acestora în procesul decizional, printre temele aflate în dezbatere numărându-se și cele referitoare la vaccinare și accesul la îngrijiri medicale.

Cu această ocazie, Pieter Bult, reprezentantul UNICEF în România, și-a exprimat încă o dată îngrijorarea față de rata de imunizare scăzută din România, precizând că există încă multe comunități în care acoperirea vaccinală este de doar 5%, în timp ce, la nivel național, procentul variază între 75% și 85%, în funcție de tipul vaccinului. „Din nefericire, avem de-a face cu situaţii în România în care rata de imunizare a scăzut sub un nivel acceptabil. Acum încercăm să abordăm această problemă, avem o campanie publică prin care promovăm imunizarea în rândul copiilor. Nu cred că e ceva ce ar trebui să facă doar UNICEF, cred că e ceva ce oricine poate face în ceea ce priveşte educarea despre importanţa imunizării”, a declarat acesta.

 

În opinia sa, una dintre principalele cauze care au dus la apariția acestei situații este aceea că mulți români, în special din familii sărace, din medii vulnerabile precum și din anumite comunități etnice nu au acces la pachetul medical de bază.

Pieter Bult a vorbit și despre nevoia unui sistem de asistență medico-socială bine pus la punct, precizând că în acest sens este nevoie de o bună colaborare între asistenții medicali, asistenții sociali și consilierii școlari din comunități. „Cu cât familiile sunt mai vulnerabile, cu atât le este mai greu să aibă acces la servicii precum prevenţia pentru sănătate. Trebuie să ne aplecăm asupra acestui nou tip de comunicare. Avem nevoie de asistente medicale comunitare. Este extrem de important şi, din păcate, nu sunt multe fonduri alocate acestor asistente medicale comunitare. Totodată, colaborarea între asistenta medicală, asistenta socială şi consilierul şcolar este esențială, pentru că acest trio ştie ce se întâmplă în acea comunitate. Problema dintr-o casă nu este legată doar de sănătate, ar putea fi legată de sărăcie, de mai multe probleme – mobilitate, de faptul că părinţii sunt plecaţi. Disponibilitatea şi integrarea acestor servicii este foarte importantă”, a mai declarat acesta în cadrul conferinței.

 

La finalul conferinței a fost prezentată „Declaraţia de la Bucureşti a copiilor din Uniunea Europeană”, un document elaborat de un grup de 20 de copii din România, care va fi distribuit la nivelul UE prin intermediul reţelelor UNICEF, Eurochild, Salvaţi Copiii, Federaţia Organizaţiilor Neguvernamentale din Protecţia Copilului și al asociaţiilor europene de elevi de liceu. Declarația realizată de cei 20 de copii, a fost redactată cu sprijinul unui grup format din experţi internaţionali, cât şi din reprezentanţi ai instituţiilor europene din domeniul drepturilor copilului, printre aceștia numărându-se și reprezentantul UNICEF în România.

Referindu-se la cest document, Pieter Bult a mai declarat ieri că „participarea copiilor este un lucru corect, dar este şi o nevoie pentru noi toţi, deoarece copiii încă au o minte deschisă, creativă, care gândeşte dincolo de restrângeri, iar modul acesta de a gândi, de a vedea lumea – dincolo de prejudecăţi şi stereotipuri – ne poate ajuta pe toţi să găsim soluţii. Declaraţia vine într-un moment atât de critic, cu câteva săptămâni înaintea alegerilor europene, și trebuie să îi facă pe liderii UE să ia mult mai în serios acest drept al copiilor de a participa la luarea de decizii”.

 

În același context, Ministerul Sănătății (MS), împreună cu UNICEF și OMS a demarat o nouă campanie de informare și vaccinare. Potrivit  ministrului Sănătăţii, Sorina Pintea, pentru desfăşurarea primei campanii de acest gen din acest an a fost aleasă localitatea Ţăndărei pentru că, din evidenţele DSP Ialomiţa, aici sunt 611 copii cu vârsta între 0-9 ani care necesită imunizare ROR și alți 513 copii cu vârsta  10 – 18 ani nu au fost vaccinaţi la timp.

Alarmant este, subliniază ministrul, că „rata de vaccinare în primul trimestru al anului 2019 a fost de doar 2,3%, în luna martie fiind vaccinat un singur copil  din cei 611 care necesitau vaccinare, conform Planului Naţional de Vaccinare”.

Pentru a schimba această situație, cu sprijinul autorităților locale a fost înfiinţat, la sediul Primariei din Ţăndărei, un centru temporar de informare şi de vaccinare, unde echipa Ministerului Sănătăţii împreună cu reprezentanţiai DSP, ai administraţiei locale şi asistenţi medicali comunitari au informat door to door populaţia despre acţiunea din această saptamână, iar Primaria din Ţăndărei a pus la dispoziţie și mijloace de transport necesare pentru părinţii şi copiii care participă la această campanie.

 

Ieri, în urma şedinţelor de informare a părinţilor susţinute de medici specialişti în promovarea sănătăţii, s-au prezentat la cabinetul de vaccinare 73 de copii, informează MS. „Au fost utilizate 80 de doze de vaccin pentru 52 de copii care au fost vaccinaţi conform calendarului naţional de vaccinare, astfel: 47 vaccinuri ROR, 5 vacinuri Hexavalent, 4 vaccinuri antipneumococice şi 24 de doze vaccin tetravalent. Alţi 21 de copii au fost consultaţi, dar au primit contraindicaţie temporară de vaccinare”, se menționează într-un comunicat remis de Biroul de presă al ministerului.

Acţiunea va continua pe parcursul acestei săptămâni, iar la campanie, alături de medicii de familie din Ţăndărei participă medici voluntari din cadrul Asociaţiei Medicilor de Familie din Judeţul Ialomiţa.

Am decis să continuăm parteneriatul cu UNICEF şi OMS anul acesta pentru că numărul cazurilor de rujeolă a crescut foarte mult în ultima perioadă. Este foarte important să realizăm campanii de informare astfel încât părinţii să cunoască beneficiile vaccinării.  Acestea trebuie susţinute nu doar de Ministerul Sănătăţii, ci şi de direcţiile de sănătate publică, de medicii de familie, de mass-media. De asemenea, mediatorii sanitari şi asistenţii comunitari au un rol important în ceea ce priveşte creşterea ratei de vaccinare” , a declarat Sorina Pintea, la Ţăndărei.

 

Pe de altă parte, specialiștii subliniază că ,,vaccinurile sunt sigure, eficiente şi salvează vieți, în unele boli fiind singura metodă de prevenție. Este nefiresc să înregistrăm atâtea decese cauzate de rujeolă în condițiile în care avem la îndemână vaccinarea, o metodă sigură de prevenire şi control a acestei afecțiuni şi a multor altor boli infecțioase care pot avea consecințe severe asupra sănătății copilului. Părinții trebuie să se informeze, în primul rând de la medicii lor de familie, despre beneficiile vaccinării, care depășesc cu mult riscurile, să înțeleagă că un vaccin este rezultatul unui proces riguros de producție și de testare şi că acesta ajunge pe piață după ce a primit o serie întreagă de aprobări de la autoritățile competente. Mai mult, părinții trebuie să aibă încredere că reacțiile adverse post-vaccinale indezirabile (RAPI) sunt atent monitorizate de Centrul Național de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile şi de Agenția Națională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), ca o garanție suplimentară pentru sănătatea copiilor”, a declarat Prof. Dr. Alexandru Rafila, Președintele Societății Române de Microbiologie.

În aprilie, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC) a lansat cercetarea „Atitudinea personalului medical legată de vaccinare, prin care se dorește aflarea unor detalii despre „perspectiva personalului medical vis-a-vis de vaccinare, despre cât este de importantă, dacă au ultimele informaţii despre vaccinare, dacă vorbesc cu pacienţii lor, dacă ei înşişi se vaccinează”, așa cum a declarat Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

 

 


Adaugati un comentariu


 

*