România mai are de muncă pentru a asigura copiilor o imunizare mai bună

21 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Este opinia directorului UNICEF pentru Europa și Asia Centrală, exprimată cu ocazia unei vizite la București.

 

Afshan Khan

Directorul UNICEF pentru Europa şi Asia Centrală, Afshan Khan, s-a aflat ieri în România, unde a participat la un eveniment organizat la Muzeul de Artă Recentă din Capitală, cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

În discursul rostit cu această ocazie, reprezentanta UNICEF a abordat și problema imunizării copiilor din România, precizând că organizația pe care o reprezintă a constatat că țara noastră a făcut unele progrese, în ultimii ani, pentru creșterea ratei de imunizare, însă specialiștii sunt încă îngrijorați cu privire la unele aspecte.

Una dintre problemele care-i îngrijorează pe reprezentanții UNICEF vizează copiii din comunitățile de romi, în rândul cărora rata de imunizare este de patru ori mai scăzută decât în rândul populației generale. Reprezentanta UNICEF a precizat că autoritățile trebuie să facă eforturi pentru ca fiecare copil să fie imunizat şi să aibă acces la un pachet minim de servicii medicale. „Vaccinarea la copiii romi este de patru ori mai scăzută decât la restul populaţiei. Este nevoie de mai multe campanii pentru a ajunge la aceşti copii”, a declarat Afshan Khan.

 

În opinia directorului UNICEF penru Europa de Est și Asia Centrală, această situație se datorează unor bariere structurale, la acest capitol precizând calitatea serviciilor oferite de medicii de familie, precum și unor baiere de comunicare.

Reprezentanta UNICEF s-a referit, de asemenea, la problema epidemiei de rujeolă, care la acest moment pare ca a ajuns la final. Apreciind eforturile făcute de autoritățile sanitare din România pentru a crește acoperirea vaccinală în vederea prevenirii îmbolnăvirilor, oficialul a subliniat că mai sunt încă multe e făcut pentru ca lucrurile să intre pe un făgaș normal. „România a avut realizări importante în ultimii ani, dar încă ne vedem nevoiți să ne exprimăm câteva îngrijorări. Mai este de muncă pentru a asigura o imunizare mai bună pentru copii, iar la începutului anului am văzut acest lucru, cu epidemia de rujeolă”, a declarat Afshan Khan.

 

O altă problemă abordată de aceasta în cadrul evenimentului organizat de UNICEF România a fost legată de accesul la educație și rata abandonului școlar. În această privință, directorul UNICEF a precizat că recomandările organizației pe care o reprezintă sunt ca toți copiii să fie absolvenți de gimnaziu. În România, rata abandonului școlar este ridicată la nivelul populației din catgoria de vârstă 15-17 ani, iar în cazul elevilor rromi, rata de abandon este dublă. Motivele abandonului școlar sunt diverse, iar directorul UNICEF a vorbit despre cazuri de copii care nu mai pot merge la școală pentru că trebuie să își ajute părinții în gospodărie, copii trimiși la muncă sau copii care renunță să mai meargă la școală din cauză că sunt discriminați de colegi și chiar de profesori.

„Există oportunităţi pentru o abordare mai incluzivă şi pentru oferirea de servicii egale pentru toţi copiii, indiferent de etnie. Trebuie să ne asigurăm că romii sunt incluşi în mod egal, că stima lor de sine şi modul în care văd ei societatea face parte din discursul naţional. Cred că este un potenţial uriaş când vorbim de lideri din interiorul comunităţii rome, pentru a construi acea identitate pozitivă care le va permite copiilor romi să fie integraţi în toate şcolile, în mod egal, şi să nu mai existe rata de abandon şcolar pe care am văzut-o” a mai adăugat reprezentanta UNICEF.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*