Pacienții cu boli cronice se implică în promovarea vaccinării

3 aprilie 2019 | 0 comentarii |

Principalul scop este informarea populației cu privire la necesitatea imunizării și sunt vizate în special categoriile vulnerabile, din care fac parte și persoanele care suferă de boli cronice.

 

Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a anunțat demararea unei campanii de informare în privința vaccinării. Organizația de pacienți dorește ca astfel să se implice activ în creșterea ratei de imunizare la nivel național, în condițiile în care România ocupă în prezent penultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce privește rata de acoperire cu prima doză de vaccin antirujeolic, respectiv, 86%, în timp ce recomandarea OMS este de 95%. Aceasta este, de altfel, și principala cauză a epidemiei de rujeolă, în cursul căreia s-au înregistrat până la finele lunii trecute 16.293 de îmbolnăviri și 62 de decese.

Reprezentanții COPAC subliniază, în acest context, și de numeroasele victime ale epidemiei de gripă din acest sezon, în urma căreia s-au înregistrat 190 de decese, marea majoritate a victimelor nevaccinate antigripal, deși făceau parte din rândul categoriilor vulnerabile.

Întrucât pacienții cu boli cronice fac parte din aceste categorii vulnerabile, cărora o boală care poate fi prevenită prin vaccinare le poate agrava starea de sănătate și poate duce chiar la deces, COPAC a decis să demareze campania „Inițiativă pentru viitor” #vaccinareinformareviitor”, în cadrul căreia se vor organiza acțiuni pentru informarea populației cu privire la beneficiile și necesitatea vaccinării.

 

Reprezentanții organizației au precizat că sunt bine veniți orice parteneri care doresc să li se alăture în acest demers, iar inițiativele de colaborare pot fi anunțate printr-un mesaj pe pagina de Facebook a COPAC.

Radu Gănescu, președintele COPAC, a declarat că își dorește ca în cadrul acestei campanii să atragă societăți profesionale din domeniul medical, medici, care reprezintă voci avizate, precum și alte organizații neguvernamentale.

„Putem să privim Iniţiativa pentru viitor ca pe o campanie de a aduce în discuţie vaccinarea ca subiect, dar vrem să mergem mai departe de aceasta şi ajungem la lucruri concrete. Ce înseamnă din punctul nostru de vedere lucruri concrete? Să aducem alături de această iniţiativă societăţi profesionale, medici, specialişti alte ONG-uri, vrem să creionăm grupuri de lucru şi grupuri de discuţii, de dezbateri prin care să putem ajunge la un consens, să putem să spunem că vaccinarea este un lucru benefic mai ales pentru pacienţi. Am plecat la această campanie pentru că bolnavii cronici sunt primii expuşi în societate din cauza ratei foarte mari de nevaccinare. Credem că noi ar trebui să fim cumva o locomotivă pentru ca vaccinarea să fie adusă în prim plan”, a declarat Gănescu, cu ocazia lansării oficiale a campaniei.

 

Radu Ganescu

Președintele COPAC a mai spus că acțiunile din cadrul campaniei de informare vizează și o eventuală colaborare cu voluntarii care organizează Caravana Medicilor, realizarea unui ghid referitor la vaccinare și organizarea de training-uri și workshop-uri în cadrul cărora pacienții să afle direct de la medici informații avizate despre vaccinare.

Una din primele organizații care s-au alăturat campaniei COPAC este  Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România, al cărei reprezentant, Horia Chirilă, a precizat că una din responsabilitățile viitorilor medici este conștientizarea populației cu privire la necesitatea imunizării.

Noi, ca viitori profesionişti în sănătate şi actuali studenţi la medicină, considerăm că e responsabilitatea noastră să ne luăm sănătatea în propriile mâini, să ne asigurăm că atât colegii noştri, cât şi populaţia generală este conştientă de importanţa imunizării şi să se asigurăm că informaţiile sunt răspândite corect”, este mesajul transmis de reprezentanții studenților mediciniști care au decis că se alăture acestui demers.

 


Adaugati un comentariu


 

*