Pacienții cronici solicită un program de vaccinare pe toată durata vieții

5 noiembrie 2020 | 1 comentariu |

Costurile unui astfel de program nu sunt foarte mari, sunt estimate la mai puțin de 4.000 de euro pentru protejarea fiecărui pacient, de 17 boi infecțioase.

 

În timp ce tot felul de personaje și entități fără vreo calificare medicală continuă să ducă adevărate campanii împotriva vaccinării, contestând chiar și eficiența vaccinurilor anti-Covid-19 care nici măcar nu au apărut, pacienții cronici din România cer autorităților să le asigure accesul la vaccinare pe toată durata vieții, convinși că aceasta este cea mai sigură soluție pentru a-i proteja de bolile infecțioase prevenibile prin vaccinare.

Apelul a fost lansat de Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC), cu ocazia lansării ghidului „Recomandări de vaccinare a pacienţilor cu imonodeficienţe de diferite cauze”, elaborat de membri ai Comisiei de Epidemiologie din Ministerul Sănătății şi ai Societăţii Române de Epidemiologie, sub coordonarea prof. dr. Doina Azoicăi, conf. dr. Daniela Piţigoi, conf. dr. Amanda Rădulescu și dr. Florin Popovici. Acesta cuprinde recomandări generale, vaccinuri recomandate, categorii de imunodeficienţe şi scheme de vaccinare recomandate, iar reprezentanții pacienților și ai specialiștilor din domeniul medical au subliniat o dată în plus importanța imunizării persoanelor care suferă de afecțiuni cronice și necesitatea includerii acestora într-un program de vaccinare pentru toată viața.

Perioada pe care o traversăm ne-a arătat cât de important poate fi un vaccin. Dacă în unele cazuri, nu avem vaccin şi ne-am dori să avem, în alte cazuri acestea există, însă nu sunt folosite suficient. Credem că este nevoie de a proteja populaţia, în general, şi pacienţii cu afecţiuni cronice, în special, prin vaccinare” – a precizat în Radu Gănescu, președintele COPAC.

 

În sprijinul solicitării adresate autorităților, pacienți și specialiștii au oferit date statistice din care reiese că, pentru fiecare pacient inclus într-un astfel de program, costurile ar fi sub 4.000 de euro, o sumă încomparabil mai mică decât costurile care ar fi necesare tratării unor complicații date de bolile prevenibile prin vaccinare, ca să nu mai vorbim despre diminuarea sau chiar eliminarea riscului decesului din această cauză.

Cu acești bani se poate asigura imunizarea pacienților în fața a 17 boli infecțioase, știut fiind faptul că aceștia constituie categorii vulnerabile în cazul contractării unor astfel de boli. S-a arătat, de asemenea, că vaccinarea antigripală a persoanelor cu afecţiuni cardiace reduce cu 50% riscul de deces prin infarct, dar și că adulţii cu diabet sau boală cardiacă cronică sunt de 4 ori mai predispuşi decât cei sănătoşi să dezvolte boală pneumococică.

În categoriile de pacienți care ar trebuie să beneficieze de un program de vaccinare pe tot parcursul vieții se încadrează cei cu imunodeficienţe primare, pacienţii infectaţi cu HIV, pacienţii cu cancer, cu transplant de celule stem hepatopoetice, cu transplant de organe, boli reumatice autoimune sub tratament imunosupresor, cu asplenie, cu imunodeficienţe asociate, precum și pacienţii adulţi cu alte boli cronice precum cele cardiovasculare, pulmonare, diabet, hepatite cronice, afecțiuni renale cronice.

 

Prof. dr. Doina Azoicai

Cu ocazia aceluiași eveniment, prof.dr. Doina Azoicăi, președintele Societăţii Române de Epidemiologie a precizat că autoritățile ar trebui să aibă o atitudine mai ofensivă în ceea ce privește prevenția, adăugând că practica vaccinării pe tot parcursul vieții a pacienților cronici este promovată și în alte țări din UE și din întreaga lume.

Vorbim foarte mult de prevenţie, poate avem şi acte normative, dar în realitate nu se face nimic şi consecinţele se văd foarte clar din estimările acestea statistice care, în esenţă, sunt doar vârful aisbergului fenomenelor morbide din România. Cu alte cuvinte, eu cred că de la această atitudine defensivă în problema prevenţiei trebuie să trecem într-o atitudine mai ofensivă, mai implicată, mai practică şi să încercăm să facem ceva. Am moştenit calendare de vaccinare care sunt adresate vârstei copilăriei şi este foarte bine şi trebuie să le menţinem în continuare, pentru că situaţia, în continuare, ne obligă să facem lucrul acesta. Din nefericire, parcă facem abstracţie sau închidem ochii față de adultul tânăr, de adolescent, de adultul cu comorbidităţi, indiferent de grupa de vârstă la care se află, şi comorbidităţile ştim că sunt multiple în România. Istoric, am rămas doar pe ideea sau pe practica vaccinării doar la categoriile de vârstă mică”, a declarat aceasta.

 Comentarii (1)

  1. Harry Nemyra spune:

    Ei , unde credeți că vă aflați, ce credeți că sunteți capabili să năruiți un sistem mafiot tip sănătate-politic!? Să fim serioși, nu veți reuși să distrugeți această mârșavă coaliție de mincinoși și hoți al cărui scop e acela de a stoarce de bani pacienții și care trebuie să fie din ce în ce mai mulți, așa că aia cu prevenția e o utopie, cel puțin în România !

Adaugati un comentariu


 

*