Organizațiile de pacienți contestă măsura suspendări internărilor și operațiilor care nu reprezintă urgențe

6 octombrie 2021 | 0 comentarii |

Reprezentanții pacienților cronici spun că, deși aceștia nu par a fi o urgență majoră, pot deveni în foarte scurt timp, în lipsa accesului la îngrijire și monitorizare medicală.

 

După cum Sanatateabuzoiana.ro a anunțat ieri, autoritățile au luat decizia da a sista pentru 30 de zile operațiile și internările care nu reprezintă urgențe, pentru a pregăti spitalele în vederea valului de pacienți cu Covid-19, care, în cea mai mare parte refuză, să se protejeze singuri prin vaccinare. Astfel, riscul asumat de cei care nu vor să se vaccineze se răsfrânge și asupra pacienților cu alte afecțiuni, mulți din ei vaccinați, care vor fi astfel privați de servicii medicale la acare au dreptul ș ide care au mare nevoie.

Cum era și firesc, decizia anunțată luni seară de secretarul de stat Raed Arafat a stârnit nemulțumirea organizațiilor reprezentative ale pacienților cu boli cronice, chiar dacă sunt prevăzute și unele excepții menite să asigure accesul la tratament femeilor gravide care necesită controale obligatorii, pacienţilor cu afecţiuni oncologice cronice sau care necesită proceduri de dializă și al celor care trebuie să se prezinte periodic pentru monitorizare, investigaţii sau tratament.

Astfel, Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC) a transmis un comunicat în care atrage atenția autorităților că „pacienții au nevoie de tratament acum, nu după trecerea pandemiei”. În același document, se arată că, deși pare ca nu sunt o urgență majoră la acest moment , pacienții cronici pot deveni în scurt timp o astfel de urgență dacă nu au acces la îngrijiri medicale și monitorizare.

 

Radu Ganescu

Totodată, se menționează faptul că 88% din pacienții tratați cu cancer au decedat în 2020, iar un sfert din pacienții cu boli cardiovasculare nu au mers deloc la medic, în aceeași perioadă.

Radu Gănescu, președintele COPAC a declarat în acest sens că „mi se pare o lipsă de responsabilitate din partea autorităților să închidem din nou spitalele pentru pacienții cronici. Pandemia nu va pleca așa ușor, iar pacienții cronici vor plăti, unii chiar cu viața. În plus și Statul va plăti de 2-3 ori mai mult pentru a le trata ulterior complicațiile. La aproape doi ani de la începerea pandemiei, noi găsim aceeași soluție ca la început  – să închidem spitalele, în condițiile în care acum este demonstrat ce decizie nocivă a fost la momentul respectiv. Prin urmare, solicităm factorilor de decizie să revină asupra deciziei, să găsească alte soluții pentru bolnavii de Covid-19 și să nu pună în pericol viața pacienților cronici”.

 

Iulian Petre

Același mesaj a venit și din partea  Uniunii Naţionale a Organizaţiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA (UNOPA), care a transmis, la rândul său, un comunicat prin care cere autorităților să revină asupra deciziei anunţate „de a bloca internarea în spitale a pacienţilor care nu sunt urgenţe majore”. În document se menționează că, deși nu pot fi încadrați în categoria urgențelor majore, pacienții cu HIV au nevoie uneori de internare imediată, iar acest lucru nu va mai fi posibil dacă autoritățile nu vor reveni asupra deciziei anunțate luni seară. „Facem un apel disperat către toţi decidenţii responsabili să ia măsurile necesare pentru ca pacienţii cu HIV să nu fie sacrificaţi pe altarul pandemiei. Abordarea complexă a pacientului cu HIV nu se poate face acasă sau în ambulatoriu, pentru că sunt multe situaţii în care este nevoie de internare. A bloca cu totul accesul la internare înseamnă că pe unii dintre ei, care ajung acum în eşec terapeutic, îi condamnăm la moarte. De multe ori este prea târziu în infecţia cu HIV şi se ajunge la deces, iar a face asta intenţionat, prin decizia autorităţilor, este inuman şi strigător la cer. Sperăm ca Guvernul şi toţi cei responsabili să înţeleagă că vor răspunde pentru fiecare pacient cu HIV netratat la timp prin măsurile aberante şi nejustificate, pentru că nimeni nu merge la spital în această perioadă dacă nu are nevoie imediat de spital”, a declarat Iulian Petre, președintele UNOPA. Aceasta a reamintit faptul că, în prezent, în România figurează în evidențe puțin peste 17.000 de pacienți infectați cu HIV.


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*