„Vorbește cu medicul tău”, un proiect care se cere continuat

15 noiembrie 2019 | 0 comentarii |

Peste 120 de viitori medici și reprezentanți ai pacienților au participat la traininguri de comunicare în ultimul an în cadrul acestui proiect și au învățat că o componentă importantă a succesului terapeutic este capacitatea de comunicare.

 

Un proiect inițiat anul trecut de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) și-a propus să îmbunătățească procesul de comunicare dintre medici și pacienți, în contextul în care, reprezentanții organizației au constatat de-a lungul timpului că există probleme în această privință. Proiectul denumit „Vorbește cu medicul tău” a fost gândit pentru a se adresa studenților la Medicină, în calitatea lor de viitori medici, și reprezentanților asociațiilor de pacienți, care pot împărtăși  mai departe cunoștințele dobândite.

Acesta a constat în organizarea mai multor traininguri de comunicare la care au participat studenți și reprezentanți ai pacienților. Radu Gănescu, președintele COPAC a precizat că „pentru a exista o bună comunicare între medic şi pacient trebuie să contribuie ambele părţi. Ne-am îndreptat spre studenţi, pentru că ei sunt viitorul şi au nevoie să conştientizeze importanţa comunicării, dar şi pentru că în facultăţile de Medicină se studiază prea puţin sau deloc pe această temă. De regulă, acolo unde se studiază comunicarea, se studiază un singur semestru, iar cursul este opţional. Pentru înţelegerea importanţei comunicării, dar şi pentru creşterea abilităţilor viitorilor medici ar fi nevoie de mult mai mult, atât pe durata facultăţii, cât şi în pregătirea medicală continuă, pe durata întregii vieţi”.

 

Primul pas a fost strângerea fondurilor necesare, prin intermediul acțiunii caritabile Swimathlon, ocazie cu care cauza COPAC s-a bucurat de o puternică susținere. A urmat un training pilot, organizat în luna noiembrie a anului trecut, cu studenții la Medicină, după care au mai fost organizate două traininguri tot pentru studenți, în lunile aprilie și iunie ale acestui an. De asemenea, au fost organizate trei traininguri pentru reprezentanții pacienților în mai, iunie și iulie 2019. În total, la această primă ediție a proiectului au participat  126 de persoane, adică 60 de reprezentanți ai pacienților și 66 de studenți.

COPAC a ținut să evidențieze și sprijinul  Federaţiei Asociaţiilor Studenţilor la Medicină, care s-a alăturat ca partener și a promovat intens proiectul, facilitând și înscrierea on-line a participanților.

Trainingurile de comunicare au fost susținute de Luminiţa Vâlcea, specialist comunicare în sănătate, coordonator al proiectelor COPAC în ultimii 10 ani şi absolventă a unui doctorat pe tema comunicării dintre medic şi pacient, Andrei Huţanu, redactor şef al Radio Cluj, pacient și președinte al Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Reumatismale Inflamatorii din Transilvania şi Adelina Vartolomei, specialist cu experienţă de peste 8 ani în comunicarea on-line în sănătate.

 

Atât studenții cât și reprezentanții pacienților au apreciat inițiativa și s-au arătat foarte interesați de a îmbunătăți modul de comunicare de ambele părți. În ceea ce-i privește pe viitori medici care au participat, reprezentanții COPAC spun că „au existat multe întrebări ţintite despre relaţia medic pacient, cum se comunică un diagnostic grav, cât de mult ar trebui să se implice un medic, cât de empatic să fie, cum să nu dea speranţe false, etc. Totodată, interesul lor este ţintit şi spre modalităţile de promovare în mass media, despre cum se pot proteja în situaţiile de criză, cum pot folosi mediul on-line. Reacţia participanţilor a fost peste aşteptări, aceştia spunând că sunt extrem de preocupaţi de cum pot comunica cu pacienţii”.

De cealaltă parte cei mai mulți dintre reprezentanții pacienților au fost pacienți cronici,  ceea ce înseamnă că au nevoie de o relaţie permanentă până la sfârşitul vieţii cu medicul curant. Aceștia au mărturisit că uneori întâmpină probleme la capitolul comunicare şi că se mai întâmplă să plece din cabinet fără să înţeleagă mare lucru. Şi pacienţii au subliniat că este mare nevoie de astfel de traininguri pentru a putea fi mai bineînţeleşi de medic şi astfel să devină mai complianţi la tratament.

Din aceste motive, COPAC a decis să inițieze un alt proiect dedicat reprezentanţilor asociaţiilor de pacienţi, care vor putea învăța mai multe despre organizarea sistemului de sănătate și comunicare.

 


Adaugati un comentariu


 

*