REZIDENȚIAT 2019: Mediciniștii cer soluționarea crizei din Educație

4 octombrie 2019 | 0 comentarii |

 

În absența unui ministru al Educației, absolvenții mediciniști se tem că examenul de intrare în rezidențiat va fi amânat. Ministrul Sănătății spune că astăzi va face o declarație de presă pe marginea acestui subiect. 

 

Pe fondul disputelor politice dintre Palatul Cotroceni și Palatul Victoria, postul de ministru al Educației a rămas de ceva vreme fără un titular, iar acest lucru începe să se resimtă, fiind pe punctul de a genera o criză. Afectați de această situație sunt și absolvenții universităților de Medicină și Farmacie care ar trebui să susțină în data de 17 noiembrie, examenul de Rezidențiat, dar care, la acest moment, nu știu cu exactitate dacă examenul va mai avea loc la data stabilită. În spațiul public a apărut o informație conform căreia, din cauza lipsei unui ministru titular la Educație, examenul de Rezidențiat nu mai poate avea loc la data anunțată inițial, întrucât nu are cine să semneze ordinele necesare, în condițiile în care reglementările în vigoare spun că aceste documente trebuie să fie semnate de ministrul Sănătății și de cel al Educației. Deși neconfirmată oficial, informația a stârnit și mai multă confuzie în rândul viitorilor medici care se pregătesc pentru Rezidențiat și care se tem că examenul va fi amânat pentru o dată ulterioară.

În aceste condiții Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) a lansat un apel public către autorități, cărora le cere să ia de urgență măsuri pentru rezolvarea acestei crize, astfel încât examenul de Rezidențiat să poată fi susținut la data deja stabilită.

 

Într-un comunicat remis de reprezentanții studenților la Medicină se precizează că prevederile în vigoare presupun ca  metodologia de organizare a examenului, componența comisiilor de specialitate şi numărul de locuri și posturi pentru această sesiune trebuie aprobate prin ordin comun al ministrului Sănătăţii şi ministrului Educaţiei, iar în lipsa unui ministru al Educației, există riscul ca aceste documente să nu fie aprobate la timp, ceea ce ar duce la amânarea examenului de Rezidențiat.

Teodor Cristian Blidaru, președintele FASMR, a declarat că „examenul de rezidenţiat este mult mai mult decât un examen pentru studenţii şi absolvenţii medicinişti, este momentul la care am sperat şi pentru care ne-am pregătit timp de şase ani, care marchează împlinirea vocaţiei unei generaţii întregi de viitori medici. Colegii noştri mai mari, acum absolvenţi, s-au pregătit pentru acest examen al maturităţii medicale şi nu merită ca viitorul lor să fie subiectul unei neînţelegeri politice între instituţiile statului”.

 

În consecință, FASMR face un apel către Guvernul, Parlament, Administraţia Prezidenţială, Universităţile de Medicină şi Farmacie, Direcţiile de Sănătate Publică şi Colegiul Medicilor pentru a soluţiona această situaţie înainte de a devenii o problemă reală, care să ducă la amânarea Rezidențiatului ceea ce ar însemna întârzierea  integrării pe piaţa muncii a mii de absolvenţi de Medicină.

Examenul de Rezidenţiat reprezintă primul pas realizat de absolvenţii facultăţilor de Medicină în direcţia intrării lor, ca parte activă, în sistemul de sănătate, devenind unica sursă de departajare în alegerea viitorului domeniu de activitate, aspect fundamental pentru intrarea pe piaţa muncii în România. După mii de pagini citite şi luni întregi de pregătire intensă, colegii noştri care urmează să susţină cel mai important examen profesional merita o situaţie clară, o dată stabilă, pentru care s-au pregătit moral şi, mai ales, un examen care să nu fie periclitat de proceduri, întârzieri şi jocuri politice” mai susțin reprezentanții FASMR în apelul făcut către autorități.

Lucrurile ar putea să se complice și mai tare dacă săptămâna viitoae va trece moțiunea de cenzură inițiată de Opoziție, și există serioase indicii că așa se va întâmpla. În aceste condiții, actualul guvern nu va mai avea legitimitate și va fi mai fi nevoie de alte zile pentru desemnarea unui nou premier și a unui nou cabinet ministerial, perioadă în care starea de incertitudine din rândul absolvenților se va adânci.

Ministrul Sorina Pintea nu a comentat această informație, dar a anunțat că astăzi, la ora 11.30, va face o declarație de presă privind organizarea concursului de Rezidențiat, sesiunea 2019.

 


Adaugati un comentariu


 

*