REZIDENȚIAT 2019: O nouă amânare a examenului va afecta și pacienții

17 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Studenții mediciniști din mai multe centre universitare protestează și spun că această situație adâncește criza de personal din sistem și îi determină pe tinerii absolvenți să plece peste hotare.

 

Incertitudinea planează în continuare asupra examenului de Rezidențiat din acest an, existând riscul unei noi amânări, după ce data inițială a fost deja modificată, de pe 17 noiembrie, pe 8 decembrie.  Cauza inițială era lipsa unui ministru titular al Educației, care se semneze documentele necesare organizării examenului, însă după căderea guvernului Dăncilă, ca urmare a moțiunii de cenzură, lucrurile s-au complicat. Formarea unui nou guvern se anunță o procedură care va necesita mai mult timp, tot din cauza jocurilor politice, iar în aceste condiții este din ce în ce mai evident că nici pe 8 decembrie nu va avea cine să se ocupe de organizarea Rezidențiatului. Ministrul Sănătății demisionar, Sorina Pintea, a declarat ieri că nu poate spune cu certitudine dacă examenul va avea loc pe data de 8 decembrie și că totul depinde de modul în care vor evolua lucrurile pe scena politică.

Același lucru l-a spus și la un post de televiziune, într-o discuție avută cu un reprezentant al studenților mediciniști, ceea ce i-a determinat pe aceștia să tragă un nou semnal de alarmă.

Reamintim că mediciniștii au declanșat greva japoneză și amenință cu acțiuni mai ample de protest dacă lucrurile nu se vor clarifica în privința Rezidențiatului și dacă aceste va suferi o nouă amânare. Sute de studenți în medicină au protestat în Cluj, Iași și Craiova față de o posibilă nouă amânare a examenului de rezidențiat din acest an. „Situația va deveni o problemă de sănătate publică”, a avertizat Teodor Blidaru, președintele Federației Asociațiilor Studenților în Medicină din România (FASMR).

 

Într-un nou comunicat, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) arată cum îi va afecta pe tinerii medici, dar și pe pacienți, o nouă amânare a examenului. În primul rând, dacă nu va avea loc anul acesta, examenul va deveni ilegal, întrucât legislația referitoare la organizarea Rezidențiatului stipulează că  acesta trebuie să aibă loc în ultimele trei luni ale fiecărui an.

Prin urmare, va fi nevoie mai întâi de modificarea legislației, iar acest demers va întârzia și mai mult susținerea examenului. În acest timp, pe lângă cei peste 5.000 de absolvenți care așteaptă să dea examenul, vor avea de suferit și pacienții, întrucât criza de personal medical din spitale se va accentua. Absolvenții ar urma să își înceapă activitatea în spitale de la 1 ianuarie 2020, dar acest lucru nu va fi posibil dacă nu vor susține până atunci Rezidențiatul. În plus, nemaiavând nici statutul de studenți și nici pe cel de angajați, aceștia nu beneficiază de asigurare medicală.

În aceste condiții, mulți dintre ei vor fi tentați de ofertele venite din partea clinicilor de peste hotare și nimeni nu îi va putea condamna dacă se vor decide să plece din țară.

 

De asemenea, absolvenții nu beneficiază în această perioadă nici de surse proprii de venit, un calcul făcut de un site specializat pe piața muncii indicând că pierderea financiară pentru noua generație de viitori medici este peste 20 de milioane de lei pe lună. Nu în ultimul rând, această stare de incertitudine le afectează și strategia de pregătire pentru examenul de Rezidențiat, le scade gradul de concentrare și poate influența în mod negativ nota la examen.

Mediciniștii din mai multe centre universitare din țară au trecut deja de la greva japoneză la proteste de stradă, iar acestea vor lua amploare în perioada imediat următoare, dacă lucrurile nu se vor clarifica sau dacă se va decide o nouă amânare a examenului.

Este inadmisibil ca în România anului 2019, un examen vital şi viitorul unei întregi generaţii de medici să fie blocat de lipsa unei semnături, necesare finalizării unui ordin de ministru. Astfel, studenţii din domeniul Sănătăţii vor continua să protesteze şi să solicite cu fermitate tuturor instituţiilor implicate să identifice soluţii pentru soluţionarea de urgenţă a acestei situaţii, devenită deja o problemă de sănătate publică”, se arată în comunicatul FASMR.

Pemierul desemnat, Ludovic Orban, a precizat azi că Rezidențiatul va fi una dintre prioritățile noului guvern, imediat ce acesta va fi legitimat, precizând că se are în vedere și suplimentarea numărului de locuri și posturi, pentur a permite cât mai multor absolvenți să își înceapă activitatea.

 


Adaugati un comentariu


 

*