REZIDENȚIAT 2019: Medicii și pacienții cer soluții urgente pentru rezolvarea crizei

22 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Aceștia atrag atenția asupra urmărilor nefaste pe care le-ar avea o nouă amânare a examenului, cerând ca rezidențiatul să aibă loc până la sfârșitul anului în curs.

 

După studenții mediciniști și absolvenții universităților de Medicină și Farmacie, direct afectați de amânarea examenului de Rezidențiat, Colegiul Medicilor din România (CMR) și Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice (COPAC) au solicitat, public, autorităților să ia măsuri urgente pentru ca examenul să aibă loc la data de 8 decembrie, așa cum s-a anunțat la începutul acestei luni, atrăgând atenția că o nouă amânare ar avea numeroase efecte negative, asupra absolvenților și a întregului sistem de Sănătate, între cei care vor avea de suferit fiind și pacienții.

Problema Rezidențiatului a fost discutată recent în ședința lunară a CMR, iar reprezentanții organizației profesionale a medicilor au anunțat că privesc „cu mare îngrijorare” situația creată de amânarea organizării examenului, în condițiile în care nu este sigur că acesta va avea loc la noua dată stabilită și există riscul fixării unui nou termen, anul viitor.

Este necesară găsirea unei soluţii urgente, care să minimalizeze efectele negative ce decurg din amânarea concursului de rezidenţiat, având în vedere lipsa tot mai accentuată de medici specialişti, dar şi perturbarea programului de pregătire, care va fi început cu întârziere şi, din acest motiv, va afecta procesul de pregătire”, se arată într-un comunicat al CMR. Reprezentanții organizației profesionale a medicilor transmit însă că se abțin să comenteze cauzele care au dus la această situație.

 

Radu Ganescu

O solicitare similară a venit și din partea COPAC, ai cărei reprezentanți cer Ministerului Sănătății și Ministerului Educației să clarifice urgent situația examenului de Rezidențiat și să ia toate măsurile ca acesta să aibă loc în cursul lui 2019.

Ca reprezentanţi ai pacienţilor, nu considerăm ca fiind normal să fie pusă în pericol o generaţie de viitori medici, de care România are cea mai mare nevoie. Instabilitatea cu care se confruntă studenţii la medicină, referitor la situaţia examenului de Rezidenţiat, îi va determina să plece din România lăsând pacienţii fără medicii de care au nevoie. România ca ţară, nu îşi poate permite acest tip de comportament faţă de medicii ei, și nici noi, pacienții nu putem rămâne impasibili. Considerăm că avem nevoie de stabilitate şi de responsabilitatea decidenţilor pentru a nu afecta sistemul de sănătate, deja afectat de lipsa personalului medical, plecat în număr mare alte ţări ale Uniunii Europene, unde îşi pot dezvolta cariera într-un mod serios şi predictibil”, a declarat președintele organizației, Radu Gănescu.

 

Sorina Pintea

Răspunsul venit din partea Sorinei Pintea, aflată încă la cârma Ministerului Sănătății, într-un guvern demis prin moțiune de cenzură, în condițiile în care viitorul cabinet nu are decât un premier desemnat, care întârzie să-și nominalizeze viitorii miniștri, nu a fost cu nimic diferit față de declarațiile făcute până acum, atât din partea sa, cât și a reprezentanților Guvernului Dăncilă și a partidului pe care-l reprezintă.

Aceasta a precizat că Ministerul Sănătății și cel al Educației nu mai pot face nimic pentru a rezolva această problemă, aruncând vina și responsabilitatea în seama președintelui Iohannis, care nu a acceptat numirea unui ministru interimar la Educație, care să poată semna documentele necesare pentru organizarea examenului.

Ca de obicei, ministrul Sănătății omite să admită că problema ar fi putut fi rezolvată și fără implicarea președintelui care, oricum nu ar fi putut numi un al doilea interimar la Educație, dacă fostul interimar, Daniel Breaz, și-ar fi delegat atribuțiunile la Educație către un secretar de Stat, după expirarea mandatului, așa cum era normal și legal, sau dacă Guvernul Dăncilă ar fi mers în Parlament pentru confirmare, după ieșirea ALDE de la guvernare.

 


Adaugati un comentariu


 

*