REZIDENȚIAT 2019: Examenul din decembrie va fi organizat doar de Ministerul Sănătății și universități

22 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Senatorii au adoptat azi un amendament conform căruia, pentru sesiunea din acest an, desfășurarea examenului de Rezidențiat nu va mai avea nevoie de semnătura ministrului Educației.

 

Se întrezărește ieșirea din criză în problema Rezidențiatului. Senatorii au căzut de acord asupra unei soluții legislative care să facă posibilă susținerea examenului pe data de 8 decembrie, chiar și fără semnătura ministrului Educației. Pe ordinea de zi a ședinței de azi de la Senat se aflau câteva modificări mai puțin importante aduse ordonanței privind organizarea și desfășurarea Rezidențiatului, iar senatorii au profitat de ocazie pentru a introduce un amendament care să aibă aplicabilitate doar în cazul sesiunii din acest an.

Astfel, conform amendamentului asupra căruia au căzut de acord parlamentari de la PSD, PNL și UDMR, concursul de Rezidențiat pentru 2019 se va organiza prin derogare de la normele în vigoare „în temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sănătăţii şi se poate desfăşura la nivelul centrelor universitare, pe baza acordului dintre Ministerul Sănătăţii şi instituţiile de învăţământ superior publice acreditate care au facultăţi de Medicină, Medicină Dentară şi Farmacie”.

Amendamentul elimină astfel implicarea ministrului Educației în organizarea acestei sesiuni, lipsa unui titular la acest minister fiind principal problemă care a blocat examenul și a dus la amânarea acestuia. Totodată, actul normativ adoptat de Senat mai prevede că „cifra de şcolarizare pentru rezidenţiat pentru anul 2019 se aprobă prin hotărâre a Guvernului, această cifră fiind egală cu numărul absolvenţilor de medicină cu diplomă de licenţă”. Astfel, în ciuda faptului că ieri, ministrul Sorina Pintea spunea că problema rezidențiatului nu poate fi rezolvată în condițiile actuale, decât „încălcând legea”, iată că dacă există voință politică se poate găsi o soluție, legală și morală în același timp, dar mai ales corectă, pentru absolvenții facultăților de Medicină, Farmacie și Medicină dentară care vor să susțină examenul de intrare în rezidențiat în acest an.

 

Sebastian Radu

Astfel, senatorii au adoptat inițiativa unor parlamentari din mai multe partide, între care și deputații buzoieni Sebastian Radu – membru al Comisiei de Sănătate și Marcel Ciolacu – președintele Camerei Deputaților, de a se elimina „din procesul de organizare a examenului de rezidențiat, ministrul educației. În loc de ordin comun împreună cu ministrul Sănătății, acesta din urmă să rămână unic decident în privința rezidențiatului. Propunerea se justifică prin faptul că rezidențiatul reprezintă o formă de pregătire clinică și practică profesională în rețeaua Ministerului Sănătății și este asigurată exclusiv de medici. De aceea, am considerat că se impune modificarea Ordonanței Guvernului nr. 18/2009, deoarece Ministerul Educației este lipsit de competențe în acest caz”, transmite Sebastian Radu, printr-un comunicat.

Totodată, deputatul buzoian spune că a propus ca și în următorii 5 ani, pentru rezolvarea crizei acute de medici cu care se confruntă România, numărul minim de posturi aprobate pentru concursul de rezidențiat să reprezinte cel puțin numărul de absolvenți de medicină generală din anul respectiv. „Soluția oferită poate rezolva ușor atât criza organizării examenului de rezidențiat de anul acesta, prin adoptarea rapidă a propunerii legislative, cât și pe cea a deficitului de medici, prin creșterea cifrei de școlarizare, oferind posibilitatea tuturor absolvenților de medicină generală să aibă șansa obținerii unui post. Corelat cu extinderea posibilităților de efectuare a rezidențiatului și în alte unități medicale, cred că aceasta este cea mai bună variantă”, menționează deputatul buzoian.

 

Începând cu seria de rezidenți noiembrie 2020, examenul poate fi susținut în termen de maximum trei ani de la data încheierii programului de pregătire, iar proba scrisă va consta din subiecte unice pe țară, având o pondere de 50% din media tuturor probelor de examen. Astfel, toți absolvenții care vor obține notă de trecere vor primi locuri și posturi de rezidenți, iar Ministrul Finanţelor va asigura resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

Actul normativ reglementează totodată posibilitatea efectuării rezidențiatului în mod descentralizat, regional, la nivelul centrelor universitare acreditate, inclusiv în cabinetele individuale de medicină de familie, precum și în unități sanitare ale ministerelor cu rețea proprie sau în unități sanitare aflate în administrarea unităților publice locale.

Începând de anul viitor, „Ministerul Sănătăţii organizează admiterea în rezidenţiat pe locuri şi pe posturi prin concurs naţional în a treia duminică a lunii noiembrie, iar admiterea în rezidenţiatul în medicina de familie, prin test de selecţie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sănătăţii şi al Ministerului Educaţiei Naţionale”, se arată în documentul arobat astăzi de senatori.

Săptămâna viitoare, proiectul de act normativ intră în dezbaterea Camerei Deputaților, care este for decizional, iar dacă va primi și aici vot favorabil, absolvenții vor putea avea certitudinea că vor susține Rezidențiatul pe data de 8 decembrie.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*