REZIDENȚIAT 2019: Deputații au aprobat proiectul de modificare a metodologiei de organizare a examenului

30 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Documentul va fi trimis președintelui Iohannis pentru promulgare, iar până pe 7 noiembrie, toate actele normative necesare desfășurării rezidențiatului din 2019 trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial, pentru ca examenul să poată avea loc pe 8 decembrie. 

 

Camera Deputaţilor a adoptat, marți, în unanimitate, în procedură de urgență, proiectul de modificare și completare a Ordonanţei de Urgență nr. 18/2009, prin care examenul de intrare în rezidenţiat se va desfăşura, în 2019, pe 8 decembrie, iar cifra de şcolarizare este aprobată, în acest an, prin hotărâre a Guvernului și va fi cel puțin egală cu cu numărul absolvenților de Medicină, Medicină dentară și Farmacie, cu diplomă de licență.

Deputatul Buzoian Sebastian Radu, membru al Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, subliniază faptul că „în cazul în care numărul candidaților care promovează examenul de rezidențiat este mai mare decât cifra de școlarizare inițial anunțată, aceasta se va suplimenta  până la repartiția candidaților, astfel încât toți candidații promovați să poată accesa un loc sau un post de rezidențiat”.

Totodată, actul normativ prevede că Ministerul Finanţelor Publice va asigura resursele financiare necesare şcolarizării prin rezidenţiat, la nivelul cifrelor de şcolarizare aprobate.

Atunci când se vrea, se poate! Am făcut un apel către toate partidele să renunțe la orgolii și politicianisme și să rezolvăm problemele cu adevărat importante. Mă bucur că s-a înțeles acest lucru și am reușit să votăm azi în regim de urgență, în unanimitate, proiectul de lege prin care tinerii absolvenți de Medicină vor putea da examenul de rezidențiat în acest an. Este vorba de aproape șase mii de viitori medici, care vor avea grijă de sănătatea oamenilor după ce își vor ocupa locurile în spitale”, a scris pe pagina sa de socializare buzoianul Marcel Ciolacu, președintele Camerei Deputaților.

Vom debloca situaţia pe examenul de rezidenţiat”, a declarat și Victor Costache, validat în comisii pentru a prelua portofoliul Sănătății, în viitorul guvern.

 

Așadar, potrivit documentului, care merge la promulgare, pentru anul 2019, prin derogare, Concursul Naţional pentru admiterea în Rezidenţiatul pe locuri şi pe posturi se organizează în temeiul unei metodologii aprobate prin Ordin al ministrului Sănătăţii și nu ca până acum, prin Ordin comun al miniștrilor Sănătății și Educației.

Proiectul prevede, de asemenea, că spitalele și medicii de familie pot face de acum încolo pregătirea rezidenţilor, degrevând universităţile de numărul mare de rezidenţi existenţi, iar orele suplimentare de gardă efectuate de rezidenți peste orele normate se vor remunera conform încadrării salariale existente.

O altă prevedere introdusă este că după promovarea examenului şi expirarea stagiului minim aferent specialităţii, ministrul Sănătăţii confirmă, prin ordin, titlul de medic specialist, de medic dentist specialist sau de farmacist specialist, după caz, în cel mult 30 zile lucrătoare de la ultima zi a sesiunii de examene organizată pentru specialitatea respectivă.

Impunerea unui termen pentru emiterea ordinului de confirmare a titlului de specialist era o măsură necesară. Este o formă de respect prin care se elimină incertitudinea momentului obținerii titlului. De asemenea, pentru că este nevoie de medici de familie, consider că astfel se creează atât posturi pentru rezidenți cât și medicii specialiști necesari pentru a acoperi cât mai multe zone din țară. Le urez succes la examen tuturor celor care doresc să obțină un post de rezidențiat”, mai spune Sebastian Radu.

Proiectul a fost dezbătut și votat marți, în Plenul Camerei Deputaţilor – for decizional, cu 225 de voturi pentru și o abținere, după audierea miniștrilor propuși de Ludovic Orban, pentru a face parte din viitorul guvern, care va fi supus validării în plenul Palamentului pe 4 noiembrie.

Președintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaților, Corneliu Florin Buicu, a spus că toate actele normative necesare desfășurării rezidențiatului din 2019 trebuie să fie publicate în Monitorul Oficial până în data de 7 noiembrie, pentru a se putea evita o nouă amânare.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*