Site-urile cu anunțuri privind vânzarea de organe, în atenția polițiștilor

30 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Agenția Națională de Transplant precizează că sunt proceduri clare în cazul transplanturilor de la donatori în viață, ca și de la donatori aflați în moarte cerebrală, iar astfel de anunțuri nu fac decât să scadă șansele de salvare a celor care au nevoie de un transplant.

 

În ultima perioadă, știrile precum cea de la începutul acestei săptămâni, legate de reușita unui transplant sau de gestul altruist al unei familii care a fost de acord cu prelevarea de organe în cazul unei rude ce nu mai poate fi salvată, sunt urmate de un val de informații eronate și fake news-uri promovate în spațiul public din surse dubioase. Agenția Națională de Transplant (ANT) monitorizează atent fenomenul și transmite informări de câte ori este cazul, pentru a prezenta opiniei publice realitatea, în ceea ce privește activitatea de transplant, în încercarea de a contracara acest val de informații false, care fac mult rău.

De această dată, după ce a fost făcut public cazul de la Sibiu, care a făcut posibilă salvarea a cinci vieți după ce familia unei tinere de 38 de ani, intrată în moarte cerebrală, și-a dat acordul pentru prelevarea de organe, în mediul virtual au început să se propage din nou știri false legate de traficul de organe și de o adevărată piață neagră existentă în România. Informațiile distorsionate se pare că au plecat de la unele anunțuri publicate pe anumite site-uri, în care utilizatorii își exprimau disponibilitatea de a „dona” un organ contra unor foloase materiale.

ANT a reacționat cu promptitudine, pentru a înlătura orice suspiciune ar putea plana asupra activității de transplant din România.

 

Într-un comunicat al agenției se arată că vânzarea de organe este ilegală în țara noastră, iar activitatea de transplant de la un donator în viață se desfășoară după niște reglementări clare. Reprezentanții ANT precizează că au fost  înștiințați de polițiștii Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, cu privire la faptul că aceștia derulează o anchetă vizând site-urile pe care au fost postate anunțuri privind vânzarea de organe. Polițiștii urmăresc identificarea celor care au făcut astfel de „oferte” și împiedicarea apariției altor anunțuri similare, dat fiind faptul că este vorba de o activitate ilegală.

În plus, susțin reprezentanții ANT, un organ nu poate fi vândut sau cumpărat pur și simplu, întrucât trebuie să existe compatibilitate între donator și receptor, iar transplantul se face cu respectarea unor proceduri stricte. „După doi ani în care activitatea de transplant a cunoscut o scădere dramatică, ultimele luni ale acestui an au însemnat un reviriment important al transplantului, tradus prin numeroase vieţi salvate, fiind regretabil şi de neînţeles că se continuă campania ştirilor negative, prezentate într-un mod tendenţios, aproape după fiecare succes din ultima perioadă. Criza de încredere în sistemul de transplant, indusă prin campanii şi informaţii nereale şi iresponsabile, marchează un mare pas înapoi şi duce la pierderea de vieţi omeneşti”, se mai arată în comunicatul agenției de transplant.

Același document enumeră și care sunt pașii ce trebuie urmați în cazul unui transplant de la un donator în viață, care poate fi înrudit sau nu cu receptorul. Astfel, în primul rând, donatorul şi receptorul se vor prezenta la centrul de transplant acreditat, unde donatorul va fi evaluat şi îndreptat către laboratorul de analize acreditat pentru efectuarea testelor de compatibilitate.

 

Apoi, dacă testarea de compatibilitate este favorabilă, perechea donator-receptor este evaluată de Comisia de avizare a donării de la donatorul viu din cadrul centrului de transplant, denumită și Comisia de etică. În fața comisiei, donatorul şi receptorul vor semna un înscris autentic, prin care declară că donarea se face în scop umanitar, are caracter altruist şi nu constituie obiectul unor acte şi fapte juridice care au ca scop obţinerea unui folos material sau de altă natură. Pentru efectuarea transplantului este obligatoriu avizul acestei comisii, care nu va fi dat în situația în care membrii acesteia vor avea cea mai mică suspiciune în privința bunei credințe a donatorului sau nu va exista documentul care să ateste că acesta este compatibil cu receptorul.

În ultimele două săptămâni, în centrele din țară au fost efectuate 10 transplanturi de rinichi, 5 transplanturi hepatice, un transplant pulmonar și unul de cord. Totodată, două inimi prelevate în România au fost transplantate unor pacienți din străinătate, întrucât în țară nu s-au găsit receptori compatibili.

S-a consemnat și o premieră internațională, Spitalul Sfânta Maria din Capitală anunțând că este singura unitate medicală din lume, cu mai puțin de 300 de paturi, care a efectuat concomitent un transplant pulmonar și un transplant de ficat, despre care Sanatateabuzoiana.ro a relatat într-un articol precedent.

 


Adaugati un comentariu


 

*