Militarii români dislocați în Mali au efectuat prima misiune de evacuare medicală

30 octombrie 2019 | 0 comentarii |

S-a intervenit cu două elicoptere pentru salvarea unui militar german care avea nevoie de autor în urma unui șoc termic.

 

Începând cu această lună, Armata Română este prezentă și în teatrul de operații din Mali, unde acționează alături de alte forțe militarizate, sub mandat ONU.

La Misiunea Multidimensională Integrată ONU de Stabilizare în Republica Mali, România este reprezentată de un detașament al Forțelor Aeriene, format din 120 de militari și patru elicoptere de tip IAR 330 L-RM. Forțele au fost dislocate eșalonat în Mali, iar începând cu data de ieri, detașamentul românesc denumit Carpathians Pumas și-a atins capacitatea deplină de operație și poate efectua toată gama de misiuni ce i se vor încredința

Prima misiune a fost executată chiar ieri, fiind vorba de o misiune de evacuare medicală, având ca scop salvarea unui militar german aflat într-o misiune de patrulare. Din cauza temperaturilor foarte ridicate, acesta a intrat în șoc termic, iar ceilalți militari din patrulă, care îl însoțeau, au solicitat ajutor medical. Era nevoie ca militarul german să fie preluat și evacuat din zona în care se afla, pentru a fi transportat în timp cât mai scut la un spital militar.

 

Misiunea de evacuare medicală a fost încredințată militarilor români, care au ajuns la locul indicat la bordul a două din cele patru elicoptere din dotare. Unul dintre elicoptere era special dotat pentru evacuare medicală, în timp ce a doua aeronavă a avut rol de sprijin, fiind pregătită să intervină în cazul unui atac.

Militarul german a fost preluat de echipa medicală și urcat la bordul elicopterului de evacuare, iar pe timpul transportului a fost asistat de un medic militar și doi asistenți medicali, cu competențe de evacuare medicală și asistarea pacienților.

Cele două aeronava au aterizat cu bine în zona de siguranță, unde erau așteptate de o ambulanță din dotarea detașamentului german care participă la aceeași misiune. Pacientul a fost preluat de medicii germani, fiind în prezent internat pentru supraveghere și tratament.

 

Misiunea ONU în Mali a început încă din luna aprilie a anului 2013, având ca principal obiectiv stabilizarea ţării după rebeliunea tuaregilor din anul 2012.  Atunci, grupuri de insurgenți din zona de nord a țării, printre care și o grupare Al-Qaida, au preluat controlul a trei regiuni care reprezintă două treimi din suprafața țării. Nu le-a fost foarte dificil să facă acest lucru întrucât cele trei regiuni cuprind doar 10% din populația totală a țării.

Intervenția forțelor internaționale sub mandat ONU mai este încă necesară pentru a menține situația sub control, România alăturându-se acestei misiuni începând cu anul 2019. Militari iau fost dislocați în Mali începând cu luna august, iar cele patru elicoptere au fost transportate cu avioane militare tip cargo, puse la dispoziție de armata americană. Au fost necesare patru curse succesive, cel de-a patrulea elicopter ajungând zilele acestea în baza românească din Mali.

Detașamentul Carpathians Pumas execută o serie de misiuni de transport materiale şi personal, evacuare medicală, recunoaştere și supraveghere a căilor de comunicaţii rutiere.

 

(Sursă foto: MApN)

 


Adaugati un comentariu


 

*