O nouă premieră medicală la Spitalul Militar Central

30 august 2019 | 0 comentarii |

Un pacient cu boală coronariană severă a beneficiat de o procedură de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale, la care nu s-a mai apelat până acum, în România.

 

Se confirmă, încă o dată, că medicii români au mâini de aur, iar Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central (SUUMC) „Dr. Carol Davila” este o unitate medicală de elită, în care premierele medicale se țin lanț. Patru medici militari ai Centrului de Boli Cardiovasculare al au efectuat joi, cu succes, o nouă intervenție medicală de succes, utilizând pentru prima dată în România, terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale.

Pacientul care a beneficiat de această nouă metodă de tratament are 48 de ani și este în evidenţa specialiştilor Secţiei Cardiologie I a unității medicale cu boală coronariană severă – leziuni tricoronarene tratate iniţial prin revascularizaţie percutană (incompletă datorită particularităţilor anatomice) şi fără soluţie chirurgicală. „Datorită afectării ischemice, cordul pacientului are o suferinţă gravă, fiind dilatat, cu o capacitate redusă de a pompa sângele, determinând o formă de insuficienţă cardiacă avansată, pentru care pacientul a fost spitalizat de mai multe ori”, explică reprezentanții SUUMC.

 

Medicul curant al pacientului, locotenent-colonelul, şef de lucrări dr. Silviu Ionel Dumitrescu, medic primar Cardiologie, doctor în ştiinţe medicale, şef Secţie Cardiologie 1, a decis că „soluţia oferită de terapia prin unde de şoc extracorporale este unica opţiune într-o situaţie fără variantă chirurgicală, aceasta fiind o speranţă pentru pacient şi creşterea calităţii vieţii acestuia”.

După echilibrarea parametrilor hemodinamici s-a realizat o reevaluare comprehensivă a stării actuale, metoda principală folosită pentru stabilirea strategiei terapeutice fiind bazată pe tehnicile moderne de ecocardiografie.

Astfel, cu ajutorul ecocardiografiei tridimensionale, realizate în timp real şi a unui software bazat pe soluţii de inteligenţă artificială – Dynamic Heart Model, medicul curant a evaluat, în repaus, atât parametrii de structură şi funcţie ai ventriculului stâng, cât şi analiza deformării miocardice punând în evidenţă diferenţele regionale”, se menționează într-un comunicat al SUUMC.

 

Ulterior, prin ecocardiografia de efort, repetarea analizei deformării miocardice a permis evaluarea cantitativă a suferinţei ischemice a segmentelor miocardice, comparaţia cu datele de repaus indicând precis zonele cele mai afectate.

Parcurgerea acestui proces de evaluare a performanţei cardiacea permis identificarea, cu acurateţe, a trei segmente aflate în suferinţă, la nivelul cărora s-a iniţiat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporale, administrându-se primele 900 de impulsuri”, explică medicii, care menționează că tratamentul va fi repetat în decursul următoarelor două luni, după secvenţialitatea impusă de protocol. Medicul curant va reevalua pacientul periodic, atât prin prisma statusului funcţional cât şi a parametrilor paraclinici.

Echipa medicală care a realizat terapia de revascularizaţie miocardică prin unde de şoc extracorporal, constituită din lt. col. dr. Silviu Ionel Dumitrescu, cpt. dr. Raluca Ppopescu şi dr. Ileana Hănțulie a fost coordonată de col. dr. Romi Bolohan.

 

(Sursă foto: Daniel Iancu/SUUMC)

 


Adaugati un comentariu


 

*