Primul raport al OMS referitor la poluarea cu plastic a apei potabile

Organizația Mondială a Sănătății nu neagă existența unor microparticule de plastic în apa de la robinet și în cea îmbuteliată, însă afirmă că încă nu există suficiente dovezi referitoare la riscul pentru sănătate reprezentat de acestea.

 

În urma campaniilor derulate în ultima vreme împotriva poluării cu plastic au apărut și informații din surse nesigure, conform cărora apa îmbuteliată în recipiente de plastic prezintă un risc pentru sănătatea consumatorilor, întrucât conține particule de plastic „preluate” de la aceste ambalaje, care pot crea probleme de sănătate.

S-a vorbit, de asemenea, de poluarea apei de la robinet cu particulele de plastic provenite de la deșeurile care au ajuns să polueze cursurile de apă și chiar mările și oceanele, creându-se un sentiment de îngrijorare mai ales în rândul celor înclinați să dea crezare unor astfel de informații fără a le verifica.

În legătură cu acest aspect, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a transmis, zilele trecute, primul său raport asupra potenţialelor riscuri pentru sănătate asociate cu ingerarea microplasticelor, precizând că unele studii realizate pe parcursul anului trecut, referitoare la particulele din plastic detectate în apa de la robinet şi în cea îmbuteliată au stârnit îngrijorare în rândul publicului, însă datele disponibile până în prezent sunt încurajatoare.

 

Documentul confirmă că microparticulele de plastic pătrund în sursele de apă potabilă în special prin deversarea apelor reziduale, însă menționează că microplasticele descoperite în anumite cazuri în apa îmbuteliată par să fie rezultatul, cel puţin parţial, al procesului de îmbuteliere sau de ambalare, prin folosirea dopurilor din plastic.

În urma analizelor efectuate s-a constatat că cele mai multe particule de plastic din apă au dimensiuni mai mari de 150 de microni în diametru şi sunt eliminate din organism prin excreţie, în timp ce particulele mai mici au o probabilitate mai mare de a traversa peretele intestinal şi de a ajunge la alte ţesuturi. Astfel, cercetările privind efectele negative asupra sănătăţii se vor concentra asupra particulelor mai mici, la acest moment neexistând date suficiente cu privire la acest aspect.

Pentru aceste particule de dimensiuni mai mici, în cazul cărora datele existente sunt insuficiente, trebuie să ştim mai multe despre ce anume este absorbit, distribuţia şi impactul acestora. Nu există date disponibile care să arate că microplasticele reprezintă un pericol pentru sănătatea umană, dar acest lucru nu înseamnă însă că sunt inofensive”, a declarat Jennifer De France, expert în cadrul OMS și unul din autorii raportului.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*