Biberoanele din plastic – posibil risc pentru sănătatea copiilor

23 octombrie 2020 | 0 comentarii |

S-a stabilit că un bebeluș hrănit cu biberonul înghite zilnic peste un milion de microparticule de plastic, impactul acestora asupra sănătății nefiind încă pe deplin cunoscut.

 

Un studiu publicat recent în jurnalul Nature Food, atrage atenția asupra faptului că bebelușii hrăniți cu biberonul ingerează zilnic o cantitate de microparticule de plastic desprinse din structura acestuia, iar acest lucru ar putea avea un impact negativ asupra sănătății lor. În cadrul studiului, cele mai vândute modele de biberoane din polipropilenă au fost supuse la procedura de preparare recomandată de Organizația Mondială a Sănătății, care presupune  sterilizarea biberonului, apoi prepararea formulei de lapte cu apă încălzită la minim 70 de grade Celsius, pentru eliminarea eventualelor bacterii periculoase. În urma analizelor efectuate, s-a constatat astfel că unele biberoane eliberează până la 16 milioane de microparticule de plastic pe litru, iar temperatura joacă un rol esenţial. Astfel, dacă apa pentru prepararea laptelui este încălzită la 95 de grade cantitatea de microparticule de plastic poate creşte, ajungând la 55 de milioane pe litru, iar la o temperatură a apei de 25 de grade, cantitatea poate ajunge la puţin peste o jumătate de milion.

În acest mod, un bebeluş de 12 luni înghite, în medie, 1,5 milioane de microparticule de plastic pe zi, conform concluziilor prezentate în jurnalul de specialitate. Cercetătorul John Boland, unul dintre autorii studiului, mai precizează în articol că „ultimul lucru pe care îl dorim este să alarmăm excesiv părinţii, mai ales că nu avem suficiente informaţii despre consecinţele potenţiale ale microparticulelor de plastic asupra sănătăţii copiilor”.

 

Autorii menționează în acest sens faptul că nu există suficiente date privind impactul asupra sănătăţii al acestei ingestii sau riscurile chimice asociate cu eventualii aditivi. Aceștia spun că este foarte posibil ca particulele să treacă pur şi simplu foarte repede prin corp, însă dau câteva sfaturi pentru a limita expunerea copiilor la microparticulele de plastic. Aceștia recomandă clătirea biberoanelor de trei ori în apă rece după sterilizare, pregătirea laptelui praf într-un recipient care nu este din plastic, înainte de a turna lichidul răcit în biberon şi evitarea agitării excesive a biberonului. De asemenea, specialiştii recomandă evitarea introducerii biberonului în cuptorul cu microunde. Pentru încălzirea apei, nu se recomandă recipientele electrice din plastic care eliberează un număr similar de microparticule de plastic.

Având în vedere utilizarea pe scară largă a modelelor confecţionate din plastic, studierea destinaţiei finale şi a parcursului microparticulelor de plastic prin corp este următorul nostru pas în cercetarea pe care o efectuăm” se arată în finalul articolului.


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*