Alimentația bogată în pește gras diminuează simptomele astmului la copii

9 noiembrie 2018 | 0 comentarii |

Un studiu efectuat de cercetători din Australia relevă că somonul, păstrăvul şi sardinele sunt cele mai eficiente specii în acest sens.

 

Este arhicunoscut faptul că alimentația bogată în acizi grași Omega-3 contribuie la menținerea sănătății inimii, a creierului și sistemului circulator, scade riscul de inflamații și ameliorează stările depresive. Cea mai importantă sursă de Omega-3 o reprezintă peștele gras, în care se găsesc cei trei acizi – DHA, EPA și ALA de care are nevoie organismul uman pentru o bună sănătate. O cantitate mare de acizi grași esențiali Omega-3 se regăsește în somon, sardine, hering, ton, păstrăv sau hamsii.

Un studiu internaţional condus de cercetători din cadrul La Trobe University din Melbourne a evidențiat însă și faptul că o alimentaţie bogată în somon, păstrăv şi sardine poate reduce în mod semnificativ simptomele astmului la copii. Rezultatele au fost date publicității la începutul acestei săptămâni, iar Maria Papamichael, coordonatoarea cercetării, spune că acestea sunt în concordanţă cu o serie de dovezi care sugerează că o dietă sănătoasă poate constitui o potenţială terapie pentru astmul la copii. „Ştim deja că o dietă bogată în grăsimi, zahăr şi sare poate influenţa dezvoltarea şi evoluţia astmului la copii, iar acum avem dovezi că putem gestiona simptomele printr-o alimentaţie sănătoasă”, a spus aceasta.

 

Dintre cei 64 de copii cu astm care au luat parte la studiu, jumătate au fost îndrumaţi să urmeze o dietă tradiţională mediteraneană, bogată în mâncăruri pe bază de legume şi în ulei de peşte, în timp ce restul au urmat dietele obişnuite. Cei care au urmat o dietă bogată în peşte au experimentat o reducere semnificativă a inflamaţiei la nivelul bronhiilor, explicația cercetătorilor fiind aceea că peştele gras este bogat în acizi graşi Omega-3 cu proprietăţi antiinflamatorii.

Potrivit profesorului Bircan Erbas, din cadrul Şcolii de psihologie şi sănătate publică din La Trobe, astmul este cea mai des întâlnită afecţiune respiratorie în rândul tinerilor şi una dintre principalele cauze pentru care copiii au nevoie de spitalizare sau ajung la camera de gardă. Acesta a mai precizat că „este imperativ să identificăm noi terapii pe care le putem folosi alături de medicaţia convenţională pentru astm”, salutând astfel rezultatele studiului publicat de colegii săi.

De reținut că acizii grași Omega-3 se găsesc în anumite alimente de origine vegetală sau de origine animală, însă corpul uman nu îi poate produce, astfel că lipsa din alimentație a acestora diminuează procesul de creștere în cazul copiilor, iar riscul apariției riscului unor leziuni ale ficatului și rinichilor, la pierderea elasticității pielii, etc. devine iminent.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*