Internarea, recomandată în cazul copiilor sub trei ani care au suferit amigdalectomii

Autorii unui studiu realizat în state unite susțin că aceștia sunt expuși unui risc mai mare de complicaţii după operaţia de extirpare a amigdalelor, în comparaţie cu cei care au fost supuşi acestui tip de intervenţie chirurgicală după această vârstă.

 

Amigdalita, o inflamaţie a amigdalelor despre care toată lumea a auzit, poate perturba respiraţia şi somnul. Deşi uneori această problemă de sănătate se vindecă de la sine sau prin tratament, există situații în care medicii recomandă intervenţia chirurgicală de îndepărtare a amigdalelor, în cazul copiilor care manifestă în mod repetat astfel de infecţii grave.

Amigdalectomia este considerată o intervenție chirurgicală simplă, care se poate recomanda copiilor de toate vârstele, iar de cele mai multe ori se efectuează în ambulatoriu, eventual cu innternare de o zi, după care pacientul este lăsat să meargă acasă, fiind chemat doar la control, a doua zi.  

În cazul copiilor cu vârste mai mici de 3 ani, riscul obstrucţiei căilor respiratorii pentru care se efectuează intervenţia chirurgicală poate depăși însă riscurile operaţiei. Acestea sunt concluziile unui studiu recent efectuat de un grup de cercetători americani, care au analizate datele prelevate de la 1.817 copii cu vârste cuprinse între 1 şi 6 ani, care suferiseră o amigdalectomie la spitalele din New Orleans, între anii 2005 şi 2015.

 

Concluzia a fost că 95 de pacienţi, reprezentând 5,2% dintre subiecții incluși în studiu, au manifestat complicaţii postoperatorii precum sângerări, dificultăţi respiratorii sau deshidratare. S-a constatat totodată că pacienții cu vârsta sub trei ani au avut un risc cu 50% mai mare de complicaţii în comparaţie ceilalţi. Dintre cei 1.817 copii incluşi în cercetare, 455 aveau vârste sub 3 ani, iar în cazul majorităţii lor fuseseră aplicate proceduri ambulatorii. De asemenea, 7% dintre aceştia au suferit complicaţii, în comparaţie cu 4,6% dintre cei cu vârste mai mari.

Un sfert dintre complicaţii au survenit într-un interval de 24 de ore după intervenţia chirurgicală, în comparaţie cu 9,5% din grupul copiilor cu vârste de peste 3 ani. Pe de altă parte, greutatea copiilor nu s-a dovedit a fi un factor de influenţă a riscului de complicaţii, au mai notat cercetătorii.

În ciuda recomandărilor medicale care prevăd internarea după o amigdalectomie a copiilor cu vârsta sub 3 ani şi a celor subponderali şi cu dificultăţi respiratorii, mulţi dintre aceşti pacienţi sunt trimişi acasă după operaţie, iar cercetătorii americani spun că astfel sunt expuși unor riscuri care ar putea fi evitate dacă ar mai fi ținuți sub supraveghere medicală timp de câteva zile după operație.

 


Categorii: Actual, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*