Apneea in somn, o afectiune care ameninta 10 la suta dintre copiii din Romania

3 martie 2016 | 0 comentarii |

Specialistii atrag atentia ca aproape 10 la suta dintre copiii din Romania prezinta risc de a dezvolta tulburari de respiratie in timpul somnului si ii indeamna pe parinti sa se prezinte cu ei la medic, imediat ce apar primele semne specifice.

 

Dr.Mihaela Oros

Dr.Mihaela Oros

Astazi au fost date publicitatii rezultatele celui mai recent studiu realizat in Romania, privind prevalenta tulburarilor respiratorii in somn la copii. Concluziile specialistilor arata ca, desi este vorba despre o boala intalnita mai ales la adulti, apneea in somn ii poate afecta si pe copii. Studiile arata ca 9,6 la suta dintre copiii din Romania prezinta riscul de a dezvolta tulburari de respiratie in timpul somnului, cea mai grava forma fiind apneea obstructiva. Raportul a fost prezentat de medicul pediatru Mihaela Oros, presedintele Asociatiei pentru Tulburarile de Somn la Copii si Adolescenti. „Conform rezultatelor celui mai recent studiu, putem spune ca unul din zece copii din Romania este la risc pentru tulburari de respiratie in timpul somnului, dintre care forma cea mai severa este apneea obstructiva. Copiii care sunt la risc pentru aceasta problema pot avea semne in timpul noptii sau in timpul zilei. Principalele semne sunt sforaitul, somnul agitat, transpiratia in timpul somnului. Peste zi, de la somnolenta, mai rara totusi la copii fata de adulti, copilul poate fi agitat, hiperactiv, are tulburari de invatare, anxietate, depresie. Acestea sunt semnele comportamentale cognitive, dar exista si probleme de imunitate, in sensul scaderii acesteia, infectii respiratorii frecvente, otite recurente. Nu in ultimul rand, o problema foarte importanta este in legatura cu greutatea fie in sensul obezitatii, fie al faptului ca cei mici nu mai cresc in greutate in ritmul normal”, a precizat medicul specialist.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

La randul sau, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a prezentat care pot fi urmarile unei astfel de afectiuni prezenta la copii si netratate la timp. In prima faza, copiilor cu astfel de probleme le sunt afectate  performantele scolare, fizice si sportive, iar acest lucru ar trebui sa le dea de gandit parintilor, in cazul in care acestia nu au observat deja semnele specifice pe timpul noptii, atunci cand copiii dorm. Este absolut necesar ca acesti copii sa fie vazuti de un medic pentru ca, in caz contrar, pot dezvolta  complicatii cardiace, neurologice, endocrinologice. „O astfel de boala, nedepistata si netratata, poate aduce complicatii similare ca insuficienta cardiaca, tulburari de ritm cardiac, instalarea unui diabet zaharat care este precoce, juvenil. In aceasta categorie de copii, cu astfel de suferinte, intra, in afara de procentul important de obezi, cei care au tulburari la nivelul cailor aeriene superioare, in special hipertrofii de amigdale, tulburari rinosinusale, boli neurologice, modificari ale structurii faciale. Sindromul de apnee in somn netratat aduce o evolutie diferita, prognostic important sever pentru alte comorbiditati”, a avertizat dr. Florin Mihaltan.

 

apnee copiiPentru a testa daca un copil are sau nu apnee, el trebuie dus, dupa completarea unui formular, la un laborator de somnologie pediatrica, unde i se fac poligrafii sau polisomnografii. „Exista apoi mai multe atitudini terapeutice, se poate trece pentru categoria de copii obezi la o dieta, miscare, la care se asociaza ca si la adult o asistare printr-o atela pneumatica sau interventii chirurgicale ORL daca boala este mai usoara sau interventii corective pentru structura osoasa faciala. Uneori se pot folosi si proteze la chirurgie buco-maxilo-faciala” a mai precizat presedintele Societatii Romane de Pneumologie.

Aneea in somn este considerata, la nivel international, o problema de sanatate publica, deprivarea de somn avand consecintele devastatoare cu impact general. Somnolenta interfereaza cu dificultatea indeplinirii sarcinilor de zi cu zi, cu reducerea productivitatii si a calitatii vietii, iar persoanele deprivate de somn sunt mai susceptibile pentru boli cronice precum hipertensiune arteriala, diabet, depresie, obezitate sau cancer.

 


Categorii: Actual, Medici, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*