Medicii protesteaza impotriva noilor tentative de modificare a Legii Antifumat

Reprezentantii Societatii Romane de Cardiologie si Societatii Romane de Pneumologie ii acuza de ipocrizie si rea-vointa pe parlamentarii care si-au facut campanie electorala pe aceasta tema.

 

tigari fumatoriLa inceput de an, reprezentantii lumii medicale care s-au numarat printre initiatorii si sustinatorii Legii Antifumat au transmis un mesaj dur la adresa parlamentarilor care s-au grabit sa aduca in prim plan, inca de la inceputul noii legislaturi, problema relaxarii acestei legi. Acestia s-au conformat, astfel, sugestiilor sefilor de la partid, care au vorbit in perioada electorala despre aceasta lege si despre faptul ca este prea dura si ar trebui modificata.

Lasand la o parte faptul ca legea a fost initiata in Parlament chiar de catre o reprezentanta a partidului al carui lider a facut astfel de constatari, iar readucerea ei in discutie de catre parlamentarii aceleiasi formatiuni este lipsita de orice ratiune logica, reprezentantii a doua organizatii importante ale medicilor ii acuza pe acesti parlamentari de ipocrizie si rea vointa.

Medicul Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie, si medicul Florin Mihaltan, reprezentantul Societatii Romane de Pneumologie, semneaza un amplu comunicat, in care reamintesc efectele nocive pe care le are fumatul, mentionand si schimbarile in bine, consemnate dupa intrarea in vigoare a acestei legi. In opinia celor doi specialisti, demersurile facute in Parlament pentru relaxarea legii fumatului reprezinta un atentat al parlamentarilor la sanatatea celor care i-au propulsat in fotolile de senatori si deputati, atentat pe seama caruia acestia vor sa isi obtina si capital electoral.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

In comunicat se reitereaza faptul ca fumatul este singurul drog care ii afecteaza si pe cei ce nu il consuma direct. In aceasta situatie, singura solutie de a reduce efectele nocive, atat pentru fumatori cat si pentru nefumatori, este ca acest obicei sa se desfasoare in aer liber, departe de orice spatiu inchis.

In sprijinul acestor afirmatii, medicii reamintesc faptul ca fumatul ucide anual 42.000 de romani, printre care si persoane care nu au practicat acest viciu dar au fost expuse fumatului pasiv. Astfel, 17 la suta din cazurile de cancer pulmonar se inregistreaza la fumatori pasivi, iar incidenta bolilor cardiovasculare este cu 30 la suta mai mare la nefumatorii care lucreaza alaturi de fumatori.

Reprezentantii celor doua organizatii medicale sustin ca Legea Antifumat este necesara, intrucat enumerarea acestor date ingrijoratoare nu are capacitatea de a-i face pe fumatori sa constientizeze suficient riscul la care se expun pe ei dar si pe ceilalti, si astfel se impune un mijloc de constrangere a acestora, pentru a-i determina sa fumeze doar in aer liber.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

Faptul ca legea are deja primele efecte benefice este ilustrat si cu date concrete, care releva o scadere cu aproape 1.300 de cazuri a numarului de infarcte miocardice in primele 5 luni de la implementarea legii, comparativ cu perioada similara din 2015. Efecte pozitive s-au consemnat si in privinta evolutiei bolilor respiratorii, inregistrandu-se o reducere cu 31 la suta a numarului de copii externati din spitalele din Romania cu diagnosticul de astm bronsic si o reducere cu peste 5 la suta a acutizarii bolilor respiratorii cronice.

„In fata acestor realitati, ideea obsesiva a de a  relaxa Legea Antifumat – practic de a o anula – apare, fara dubiu, ca fiind un atentat grav la sanatatea publica, o actiune indreptata impotriva propriei natiuni, o actiune prin care se neaga dreptul constitutional la sanatate al intregii populatii, atat nefumatori cat si fumatori. Aceasta atitudine ipocrita, venind in contradictie cu toate programele partidelor parlamentare care au facut din sanatate si preventia bolilor cronice un obiectiv prioritar, inclusiv in campania lor electorala, ignora complet toate materialele stiintifice care au fost trimise parlamentarilor romani in decursul ultimului an, de catre Societatile Profesionale Medicale si toate apelurile venite din partea expertilor internationali”, se arata in finalul comunicatului.

 


Adaugati un comentariu


 

*