Medicii solicita ca Legea antifumat sa ramana in forma in care a fost adoptata

Presedintii Societatilor Romane de Cardiologie  si de Pneumologie spun ca legea este destul de permisiva si ii protejeaza chiar si pe fumatori.

 

tigari fumatoriLa o luna dupa ce Legea antifumat a intrat in vigoare, medicii Gabriel Tatu Chitoiu si Florin Mihaltan, care s-au numarat printre cei mai activi militanti in favoarea adoptarii acestui act normativ, au organizat o conferinta de presa pentru a face un scurt bilant al acestei perioade si a explica in ce masura legea si-a atins scopul pentru care a fost adoptata. Cei doi specialisti au declarat cu aceasta ocazie ca legea trebuie sa ramana in forma sa actuala, cea in care a fost adoptata, precizand ca amendamentele despre care se vorbeste, referitoare la permiterea infiintarii de localuri speciale pentru fumat, nu ar face decat sa creasca si mai mult sansele de imbolnavire ale fumatorilor, fara ca acestia sa constientizeze gradul ridicat de risc.

Astfel, dr. Gabriel Tatu Chitoiu, presedintele Societatii Romane de Cardiologie sustine ca legea, in forma sa actuala, este suficient de permisiva si ii protejeaza inclusiv pe fumatori de fumatul excesiv. „Aceasta lege este foarte buna in forma sa actuala, caci protejeaza pe toata lumea, inclusiv pe fumatori, chiar daca unii nu sunt de acord cu acest lucru.  Nu este nevoie de crearea de stabilimente speciale pentru fumatori, pentru ca acest lucru le-ar face si mai mult rau lor, intrucat aceste spatii ajung sa aiba concentratii mari de fum, mai mari decat erau in localuri inainte de intrarea in vigoare a legii. Cu totii avem interesul sa aparam legea asa cum este ea, nu sa o modificam sa ajungem inapoi, cand avem un castig destul de mare”, a declarat dr. Tatu Chitoiu.

 

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Dr. Gabriel Tatu Chitoiu

Acesta a mai explicat ca in orice spatiu semideschis in care se fumeaza, nivelul de nicotina si substante toxice creste de cel putin zece ori si ca este nevoie de doua ore ca particulele de tutun dintr-o tigara fumata intr-o incapere sa ajunga la un nivel care nu este nociv. De asemenea, medicul cardiolog a explicat ca au fost efectuate studii care arata ca in blocurile in care se afla cel putin trei apartamente de fumatori, 89 la suta din celelalte locuinte sunt contaminate cu nicotina. „In realitate, oamenii nu-si dau seama ca fumatul este un lucru rau. Practic, acesta este un drog legalizat, el creeaza dependenta, altereaza grav starea de sanatate si omoara. E singurul drog care omoara si pe cei care nu-l utilizeaza, practic fiind fumatori pasivi. Singura modalitate de a asigura protectie majoritatii nefumatoare fata de efectul fumatului pasiv este ca fumatorii sa fumeze in aer liber. Fumatul e un drog si fumatorii au o boala, cel putin, o laringita cronica tabagica sau o bronsita cronica”, a mai precizat dr. Gabriel Tatu Chitoiu.

 

Dr. Florin Mihaltan

Dr. Florin Mihaltan

In sprijinul afirmatiilor facute de colegul sau, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a venit cu cateva date statistice si cu rezultatele unui studiu efectuat in ultima luna, de cand Legea antifumat a intrat in vigoare. Acesta spune ca bolile cauzate de fumat ucid anual 42.000 de romani, ceea ce inseamna o rata de 115 decese pe zi, iar 90% dintre cazurile de cancer pulmonar se datoreaza fumatului.

Mai mult, in 2012, peste 1,8 milioane de romani au fost internati cu boli relationate fumatului, iar statul roman a cheltuit 1,2 miliarde de lei pentru afectiunile cauzate de fumat. Totodata, 70% dintre cazurile de infarct din Romania, la pacienti sub 50 de ani, sunt cauzate de tutun.

Referindu-se la sondajul prezentat, dr. Mihaltan a mai precizat ca rezultatele arata ca 80% dintre romani au inteles beneficiile Legii antifumat. „Datele sondajului indica faptul ca 95% dintre romani considera ca fumatul este nociv, 74% spun ca atunci cand ies in oras cauta localuri unde nu se fumeaza, iar 80% spun ca sunt deranjati daca stau in preajma fumatorilor. Avand in vedere costurile pe care statul le cheltuie cu pacientii care ajung in spital cu boli cauzate de fumat, ar fi de datoria companiilor de tutun sa contribuie financiar la tratarea acestora”, a precizat medicul pneumolog Florin Mihaltan.

 


Adaugati un comentariu


 

*