Permis de conducere doar cu aviz medical, pentru persoanele care sufera de apnee in somn

18 septembrie 2015 | 0 comentarii |

Deocamdata, documentul medical nu este obligatoriu, dar va deveni pana la sfarsitul anului, dupa ce  un proiect de lege propus de Ministerul Sanatatii va fi adoptat.

 

apnee la volanUn proiect legislativ lansat de curand in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii prevede obligativitatea obtinerii unui aviz medical special de catre candidatii la concursul pentru obtinerea permisului auto sau conducatorii auto care trebuie sa-si reinnoiasca permisul, pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn, de tip obstructiv. Conform documentului, avizele vor fi necesare pentru a dovedi ca respectivii conducatori auto isi controleaza boala si respecta tratamentul prescris, neexistand astfel riscul de a pune in pericol circulatia pe sosele. „Permisele de conducere pot fi eliberate candidatilor sau conducatorilor auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care dovedesc ca isi controleaza afectiunea in mod corespunzator, ca respecta un tratament adecvat si ca prezinta imbunatatiri in ceea ce priveste somnolenta, daca este cazul, fapt confirmat de un aviz medical autorizat”, se precizeaza in acest sens in proiectul legislativ.

 

apneeTotodata, candidatii sau conducatorii auto care prezinta sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv si care urmeaza un tratament trebuie sa faca obiectul unei examinari medicale periodice, la intervale care nu depasesc 3 ani pentru conducatorii auto din grupa I si un an pentru conducatorii auto din grupa II, pentru a stabili masura in care respecta tratamentul, necesitatea de a-l continua si mentinerea unei vigilente adecvate.
„Permisele de conducere nu sunt eliberate sau reinnoite candidatilor sau conducatorilor auto care sufera de afectiuni neurologice grave, in afara cazului in care solicitarea se bazeaza pe un aviz medical autorizat. In consecinta, tulburarile neurologice asociate afectiunilor sau interventiilor chirurgicale care afecteaza sistemul nervos central sau periferic, conduc la deficiente senzoriale sau motorii si afecteaza echilibrul si coordonarea trebuie sa fie luate in considerare in functie de efectele lor functionale si riscurile evolutive. In astfel de cazuri, eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere se poate realiza sub rezerva evaluarii periodice, in cazul riscului de agravare”, se mai mentioneaza in document.

 

Dr. Oana Deleanu

Dr. Oana Deleanu

Conform precizarilor facute de medicul Oana Deleanu, presedintele Societaţii Romane de Somnologie, apneea este o intrerupere temporara a respiraţiei, iar persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea. Medicul a mai precizat ca putem vorbi de apnee atunci cand pauza de respiratie este mai mare de 10 secunde si cand aceasta se repeta de cel putin cinci ori intr-o ora. In intervalul in care persoanele cu apnee nu mai respira in timpul somnului, se produce aritmie cardiaca, creste tensiunea arteriala si se poate produce chiar decesul, fapt pentru care aceasta problema trebuie tratata cu seriozitate maxima. De altfel, din cele 88 de patologii ale somnului, apneea este pe locul doi ca frecventa, dupa insomnie.

 

dr. Florin Mihaltan

dr. Florin Mihaltan

La randul sau, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a precizat ca ca aceasta boala este subdiagnosticata si subtratata, iar de obicei pacientii se prezinta tardiv la medic, dupa ce au dezvoltat o multitudine de complicatii. Dr. Florin Mihaltan a mai declarat ca orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca in timpul noptii sforaie zgomotos, i se opreste respiratia in timpul somnului, are senzatie de sufocare, merge frecvent la baie iar  somnul nu este odihnitor si daca in timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenta, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate ori daca adoarme in timpul unor activitati de rutina. Aceste simptome perturba activitatile de zi cu zi si chiar sunt periculoase, un studiu facut in 22 de tari aratand ca Romania este pe locul 10 in topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. Totodata, studiul mai indica faptul ca intre 31 si 41 la suta din accidentele majore in care sunt implicate vehicule comerciale, conduse de soferi profesionisti, sunt datorate somnolentei. In acest context, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a mai avertizat ca, potrivit unei directive europene, statele membre UE, deci si Romania, trebuie sa adopte pana la sfarsitul acestui an o serie de reglementari, astfel incat candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv sa fie obligati sa se supuna unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere.


Adaugati un comentariu


 

*