Apneea in somn, depistata cu ajutorul unei simple aplicatii pe telefon

Aplicatia Help!Snoring a fost lansata ieri, fiind o initiativa a Societatii Romane de Somnologie si a Societatii de Pneumologie.

 

apnee sforaitApneea in somn este o afectiune pe care foarte putini sunt constienti ca o au, manifestandu-se in timpul somunlui, asa dupa cum reiese din denumirea sa, dar efectele negative asupra sanatatii putand deveni din ce in ce mai evidente in timp, daca nu se iau masuri ca aceasta problema sa fie tinuta sub control. Un prim pas in aceasta directie ar fi depistarea bolii chiar inainte de faza in care simptomele generate de aceasta sa se agraveze, iar acest lucru va putea fi facut de acum inainte intr-un mod foarte simplu, prin folosirea unei aplicatii instalate pe smartphone. Aplicatia se numeste Help! Snoring si a fost lansata in cursul zilei de ieri, din initiativa Societatii Romane de Somnologie si a Societatii Romane de Pneumologie ai caror membri atrag atentia ca apneea in somn, este o problema care trebuie luata in serios pentru ca in cazurile severe se poate ajunge chiar la deces in timpul somnului.

Inainte de a prezenta aplicatia care are rolul sa depisteze apneea pe baza unui test, meidcii specialisti au facut o prezentare amnuntita a acestei afectiuni, care nu poate fi vindecata dar poate fi tinuta sub control.

 

Dr. Oana Deleanu

Dr. Oana Deleanu

Astfel, conform precizarilor facute de medicul Oana Deleanu, presedintele Societaţii Romane de Somnologie, apneea este o intrerupere temporara a respiraţiei, iar persoanele care sufera de sindromul de apnee in somn se opresc in mod repetat din respirat in timpul somnului, pentru intervale cuprinse intre cateva secunde şi un minut sau chiar mai mult. Aceste intreruperi produc o scadere a cantitatii de oxigen din sange, fapt ce poate provoca grave complicatii sau chiar moartea. Medicul a mai precizat ca putem vorbi de apnee atunci cand pauza de respiratie este mai mare de 10 secunde si cand aceasta se repeta de cel putin cinci ori intr-o ora. In intervalul in care persoanele cu apnee nu mai respira in timpul somnului, se produce aritmie cardiaca, creste tensiunea arteriala si se poate produce chiar decesul, fapt pentru care aceasta problema trebuie tratata cu seriozitate maxima. De altfel, din cele 88 de patologii ale somnului, apneea este pe locul doi ca frecventa, dupa insomnie.

 

dr. Florin Mihaltan

dr. Florin Mihaltan

La randul sau, prezent la lansarea aplicatiei, medicul Florin Mihaltan, presedintele Societatii Romane de Pneumologie, a precizat ca ca aceasta boala este subdiagnosticata si subtratata, iar de obicei pacientii se prezinta tardiv la medic, dupa ce au dezvoltat o multitudine de complicatii. Dr. Florin Mihaltan a mai declarat ca orice persoana ar trebui sa se adreseze medicului daca in timpul noptii sforaie zgomotos, i se opreste respiratia in timpul somnului, are senzatie de sufocare, merge frecvent la baie iar  somnul nu este odihnitor si daca in timpul zilei are dureri de cap matinale, somnolenta, capacitate redusa de concentrare, iritabilitate ori daca adoarme in timpul unor activitati de rutina. Aceste simptome perturba activitatile de zi cu zi si chiar sunt periculoase, un studiu facut in 22 de tari aratand ca Romania este pe locul 10 in topul accidentelor rutiere produse pe fondul adormirii la volan. Totodata, studiul mai indica faptul ca intre 31 si 41 la suta din accidentele majore in care sunt implicate vehicule comerciale, conduse de soferi profesionisti, sunt datorate somnolentei. In acest context, presedintele Societatii Romane de Pneumologie a mai avertizat ca, potrivit unei directive europene, statele membre UE, deci si Romania, trebuie sa adopte pana la sfarsitul acestui an o serie de reglementari, astfel incat candidatii sau conducatorii auto pentru care exista suspiciuni de sindrom de apnee moderata sau severa in somn de tip obstructiv sa fie obligati sa se supuna unei consultatii medicale, pentru obtinerea unui aviz autorizat, inainte de eliberarea sau reinnoirea permisului de conducere.

 

help!snoringCei care prezinta simptoele enumarate de medicul Florin Mihaltan au de ieri posibilitatea sa se testeze folosind aplicatia Help! Snoring, care se poate descarca gratuit de pe Internet. Aceasta poate fi folosita pentru testarea persoanelor care sufera de tulburari ale somnului precum apnee in somn de tip obstructiv, sforait, somn neodihnitor, treziri repetate, oboseala in timpul zilei, fiind recomandata in special celor care care resimt frecvent oboseala, somnolenta diurna, tulburari de concentrare. In cursul testarii, utilizatorii vor raspunde la o serie de intrebari, iar in functie de raspunsurile date, aplicatia le va indica daca exista sau nu posibilitatea sa sufere de apnee sau o alta tulburare a somnului. In cazul in care rezultatul este pozitiv, aplicatia va oferi totodata si o lista a medicilor si cabinetelor specializate in diagnosticarea si tratarea afectiunilor de acest gen, indicat fiind ca persoanele respective sa se prezinte cat mai repede la un astfel de cabinet pentru o consultatie.


Adaugati un comentariu


 

*