APC Romania a publicat un studiu despre laptele praf de inceput pentru sugari

17 iunie 2015 | 0 comentarii |

Cercetarea a fost realizata de catre o echipa coordonata de dr. ing. biochimist Madalina Ilis si dr. ing. biochimist  Mihai Rissdorfer, experti produse alimentare.

 

LaptePraf1APC Romania a achizitionat la sfarsitul lunii mai unele dintre cele mai folosite tipuri de lapte praf de inceput, produs destinat hranirii sugarilor cu varsta cuprinsa intre 0 si 6 luni, pentru a analiza compozitia acestora pe baza informatiilor inscrise pe eticheta.

Studiul a fost realizat de catre o echipa coordonata de dr. ing. biochimist Madalina Ilis si dr. ing. biochimist Mihai Rissdorfer, experti produse alimentare la APC Romania. Pentru acest studiu ne-am propus urmatoarele obiective:

-Analiza etichetei din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente din fiecare formula de lapte praf;

-Analiza informatiilor prezentate de producator in privinta aportului energetic si de nutri­enti necesar organismului unui sugar pe parcursul unei zile din a 4-a saptamana de viata;

-Analiza informatiilor prezentate de producator in privinta aportului de sare preluat din laptele praf preparat, administrat pe parcursul unei zile din a 4-a saptamana de viata;

-Analiza informatiilor prezentate de producator in privinta aportului de sare preluat din laptele praf preparat, administrat pe parcursul unei zile din a 4-a saptamana de viata;

-Identificarea altor substante de sinteza in formulele de lapte praf si care nu exista in laptele matern;

-Evaluarea costurilor lunare generate de hranirea bebelusului cu lapte praf si a accesibilitatii din acest punct de vedere;

-Analiza modului in care sunt luate in seama recomandarile Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern;

-Identificarea unor posibile mesaje inselatoare pentru consumatori.

Analiza etichetei din punctul de vedere al primelor 5 ingrediente din fiecare formula de lapte praf.

 

Potrivit specialistilor, ingredientele produselor alimentare trebuie indicate in ordinea descrescatoare a cantitatii lor, acesta fiind motivul pentru care s-a realizat o analiza a primelor 5 ingrediente prezente pe eticheta (ingredientele aflate in cantitatea cea mai mare) si au reiesit urmatoarele:

-Doar 61% dintre produsele analizate au ca prim ingredient laptele. Din acestea 46% au ca prim ingredient laptele degresat, in timp ce in 15% din cazuri primul ingredient e reprezentat de laptele deshidratat (Humana 1) si laptele de vaca (Vitalact);

-In cazul a 32% dintre produsele analizate, primul ingredient este zerul demineralizat (subprodusul care rezulta din prelucrarea laptelui in branzeturi). Pentru a obtine zerul praf demineralizat sunt extrase intre 70% si 90% din mineralele continute de zerul brut, iar produsul obtinut poate cauza reactii alergice;

-La 7% dintre produsele analizate, primul ingredient e reprezentat de proteine din zer.

In ceea ce priveste cel de-al doilea ingredient din fiecare produs analizat, s-a constatat ca:

-Pentru 54% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este zerul praf demineralizat;

-In cazul a 31% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient il constituie uleiurile vegetale. In privinta acestui ingredient exista producatori care nu mentioneaza tipul de ulei vegetal folosit (Nestle – NAN 1, Humana 1, Lactovit, Vitalact), precum si provenienta acestuia (agricultura clasica sau cea ecologica);

-Pentru 8% dintre produsele analizate cel de-al doilea ingredient este laptele de vaca degresat;

-In sfarsit, pentru 7% dintre produsele analizate, cel de-al doilea ingredient este lactoza.

-Ingredientele de pe pozitiile 3 si 4 ale fiecarui produs analizat sunt: lactoza, uleiuri vegetale, lapte degresat si alte zaharuri (maltodextrina, amidon).

In concluzie, atunci cand numai din considerente medicale trebuie sa hranim bebelusul cu lapte praf, trebuie sa avem in vedere in special primele 5 ingrediente din produsul ales. Dupa primele 5 ingrediente urmeaza multe substante chimice de sinteza care au un grad de asimilare diferit fata de cele naturale, pe care le inlocuiesc.

 

Stanciu -lapte prafIn formulele de lapte praf analizate s-au identificat 84 de substante diferite, cele mai putine ingrediente fiind intalnite in produsul Vitalact (19 ingrediente), iar cele mai multe ingrediente s-au identificat in produsul Aptamil 1 (48 de ingrediente).

Analiza informatiilor prezentate de producator in privinta aportului energetic si de nutrienti necesar organismului unui sugar pe parcursul unei zile din a 4-a saptamana de viata.

Aceasta analiza a fost realizata in baza declaratiei nutritionale date de fiecare producator, iar informatiile respective au fost raportate la continutul nutritional mediu al laptelui matern.

Aportul energetic zilnic in a 4-a saptamana de viata, obtinut prin ingerarea cantitatii de lapte preparat, recomandat de fiecare producator variaza intre 429 kcal (Nutricia) si 597 kcal (Novalac 1). Organizatia Mondiala a Sanatatii recomanda in a 4-a saptamana de viata un aport energetic zilnic de 554 kcal pentru baieti si de 515 kcal pentru fete.  Calculele realizate de APC Romania arata ca majoritatea producatorilor nu tin cont de aceste recomandari, cu exceptia produsului Vitalact.

 

In privinta cantitatii de macro­nutrienti (glucide, lipide, proteine) asimilati prin consumarea cantitatii de lapte preparat recomandate de fiecare producator, in urma calculelor efectuate, am obtinut urmatoarele rezultate:

-Continutul de grasimi asimilate zilnic in a 4-a saptamana de viata variaza intre 21.45 gr (Nutricia, Milupa si Nutricia Bebelac 1) si 30 gr (Novalac 1). In 100 ml de lapte matern exista 4.2 gr de grasimi. In compoziţia lipidelor din laptele matern acizii graşi saturaţi sunt prezenţi in cantitaţi insignifiante, sub forma de urme, in timp ce in formulele de lapte praf acizii graşi saturaţi reprezinta intre 34 şi 51% din cantitatea de lipide;

-Continutul de glucide asimilat zilnic in a 4-a saptamana de viata calculat pe baza cantitatii de lapte preparat recomandat de fiecare producator variaza intre 46.8 gr (Nestle Nan Comfortis 1) si 73.26 gr (Lactovit). In 100 ml lapte matern exista 7 gr glucide (a se vedea tabelul nr.2). In laptele matern se regaseşte doar lactoza, in timp ce in formulele de lapte praf carbohidraţii sunt reprezentaţi şi de maltodextrina, amidon şi alte zaharuri (a se vedea tablelul nr. 4). Exista şi formule de lapte praf pe eticheta carora nu se specifica provenienţa carbohidraţilor (Novalac 1);

-Continutul de proteine asimilat zilnic in a 4-a saptamana de viata calculat pe baza cantitatii de lapte preparat recomandat de fiecare producator variaza intre 7.8 gr (Nestle Nan Comfortis) si 15.57 gr (Lactovit). Laptele matern contine 1.1 gr proteine/100 ml. Proteinele din laptele matern se regasesc sub forma de proteine serice şi cazeina in timp ce in alte formule de lapte praf nu se specifica tipul de proteine.

 

lapte praf-S3Din analiza informatiilor prezentate de producator in privinta aportului de sare preluat din laptele praf preparat administrat pe parcursul unei zile din a 4-a saptamana de viata rezulta:

Cantitatea de sare asimilata zilnic de catre un sugar hranit artificial in a 4-a saptamana de viata variaza intre 276 mg si 875 mg.

In laptele matern exista 16 mg sodiu la 100 ml lapte. Conform datelor furnizate de catre fiecare producator in declaratia nutritionala, continutul de sodiu variaza de la 15,7 mg/100 ml (produsul Lactovit) la 30 mg/100 ml (produsul Holle 1) – a se vedea tabelul nr. 3. Puteti afla continutul de sare al laptelui praf administrat zilnic copilului dumneavoastra folosind urmatoarea formula de transformare a sodiului in sare: cantitatea de sare = cantitatea de sodiu x 2,5.

Identificarea altor substante de sinteza in formulele de lapte praf si care nu exista in laptele matern

Maltodextrina este un aditiv alimentar folosit ca agent de ingrosare si indulcitor, poate produce reactii alergice, iar ca indulcitor are un indice glicemic de doua ori mai mare decat zaharul, fapt ce duce la cresterea nivelului de glucoza din sange.

Unii producatori au folosit taurina in realizarea formulei de lapte praf (Novalac 1,Humana 1, Nestle Nan Comfortis 1, Nestle Nan 1, Nuticia Aptamil 1 cu Pronutra, Nutricia Milumil 1 si Nutricia Bebelac 1), iar cantitatea de taurina asimilata zilnic de catre sugarii hraniti cu una din aceste formule de lapte praf variaza intre 29,25 mg/zi (Nestle Nan Comfortis 1) si 51,87 mg/zi (Novalac 1) sau intre 906,75 mg/luna si 1067,97mg/luna, ajungandu-se astfel la continutul de taurina dintr-o bautura energizanta de 250 ml.

In unele formule de lapte praf (Hipp 1 Combiotic, Humana 1, Nestle Nan Comfortis, Nutricia Aptamil 1, Nutricia Milumil, Nutricia Bebelac 1) exista si fibre alimentare. Acestea nu fac parte din compozitia chimica a laptelui matern.

 

Despre uleiurile vegetale folosite in formulele de lapte praf analizate, trebuie mentionat ca exista cazuri in care producatorii nu declara tipul de ulei folosit si modul de obtinere al acestuia. Digestia uleiurilor vegetale este in general greoaie.

Amidonul este un carbohidrat care produce cresterea brusca a glicemiei, nu se gaseste in laptele matern, iar introducerea acestuia in formula de lapte praf poate genera intoleranta si alergie la acesta in perioada de viata ulterioara.

Fructooligozaharidele (sau zaharul artificial) au fost interzise in formulele de lapte praf comercializate in Noua Zeelanda.

Siropul de glucoza este o sub­stanta care nu se gaseste in laptele matern,fiind folosit ca emulgator.

Fosfatul de potasiu, clorura de calciu, carbonatul de calciu sunt substante anorganice, cu grad de asimilare redus. Carbonatul de calciu (E 170) este un colorant alb care se obtine din calcar alb, folosit ca stabilizator si agent de umplere, poate produce dureri abdominale, pietre la rinichi si comportament confuz.

 

lapte prafProbioticele introduse in formulele de lapte praf au mai mult un rol comercial, deoarece flora intestinala a sugarului se dezvolta dupa perioada lactatiei, se mai arata in studiul amintit.

Galacto-oligozaharidele pot da simptome precum balonare, gaze si dureri abdominale. Mineralele sunt bune, dar asimilarea lor tine de o flora intestinala existenta, flora care, in acest caz, se afla in formare in primele luni de viata.

Aciditatea crescuta artificial datorita zaharurilor introduse in formulele de lapte praf produce o coagulare instantanee a laptelui si implicit favorizeaza aparitia colicilor.

Vitaminele incluse in formulele de lapte praf sunt sintetice; daca se depasesc anumite valori acestea pot avea efecte toxice, putand cauza dereglari hormonale si dermatite de contact. Vitamina K are rol coagulant si se administreaza la bebelusi imediat dupa nastere ca sa previna eventuale hemoragii, prezenta ei in anumite formule de lapte praf nu se justifica.

In sfarsit, conform unui studiu realizat de Universitatea din Keele, Marea Britanie, in unele formule de lapte praf s-a  gasit aluminiu intr-o cantitate de 40 de ori mai mare decat cel prezent in laptele matern si de cateva ori mai mare decat cel admis in apa potabila. Prezenta aluminiului in laptele praf se datoreaza echipamentelor de productie si ambalajelor din folie de aluminiu. Conform studiului, un bebelus poate ingera zilnic peste 600 micrograme de aluminiu, fapt ce poate genera boli gastrointestinale si poate impiedica buna functionare a functiilor renale.

 

Evaluarea costurilor lunare generate de hranirea bebelusului cu lapte praf si a accesibilitatii din acest punct de vedere, din calculele realizate de expertii APC Romania, pe baza cantitatii de lapte praf recomandata de fiecare producator pentru a pregati 100 ml lapte, in functie de numarul de mese recomandate pe parcursul unei zile si in functie de costul de achizitie al fiecarei formule de lapte praf, rezulta ca o tanara mama cheltuie lunar pentru a hrani artificial bebelusul intre 113,83 lei si 340,65 lei. Aceste costuri cresc in situatia in care se foloseste o apa imbuteliata special conceputa pentru a pregati hrana bebelusului.

Analizad modului in care sunt luate in seama recomandarile Codului International de Marketing al Substituentilor de Lapte Matern, identificam pe ambalajul fiecarui produs, mentiuni de genul:

-„Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari“ (Novalac 1)

-„Alaptatul este cea mai sanatoasa hrana pentru bebelusul dvs.“ (Humana1)

-„Laptele matern este cel mai bun aliment pentru sugari, alaptarea trebuie sa continue pe o perioada cat mai indelungata“(Nestle Nan Comfortis 1)

-„Alaptarea este un mijloc neegalat in furnizarea hranei ideale pentru cresterea si dezvoltarea sanatoasa a sugarilor, creandu-se o baza biologica si emotionala unica atat pentru sanatatea mamei, cat si a copilului“ (Vitalact)

-„Alaptatul exclusiv in primele 6 luni de viata este cea mai buna si ieftina modalitate de hranire a nou-nascutilor, oferindu-le totodata cea mai buna protectie impotriva bolilor“ (Hipp 1 Organic).

Pentru a constientiza impor­tanta alaptarii in cresterea si dez­vol­tarea armonioasa a sugarilor, mentiunile de mai sus ar trebui amplasate pe fata vizibila a ambalajului, adica langa denumirea produsului. In prezent aceste mentiuni sunt scrise cu litere foarte mici si apar in anumite parti ale ambalajului care nu sunt vizibile pentru consumatori.

 

alaptarea naturala sau laptele prafSpecialistii APC atrag atentia si asupra identificarii unor posibile mesaje inselatoare pentru consumatori. Astfel, ei sustin ca Sigla Bioef, ce apartine producatorului de lapte praf SC Bioef SRL, care produce laptele praf Vitalact, poate induce in eroare consumatorul, deoarece creeaza impresia unui produs ecologic prin culorile si caracterele folosite pentru compozitia siglei, iar aceasta sigla se afla amplasata pe fata vizibila a ambalajului, alaturi de denumirea produsului.

Declaratia „Contine peste 99% ingrediente din agricultura organica. Restul de 1% din ingrediente reprezinta vitaminele si nutrientii de care copilul are nevoie“ apartine producatorului de lapte praf Holle 1. Consideram o asemenea declaratie de natura a crea o falsa impresie consumatorilor in conditiile in care primele 4 ingrediente provin din agricultura ecologica, iar celelalte 21 de ingrediente din compozitia formulei de lapte praf sunt substante chimice de sinteza.

Laptele matern nu poate fi inlocuit cu laptele praf decat in situatii deosebite care au legatura cu anumite afectiuni medicale  ce nu permit alaptarea sugarului. Din pacate, laptele praf a devenit o regula in privinta hranirii sugarilor, iar laptele matern este exceptia de la regula. Rata alaptarii in Romania se situeaza la nivelul cel mai scazut inregistrat in ultimii 25 de ani. In anul 2014, 71% dintre mamele tinere isi hraneau sugarii cu lapte praf. Acest lucru ar trebui sa ne ingrijoreze, avand in vedere dezavantajele dovedite stiintific privind folosirea laptelui praf pentru hranirea bebelusilor, iar tinerele mame ar trebui incurajate si sustinute prin programe specifice derulate pe termen lung de catre Ministerul Sanatatii Publice“, a declarat conf.univ. dr. Costel Stanciu – presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania.

 

In urma rezultatelor obtinute prin studiul efectuat, se poate concluziona ca laptele praf nu poate echivala niciodata laptele matern, putand fi cel mult o solutie substituenta de compromis. Laptele de mama contine factori imunologici si factori de crestere care nu pot fi imitati. Colostrul reprezinta prima vaccinare.

Medicii pediatri atrag atentia asupra pericolelor alimentatiei cu lapte praf, cum ar fi: riscul crescut de constipatie; risc crescut de boli cronice: diabet, obezitate si cancere infantile; risc crescut de alergii (astm, eczeme) si intoleranta (eruptii, diaree); risc crescut de infectii respiratorii si alte tipuri de infectii; risc crescut de carenta de vitamina A; risc crescut de dezvoltare intelectuala mai redusa.

In acest context, APC Romania incurajeaza pe aceasta cale hranirea prin alaptare naturala, tragand totodata un semnal de alarma cu privire la rata scazuta a alaptarii exclusive, care in prezent este de 29% in primul an de viata (conform unui studiu realizat de UNICEF Romania in 2014).

 


Adaugati un comentariu


 

*