Servetelele umede, periculoase pentru sanatatea bebelusilor?

Presedintele Asociatiei pentru Protectia Consumatorilor din Romania, Costel Stanciu, atrage atentia ca in urma analizarii a 80 de tipuri de astfel de produse s-au identificat anumite substante periculoase continute de acestea, cat si etichete mincinoase.

 

Costel Stanciu, presedinte APC

Costel Stanciu, presedinte APC

Stim cu totii ca organismul bebelusilor are o sensibilitate extrem de mare fata de alergeni, astfel ca medicii pediatri recomanda folosirea unor produse naturale, atat in alimentaie cat si pentru igiena. Se pare insa ca producatorii nu au intotdeauna in vedere aceste recomandari, profitul fiind mai important.

In acest context, Asociatia pentru Protectia Consumatorilor (APC) -Romania a achizitionat si verificat, in perioada 21– 30 aprilie 2015, 80 tipuri de servetele umede pentru bebelusi/copii, achizitionate din marile retele comerciale ale Capitalei (Mega Image, Lidl, Carrefour, Kaufland, Auchan, Cora, Rewe). Analizand etichetele acestora, din punctul de vedere al ingredientelor si al corectitudinii informatiilor si afirmatiilor, s-au obtinut rezultate de natura sa ingrijoreze parintii. „Avand in vedere compozitia chimica a unor servetele umede, ne exprimam temerea in legatura cu potentialul nociv al acestora, cu atat mai mult cu cat sunt destinate copiilor, categorie extrem de vulnerabila de consumatori. Solicitam de aceea mai multa responsabilitate din partea autoritatilor si efectuarea de controale periodice si testari, iar parintilor le recomandam sa apeleze la metoda traditionala, respectiv folosirea tifonului si a infuziei de musetel”, sustine conf. univ. dr. Costel Stanciu – presedinte APC Romania, cerand in mod public verificarea acestor produse si sa eliminarea de la comercializare a acelor care pot periclita sanatatea bebelusilor.

 

Servetele2Analiza nivelului de toxicitate a ingredientelor a fost realizata de o echipa de experti, coordonata de dr. biochimist inginer Mihai Rissdorfer. APC a plecat de la considerentul ca atat medicii pediatri cat si unii producatori, prin mentiunile afisate pe ambalaj, nu recomanda ca acest tip de produs sa aiba in compozitie: alcool, parabeni, ftalati, fenoxietanol, propilen glicol, glicerina, polietilen glicol, coloranti, alergeni, sapun, parfum.

„Daca luam in calcul denumirea «parfum», acesta poate avea peste 200 de ingrediente in compozitia lui. Cele mai multe produse indica doar cuvantul parfum in lista ingredientelor. Producatorul este obligat sa puna la dispozitia publicului interesat informatii privind compozitiile parfumante si aromatice, dar ne intrebam cum va avea acces la informatiile acestea consumatorul, aflat in supermarket. Cateva dintre problemele pe care le cauzeaza aceste parfumuri sunt: migrenele, ameteala, iritatii ale pielii, hiperpigmentare, tuse violenta, voma. Acesta este motivul pentru care sfatuim consumatorii sa evite produsele destinate bebelusilor care contin parfumuri si facem un apel catre institutiile statului sa verifice modul in care producatorii respecta legislatia in vigoare”, mai spune presedintele APC Romania.

 

Servetele1In urma analizelor realizate de expertii APC in privinta servetelelor umede testate s-a concluzionat ca 85% dintre produsele analizate contin glicerina (nivel foarte redus de toxicitate cand este ingerat), iar 76% dintre acestea contin polietilen glicol (compus cu o toxicitate redusa).

68% contin parfum (legislatia nu obliga producatorii la indicarea substantelor din parfum decat atunci cand acestea fac parte din cele care trebuie sa respecte anumite precautii in utilizare). Cu toate acestea, reprezentantii APC atrag atentia ca „substantele unui parfum pot fi extrem de diverse si pot avea potential negativ asupra sanatatii, fiind recomandata precautie in utilizare, in special in privinta copiilor mici”.

Alte 65% dintre produsele analizate contin acid citric, in principiu bun pentru sanatate, dar in unele situatii poate crea inrosirea pielii si durere redusa a locului de contact. 64% dintre produse contin fenoxietanol, care  poate fi toxic pentru bebelusi atunci cand este ingerat, iar 56% contin propilen glicol, un compus cu toxicitate foarte scazuta.

 

Servetele425% dintre produsele analizate contin Methylchloroisothiazolinone / methylisothiazolinone (MCI/MI), un alergen care poate provoca reactii severe ale pielii, iar 14% contin parabeni, ce pot avea efect negativ asupra sanatatii, in timp ce altii sunt permisi cu atentionari speciale in privinta produselor destinate copiilor sub 3 ani. 11% dintre produse contin 2-bromo-2-nitro-1.3-propanediol / 2-bromo-2-nitropropane-1,3 diol – un conservant permis in concentratii sub 0,1% in produsul finit, iar 7,5% contin acetylated lanolin alcohol, care poate provoca reactii alergice, in special la persoanele cu acnee.

6% dintre produsele analizate contin alcool benzilic, toxic pentru piele si ochi, 4% contin paraffinum liquidum – care nu lasa pielea sa respire, iar in conjunctie cu alti factori poate provoca infectii bacteriene, in timp ce  4% contin disodium EDTA – potential citotoxic si genotoxic. 2,5% dintre produse contin bis-peg/ppg-16/16 dimeticone, despre care exista suspiciuni ca poate fi cancerigen, in timp ce 2,5% contin Simeticona, care poate provoca diaree usoara, regurgitare sau stari de voma la ingerare (unele teste afirma ca poate provoca malformatii in timpul sarcinii).

O alta problema identificata de specialistii APC Romania este pH-ul servetelelor analizate. Studii din domeniul medical au demonstrat ca bebelusul are un pH de 6,7 – 7, de aceea  se recomanda ca aceste produse sa aiba un pH neutru, respectiv 7. Cu toate acestea, unele produse au un pH de 5,5 – acid, care poate crea dezechilibre la nivelul organismului, stiut fiind si faptul ca pH-ul sangelui are valori cuprinse intre 7,3-7,4 – adica bazic.

 

Costel-Stanciu-Servetele3In privinta corectitudinii afirmatiilor producatorilor, pe ambalajele unor produse s-au depistat si mentiuni care pot induce in eroare consumatorii. Specialistii APC sustin ca mentiunea „Organic” induce in eroare prin faptul ca numai bumbacul este organic, in timp ce compozitia solutiei cu care au fost umezite servetelele este una chimica, iar mentiunea „Prioritate acordata ingredientelor de origine naturala” creeaza impresia falsa ca acel produs ar fi natural, neconfirmat prin natura ingredientelor.

Mentiuni de genul „cu aloe vera”, „ formula speciala cu D-panthenol, alantoina si vitamina E, actioneaza ca un antioxidant natural”, „cu proteine din lapte”, „ testat dermatologic”, „cu fibre naturale”, „pH fiziologic”, „ cu extract de floare de bumbac”, „testat pediatric, dermatologic si oftalmologic”, „hipoalergenic”, „bogate in extract de galbenele”, „imbibate in lapte de curatare fara clatire”, „servetele delicate de curatare” etc. pot induce in eroare consumatorul, prin atribuirea unor efecte curative, creandu-i impresia falsa ca achizitioneaza produse benefice pentru sanatatea copiilor lor.

Presedintele APC considera ca mentiuni precum  „utilizati de pana la 4 ori pe zi in zonele intime si o data pe zi pe corpul bebelusului”, „a se folosi pentru curatare in jurul ochilor sau curatarea nasului la bebelusi” sunt grave, avand in vedere compozitia chimica a produsului care vine in contact cu zone ale corpului cu exces de umiditate, care absoarbe foarte bine substantele chimice din servetele.

 Comentarii (1)

  1. Emilian Onesciuc spune:

    Daca este asa, INTERZICETI ASTAZI producerea si comercializarea acestor servetele! Altfel ce rost are avertizarea? Sau sunt prea mari comisioanele din vanzarea lor?

Adaugati un comentariu


 

*