EKG gratuit pentru copii, in vederea depistarii malformatiilor cardiace

Initiativa apartine unei clinici private, care a deamarat o campanie pe termen nelimitat, oferind gratuit servicii de depistare timpurie a copiilor nascuti cu astfel de  malformatii.

 

EKG copiiParintii care doresc sa aiba certitudinea ca sanatatea copiilor lor nu este pusa in pericol de o malformatie cardiaca nedepistata pana acum, pot beneficia de un serviciu medical gratuit, pus la dispozitie in cadrul  Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES. Aici, incepand de ieri, personalul medical efectueaza, gratuit, electrocardiograme copiilor, in cadrul unei campanii pe termen nelimitat. Campania, denumita „Nici o zi fara joaca”, are ca scop depistarea cazurilor de malformatii cardiace la copii. Motivatia demararii campaniei este aceea ca in Europa, 8 din 10 nou-nascuti vin pe lume cu astfel de afectiuni care le afecteaza sanatatea in cazul in care nu sunt depistate la timp. O simpla electrocardiograma – EKG, asa cum mai este cunoscuta aceasta procedura – efectuata in cazul copiilor, i-ar putea scuti de multe probleme de sanatate si de operatii complicate de care vor avea nevoie pentru a le fi corectate malformatiile congenitale cardiace cu care vin pe lume. Dr. Dan Deleanu, seful sectiei destinate malformatiilor congenitale cardiace din cadrul Centrelor ARES, spune ca lipsa screeningului neo-natal ingreuneaza astfel diagnosticarea timpurie a acestor malformatii si ca multe dintre ele pot fi depistate printr-un simplu EKG.

 

dr. Oren Iancovici

Dr. Oren Iancovici

Medicul sustine ca multe dintre aceste malformatii pot fi corectate acum si in Romania, prin metode non-chirurgicale, minim invazive, insa esential este sa fie depistate din timp, inainte sa creeze alte complicatii.

Referindu-se la campania demarata ieri, medicul cardiolog Oren Iancovici  a declarat ca „sunt foarte multe patologii care pot fi descoperite la copii printr-o investigatie atat de simpla cum este electrocardiograma. In primul rand, pot fi descoperite patologiile congenitale, precum defectul septal atrial, defectul septal ventricular, dar si afectiuni electrice ale cordului. Toate acestea, descoperite intr-o faza incipienta, pot fi tratate minim invaziv, fara cicatrici, fara durere si cu o internare de doar 24 de ore. Pentru ca niciun copil sa nu amane joaca mai mult de o zi, invitam parintii sa realizeze, gratuit, o electrocardiograma copiilor lor”.

 

spital marie-curieAsadar, campania se deruleaza pe o perioada nelimitata, personalul clinicii stand la dispozitia pacientilor in fiecare zi de miercuri, intre orele 16.00 si 19.00. De EKG gratuit pot beneficia toti copiii cu varste cuprinse intre 2 si 12 ani, iar programarile se pot face la tel: 0319300.

Campania derulata de Centrele de Excelenta ARES vine intr-un context in care domeniul chirurgiei cardiovasculare pediatrice incepe sa prinda contur si in Romania, tot mai multi medici fiind deja pregatiti in acest domeniu, ca urmare a unor programe derulate in parteneriat cu clinici din strainatate. S-au infiintat si cateva centre de chirurgie cardiovasculara pediatrica in care copiii sunt operati fara a mai fi nevoie sa mearga in strainatate, costurile interventiilor fiind astfel considerabil mai mici.

 


Categorii: Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*