Premiera medicala romaneasca in tratamentul insuficientei mitrale

La Centrul de Excelenta Ares a fost efectuata prima interventie minim invaziva, prin tehnica Mitraclip.

 

operatie mitraclipPacientii romani care sufera de insuficienta mitrala severa au acum sansa de a se trata in tara printr-o metoda mult mai putin traumatizanta decat operatia clasica, ce presupune deschiderea cutiei toracice, necesitand ulterior si o perioada mai indelungata de recuperare. Aceasta, datorita faptului ca o tehnica minim invaziva pentru tratarea acestei afectiuni va putea fi efectuata si in clinicile din Romania. Deocamdata, prima interventie de acest gen a fost facuta in cadrul Centrului de Excelenta Ares, de o echipa mixta, formata din medici romani si straini. Noua tehnica, aplicata pentru prima data in Romania, se numeste Mitraclip si este o procedura minim invaziva prin care se reduce gradul de insuficienta mitrala de la sever pana la normal, respectiv, de la 4 la 1.

Insuficienta mitrala este o afectriune cardiaca provocata de o boala a valvei mitrale, situata intre ventriculul stang si atriul stang, ce permite trecerea sangelui in diastola. Trecerea anormala a sangelui din ventriculul stang in atriul stang se numeste insuficienta mitrala si se datoreaza unei proaste functionari a acestei valve. Simptomele se manifesta prin respiratie grea si oboseala, acestea aceentuandu-se pe masura ce gradul de insuficienta este mai accentuat.

 

mitraclipTratamentul clasic presupune o interventie chirurgicala ce se face prin deschiderea toracelui, pentru ca medicii sa aiba acces la inima, insa metoda Mitraclip presupune o interventie minim invaziva, constand intr-o incizie de aproximativ 8 milimetri in vena femurala, prin care se introduce un dispozitiv care este ghidat pana la inima.

Primul pacient operat in Romania printr-o astfel de metoda este un barbat de 65 de ani, care suferea de insuficienta mitrala de gradul 4, diagnosticat in urma cu aproximativ o luna. Pentru ca avea si de alte afectiuni, o interventie chirurgicala clasica presupunea riscuri mai mari decat in mod obisnuit, asa ca medicii au optat pentru aplicarea tehologiei Mitraclip. Operatia a avut loc la inceputul acestei saptamani, echipa de medici fiind formata din dr. Vlasios Ninios – proctor in Mitraclip, dr. Dan Deleanu – medic cardiolog interventionist si dr. Silvia Iancovici – medic specialist cardiolog.

 

Dr. Vlasios Ninios

Dr. Vlasios Ninios

Medicul Vlasios Ninios a precizat ca operatia a fost facuta cu pacientul sub anestezie generala, in laboratorul de angiografie al Centrului de Excelenta Ares. Prin incizia de 8 milimetri realizata la nivelul venei femurale, medicii au introdus sistemul Mitraclip alcatuit dintr-un cateter ghid si un sistem care contine clipul cu doua brate, fiecare cu o portiune centrala care faciliteaza unirea celor doua foite ale valvei.

Interventia a durat mai putin de doua ore, in tot acest timp  pacientul fiind tinut sub control radiologic si ecografic. S-a reusit, in final, reducerea gradului de insuficienta mitrala de nivelul 4 – sever, la nivelul 1 – normal.

Pacientul s-a trezit la cateva ore dup interventie si a resimtit imediat efectele, starea accentuata de oboseala si respiratia ingreunata disparand, ceea ce l-a facut sa declare ca se simte mai tanar cu 20 de ani. Dupa 12 ore de la interventie, pacientul a avut voie sa coboare din pat iar la 48 de ore a fost externat, putand sa isi reia activitatile zilnice fara nicio restrictie.

Medicii au mai precizat ca barbatul suferise cu cativa ani in urma un preinfarct si ca suferea de diabet, motiv pentru care s-a optat pentru acest tip interventie in locul operatiei clasice.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Comentarii (2)

  1. Vali Ciucur spune:

    Va rog mult sa imi spuneti la ce suma a ajuns aceasta interventie?
    Nu vreau sa ii dau sperante tatalui meu care sufera de regurcitare mitrala severa. As vrea sa aflu aceste amanunte si apoi sa il informez despre aceasta interventie. Va multumesc!

Adaugati un comentariu


 

*