O noua premiera nationala, in chirurgia cardiaca minim-invaziva

Chirurgii cardiaci de la spitalul Monza au efectuat pentru prima data o operatie de inlocuire si plastie pentru trei valve, printr-o tehnica minim-invaziva.

 

Spitalul Monza

Spitalul Monza

O echipa de medici  de la spitalul Monza, coordonata de chirurgul Theodor Cebotaru, a realizat cu succes o operatie de inlocuire si plastie a trei valve cardiace, in premiera in Romania, printr-un procedeu minim invaziv, care reprezinta o serie de avantaje fata de o interventie chirurgical clasica.

Performanta inregistrata de echipa de la spitalul Monza consta in numarul de valve inlocuite sau carora li s-a facut plastie, fiind foarte putine cazurile in care interventia vizeaza trei valve simultan. Pana la efectuarea acestei interventii, singurul centru din lume care mai anuntase o operatie similara era o clinica din Miami, Statele Unite ale Americii.

In cazul pacientului operat in Romania a fost vorba de inlocuirea a doua valve, cea aortica si cea mitrala, precum si plastia sau repararea celei de-a treia valve, tricuspida, toate efectuate in cadrul unei interventii chirurgicale minim-invazive.

 

chirurgie cardiovascilara spitalul-monza-1Daca inlocuirea valvulara aortica se practica deja de cativa ani prin procedee minim-invazive, respectiv mini-toracotomie anterioara dreapta, iar inlocuirea sau plastia valvulara mitrala se facea prin mini-toracotomie laterala dreapta, un procedeu minim-invaziv pentru inlocuirea sau plastia a trei valve, asa cum a fost cazul pacientului operat la spitalul Monza, nu se face in mod curent, fiind o operatie foarte rara, care pana in urma cu putin timp parea imposibil de realizat in Romania.

Medicul Theodor Cebotaru a explicat ca „interventia a presupus inlocuirea valvulara aortica, inlocuirea valvulara mitrala si plastia valvei tricuspide prin mini-toracotomie dreapta efectuata in spatiul 3 inter-costal anterior printr-o incizie de 7 cm. Desi pare un procedeu dificil pentru chirurg, cu ajutorul unei preparari atente a campului operator, mai precis incanularea bicavala la distanta – vena femurala si vena jugulara interna si incanulare arterila periferica, se poate obtine un confort operator aproape identic cu operatia clasica”.

 

Dr. Theodor Cebotaru

Dr. Theodor Cebotaru

In ceea ce priveste avantajele acestui procedeu asupra pacientului, medicul spune ca acesta are parte de o recuperare mult mai rapida, perioada de spitalizare este mai scurta, complicatiile si sangerarile in timpul interventiei sunt reduse, iar operatia este mult mai putin traumatizanta decat o interventie clasica.

Dr. Theodor Cebotaru, medicul care a realizat aceasta interventie, este seful Sectiei de Chirurgie cardiaca la Cardiac Center din cadrul spitalului Monza si are cea mai mare experienta din Romania in interventiile pe cord bătând si plastia de valva mitrala.

Pana in prezent, are la activ peste 1.500 de interventii de revascularizare miocardica pe cord batand si peste 1.000 de interventii de inlocuire sau plastie valvulara. A studiat si profesat o vreme in Italia, iar de numele sau sunt legate mai multe interventii chirurgicale realizate in premiera in Romania, pe baza experientei dobandite in centre de prestigiu din Milano, Trento si Novara.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*