Premieră națională în domeniul reconstrucției mamare

7 octombrie 2019 | 0 comentarii |

O echipă de chirurgi de la Institutul Sânului a folosit pentru prima dată în România o tehnică minim-invazivă de aplicare a unui implant, în cazul unei paciente care suferise o mastectomie.

 

Pentru multe paciente diagnosticate cu cancer de sân, singura soluție de a învinge boala este mastectomia, care constă într-o operație de extirpare a sânului afectat. Este vorba de o intervenție invalidantă, urmată apoi de o altă operație, de reconstrucție mamară, menită să redea pacientelor aspectul fizic natural.

Reconstrucția mamară clasică constă în introducerea unui implant din silicon sub mușchiul pectoral, iar această tehnică este asociată cu dureri postoperatorii și edem postoperator, pentru o anumită perioadă, iar aspectul sânului astfel reconstruit poate aduce mai mult sau mai puțin cu cel natural.

Pentru a înlătura aceste inconveniente, specialiștii în chirurgia mamară au căutat soluții mai eficiente, care să le scutească pe paciente de suferință postoperatorie și să confere un aspect cât mai apropiat de cel natural al sânului, în urma implantului.

Astfel, a fost creată o alternativă minim invazivă denumită „reconstrucție pre-pectorală”, care presupune inserarea, deasupra mușchiului pectoral, a unei membrane biologice ce învelește implantul de silicon, pentru a fi plasat subcutanat. Membrana este prinsă chirurgical de peretele toracic, după ce țesutul mamar afectat de cancer a fost îndepărtat. Aceasta, spun specialiștii, are și rolul de a preveni complicațiile tardive, deplasarea implantului sau apariția unor asimetrii.

 

Echipa Institutului Sânului

Relativ nouă, metoda nu mai fusese aplicată până acum în România. Prima intervenție de acest gen a fost efectuată zilele trecute la Institutul Sânului, o clinică privată care funcționează sub forma unui centru integrat, dedicat afecțiunilor mamare. Prima pacientă din România care a beneficiat de o intervenție de reconstrucție mamară minim invazivă este o femeie de 51 de ani, care suferise o masectomie.

Potrivit unui comunicat al clinicii, intervenția a durat aproximativ o oră și jumătate, a fost efectuată într-o singură etapă, iar evoluția postoperatorie a pacientei este una favorabilă, fără durei și complicații ulterioare. Pentru membrana artificială, chirurgii au folosit un material acelular, pe bază de colagen porcin, despre care spun că este o membrană atestată în urma a peste 20 de studii științifice și utilizată deja cu succes în peste 4.000 de operații efectuate în Europa.

Pacienta se află într-o perioadă de recuperare pentru trei săptămâni, timp în care trebuie să se prezinte periodic la control, pentru monitorizare și pentru a se evita orice fel de complicații sau neplăceri.

 

dr. Cistian Viișoreanu

Despre avantajele acestui tip intervenție chirurgicală, dr. Andreea Meruță, medic specialist în chirurgie plastică și reconstructivă, a precizat că „domeniul chirurgiei reconstructive mamare a înregistrat progrese importante în ultimii ani, prin introducerea unor tehnici chirurgicale mai puțin invazive și a unor dispozitive medicale inovatoare. Utilizarea membranelor biologice este, în prezent, vârful tehnologiei medicale în ceea ce privește reconstrucția sânului după cancerul mamar, oferind rezultate vizibil îmbunătățite. Durerile postoperatorii sunt mult reduse, recuperarea mai ușoară, iar sânul are un aspect mult mai natural”.

Totosată, medicul Cristian Viișoreanu, cel care a fondat în urmă cu doi ani Institutul Sânului, a precizat că specialiștii clinicii sunt „mândri că am adus această procedură în România” și speră ca „pacientele care au trecut prin operația de mastectomie să vină la centrul nostru pentru a se informa despre avantajele refacerii sânului prin tehnica pre-pectorală și să o vadă ca o investiție în calitatea vieții pe termen lung”.

 

Echipa Institutului Sânului aplică o abordare multidisciplinară a cancerului mamar, prin care acoperă toate aspectele acestei afecţiuni, folosind tratamente personalizate pentru fiecare pacientă. Decizia privind strategia de tratament este luată în cadrul unei comisii oncologice multidisciplinare, formată din medici de diferite specialităţi (imagistică, chirurgie, oncologie, radioterapie, anatomopatologie, chirurgie plasticiă, psihologie etc.) și asistente medicale specializate în patologia sânului.

Pe lângă tratamente oncologice, pacientele beneficiază, în cadrul centrului de terapii de suport, de consiliere psihologică, recomandări de nutriţie, kinetoterapie şi drenaj limfatic, precum şi de un consultant medical dedicat, care le oferă sprijin şi îndrumare pe parcursul paşilor de tratament.

Specialiștii institutului subliniază incidența crescută a cancerului mamar, principala cauză de mortalitate pentru femeile cu vârste până în 50 de ani, a treia cauză de mortalitate pentru femeile din grupa de vârstă 50 – 69 de ani și a patra cauză de dizabilitate pentru femeile de toate vârstele, de aceea îndeamnă la prevenție și atrag atenția că screening-ul genito-mamar anual poate salva viețile celor aflate la risc.

 


Adaugati un comentariu


 

*