„Mâini de aur” care fac minuni pentru femeile cu probleme de sănătate

8 martie 2019 | 0 comentarii |

Două tinere au fost supuse unor intervenții de mastectomie și și-au recăpătat, în același timp, feminitatea, prin reconstrucție mamar imediată cu implant, realizată de o echipă de medici de la Spitalul Universitar de Urgență București.

 

Este Ziua Femeii, așa că astăzi, cei mai mulți dintre noi ne gândim poate mai mult decât o facem de obicei, la femeile importante din viața noastră. Simțim nevoia să le facem un dar, să le transmitem un gând bun sau, pur și simplu, să le spunem și să le arătăm că le iubim.

Și ce ne-am putea dori mai mult pentru mama, fiica, iubita, soția sau prietena care se află în inimile noastre decât sănătate? Iar când se întâmplă ca una dintre aceste ființe dragi să se afle într-un impas, cum să nu fim recunoscători medicilor cu „mâini de aur”, care fac adevărate minuni?

Pentru că este 8 Martie, vom deschide ediția știrilor de astăzi cu o informație despre femei și despre medicii care le-au redat sănătatea și speranța de viață?

Ei bine, ca un dar de Ziua Femeii, o echipă multidisciplinară a Spitalului Universitar de Urgenţă Bucureşti ( SUUB), formată din medicii chirurgi Sebastian Grădinaru, Cătălin Aliuş și Ina Petrescu – medic primar în chirurgie plastică, estetică şi microchirurgie reconstructivă, a realizat două mastectomii subcutane cu prezervarea complexului areolo-mamelonar urmate de reconstrucție imediată cu implant, unor paciente tinere, în vârstă de 31, respectiv, 33 de ani care fuseseră diagnosticate cu cancer mamar.

 

Medicii SUUB au explicat, după intervenție, că în cazul pacientei de 31 de ani a fost făcută excizia glandei mamare, cu păstrarea tegumentului, areolei și mamelonului. Intervenția a presupus tehnica „ganglionului santinelă”, care reprezintă una dintre cele mai moderne şi eficiente proceduri existente în chirurgia oncologică.

Pacienta de 33 de ani, care a mai avut o operație de mastectomie, cu biopsie excizională, în care tumora nu s-a scos complet, a suferit o limfadenectomie axilară.

În cazul celor două paciente pe care le-am operat astăzi am făcut tehnica ganglion santinelă, adică au fost scoși doar ganglionii care erau cel mai probabil să fie afectați de tumoră și o limfadenectomie axilară, adică s-a scos tot țesutul din axilă, deoarece pacienta respectivă mai avea o sectorectomie făcută înainte. Tratamentul cancerului de sân este într-o permanentă schimbare și inovație, iar noi suntem la curent cu schimbările care se fac în protocoale și lucrăm în echipe mixte, totul pentru binele pacientului”, a declarat dr. Sebastian Grădinaru, medic primar chirurgie generală.

 

Dr. Ina Petrescu a explicat că „reconstrucția imediată reprezintă, la ora actuală, standardul de aur al tratamentului cancerului mamar. În SUUB a devenit o practică obișnuită reconstrucția imediată. Chiar dacă este o intervenție mai dificilă și delicată, în comparație cu reconstrucția secundară, beneficiile sunt evidente: pacienta se trezește din operație cu un sân nou; practic, trauma pierderii sânului este mult diminuată. Recuperarea este mult mai rapidă, la fel ca și integrarea socio-profesională, cu impact favorabil asupra calității vieții”, a explicat dr. Ina Petrescu.

Cele două paciente au ajuns la Spitalul Universitar de Urgență București ghidate de navigatorul medical Victoria Asanache. Potrivit conducerii unității medicale, la SUUB, pacientele beneficiază de suport psihologic, având în vedere că „pierderea unui sân este echivalentul pierderii unei rude, ca impact emoţional asupra unei femei”.

Pentru a putea parcurge cu bine toate etapele terapeutice este necesar suportul psihologic specializat, iar psihologul oferă pacientei, în cadrul ședintelor de psihoterapie, suport și strategii personalizate, pentru ca aceasta să poată depăși stările negative asociate bolii.

Potrivit specialiștilor, patologia mamara are o incidență din ce în ce mai mare în rândul femeilor, iar majoritatea semnelor și simtomelor ce apar la nivelul sânilor sunt asociate cu teama de cancer la sân. Tratamentul chirurgical al cancerului de sân poate presupune rezecții limitate sau operații radicale, pentru a preveni riscul major de cancer la sân de care sunt afectate în special femeile care prezintă o predispoziție genetică la acest tip de cancer. În stadii incipiente, mastectomia este urmată de reconstrucția imediată, pentru refacerea completă a sânului.

 

Dr. Adriana Nica

Anul trecut, la SUUB a fost inaugurat Centrul Integrat pentru Sănătatea Sânului. Aici, pacientele pot efectua analize imagistice precum ecografia și mamografia, dar și analize imagistice de înaltă performanță cum ar fi tomografia computerizată, scintigrafia osoasă sau limfoscintigrafia, ne spune managerul SUUB, dr. Adriana Nica.

Aceasta menționează că tot aici se face puncția biopsie cu diagnosticul de certitudine histopatologic și imunohistochimic, iar toate aceste analize se fac în funcție de patologia fiecărei paciente și la stricta recomandare a comisiei pluridisciplinare care se ocupă de evaluarea, diagnosticarea și terapia fiecărei paciente.

În cadrul Centrului Integrat pentru Sănătatea Sânului de la Spitalul Universitar de Urgență București fiecare caz în parte beneficiază de o abordare modernă, pluridisciplinară, fiind analizat de o comisie de medici specialiști care se întrunește săptămânal. Din cadrul echipei multidisciplinare fac parte oncologi, radiologi, chirurgi generali, medici anesteziști, ginecologi, chirurgi plasticieni și anatomopatologi”, a declarat dr. Adriana Nica, managerul Spitalului Universitar de Urgență București.

(Foto: SUUB – Facebook)

 


Adaugati un comentariu


 

*