Tensiuni la Spitalul Județean Mureș, cu două săptămâni înaintea concursului pentru funcția de manager

13 iulie 2019 | 0 comentarii |

O parte dintre angajați îl acuză pe actualul manager că a desființat singurul compartiment pentru tratarea pacienților cu arsuri din județ și l-a transformat într-unul de reconstrucție mamară.

 

O decizie a conducerii Spitalului Clinic Judeţean (SCJ) Mureş, prin care s-a decis desființarea compartimentului de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă și arși din cadrul unității medicale și transformarea acesteia într-un compartiment de recontrucție mamară, a devenit subiect de scandal între managerul unității medicale și o aprte a angajaților care au deschis chiar o serie de acţiuni în instanţă împotriva conducerii spitalului, din această cauză.

Întâmplător sau nu, decizia, motivată de conducerea unității medicale prin faptul că spitalul nu s-a adaptat cerinţelor Ordinului Ministrului Sănătăţii nr. 476 din 2017 pentru tratamentul şi îngrijirea pacienţilor cu arsuri de gravitate redusă, este contestată vehement chiar în perioada în care se organizează concursul pentru ocuparea postului de manager al unității medicale, care va avea loc la 1 august, deși este aprobată în Consiliul Județean (în subordinea căruia funcționează unitatea medicală) încă din luna mai și a fost pusă în aplicare începând cu 1 iunie 2019.

Personalul medical care lucra pe partea de arşi acuză conducerea SCJ Mureş că, timp de doi ani, nu a investit nimic pentru conformarea compartimentului respectiv la normele Ordinului menționat, iar în cele din urmă a decis înfiinţarea unui compartiment de chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă specializat pe reconstrucţii mamare.

 

Medicii și asistentele susțin că nu înțeleg de ce s-a luat o astfel de decizie, în condiţiile în care există o astfel de secţie la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş și unde se fac cel mult 5-6 reconstrucţii mamare pe an, pe când fluxul de pacienţi cu diferite arsuri este de cel puţin 120 de pacienţi pe an, în ambulatoriul de specialitate, pe internările de zi şi pe cele continue.

Managerul SCJ Mureş, dr. Ovidiu Gârbovan susține însă că „în primul rând, acest compartiment nu era exclusiv pentru arşi, era un compartiment de chirurgie plastică, microchirurgie reconstructivă şi arşi. În 2017 a apărut un ordin al ministrului Sănătăţii, care definea foarte bine secţiile de arşi și centrele de arşi, după accidentul de la Colectiv. Trebuia să îndeplinească anumite standarde, pe care spitalul nostru nu le putea îndeplini nici în perspectivă, dovadă că la nivelul Ministerului Sănătăţii s-a luat decizia să construim un Centru de arşi la Târgu Mureş, conform standardelor actuale, care înseamnă foarte multe investiţii şi condiţii speciale pentru arşi. (…) Noi nu putem asigura şi nu îşi poate nimeni asuma o responsabilitate de a trata un ars”, a declarat dr. Gârbovan, menționând că oricum, în compartimentul respectiv, se tratau doar arsurile ușoare, care se pot trata și într-o secție chirurgicală, iar având în vedere faptul că personalul medical „rămâne pe loc”, nu înţelege de ce s-a alarmat.

 

Dr. Ovidiu Gârbovan

Managerul SCJ Mureş susţine că niciun spital din ţară nu are spaţiile prevăzute de Ordinul MS nr. 476 din 2017 şi că nici spitalul său nu îşi mai asumă îngrijirea pacienţilor cu arsuri grave, așa că atunci „când se va face acel centru de arşi vor fi şi paturi pentru arşi”, menționând că până atunci, în cazuri deosebite, se va recurge la procedura standard, de a anunţa Bucureştiul, şi se vor acorda primele îngrijiri până se va elibera un pat la Centru de Arşi din Capitală sau până se va face transferul în străinătate.

Medicii susţin însă că procedura de transfer este foarte greoaie şi pune în pericol viaţa pacienţilor. Ei susţin că, de mai mulţi ani, au solicitat ultimilor doi manageri să investească în îmbunătăţirea condiţiilor pentru tratarea pacienţilor arşi, însă au impresia că intenţionat domeniul respectiv a fost ignorat.

Au dat, chiar, exemplul ultimului caz transferat la Bucureşti, în data de 9 iulie, când un pacient cu arsuri grave, survenite în urma unui accident de muncă, a ajuns la Bucureşti abia după o săptămână, fiindcă doar atunci s-a eliberat un pat. Între timp, acesta a stat câteva zile la SMURD Târgu Mureş într-o boxă, apoi a fost transferat în stare gravă la Terapie Intensivă de la SCJ Mureş, iar în acest interval victima a fost infectată cu acinetobacter, iar starea sa s-a agravat.

 

Cazul a fost confirmat de managerul SCJ Mureş, care a subliniat că tocmai numărul mic de paturi în centrele de arși din țară a fost cauza transferului ultimului pacient cu arsuri grave după o săptămână și tot acesta este motivul pentru care este nevoie să se construiască un centru de arși la Târgu Mureș.

Un ars necesită spitalizare îndelungată şi nu a fost loc atunci, iar când a fost, ni l-au preluat. Orice ars grav este însă infectat de la început, el nu mai are capacitatea de a se apăra. Explozia a avut loc într-un mediu insalubru, a fost adus în nişte condiţii până la UPU SMURD, a stat acolo 3-4 zile… Principala complicaţie a arsului este infecţia, tocmai de aceea trebuie să avem o procedură specială, personal supra-calificat şi infrastructură adecvată. Tocmai pentru a nu pune în pericol viaţa bolnavului şi a scurta acest timp sunt acele proceduri, se anunţă la Bucureşti și se găseşte un loc într-un centru de arşi. Până atunci noi suntem obligaţi să asigurăm primele îngrijiri. Bolnavul este în primul rând, nu orgoliul profesional sau interesele personale de obţinere a unui spor…”, a explicat dr. Gârbovan.

Angajaţii SCJ Mureş specializați pe arsuri consideră însă că decizia conducerii unității medicale este nejustificată, de aceea au deschis o serie de acţiuni în instanţă împotriva conducerii spitalului. Care conducere? Rămâne de văzut după examenul pentru ocuparea postului de manager.

 

SCJ Mureș a rămas și fără singurul aparat de radioterapie din județ cu ajutorul căruia sunt tratați bolnavii de cancer. Printr-un anunț postat pe pagina de Facebook a unității medicale, pacienții sunt informați că, începând „cu data de 21.06.2019 a fost oprită activitatea serviciilor de radioterapie din cadrul Clinicii oncologie datorită unor defecțiuni apărute la câteva componente principale ale aparatului de radioterapie din dotarea Spitalului Clinic Județean Mureș; defecțiuni datorate gradului de uzură ale acestui aparat (18 ani de vechime). Ne cerem scuze pentru disconfortul și neplăcerile create pacienților și totodată îi informăm că depunem eforturi pentru remedierea situației în cel mai scurt timp. În acest sens, recomandăm pacienților de a lua legătura cu medicii curanți în vederea obținerii sfaturilor și recomandărilor de specialitate”.

SCJU Târgu Mureș dispune de 1.182 de paturi distribuite în 22 de secții și 4 compartimente (69,23% specialități medicale şi 30,77% specialități chirurgicale) și are 1.865 de angajați, potrivit site-ului oficial al unității medicale.

 

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*