Un nou caz de agresiune împotriva personalului medical

Daca majoritatea evenimentelor de acest gen au avut loc în spitale de stat, de această dată, incidentul s-a petrecut într-o clinică privată, unde un medic a fost lovit cu capul de pereți de partenerul unei paciente venite la consult fără programare.

 

Un medic ginecolog gălățean s-a decis după două săptămâni să facă publice imaginile filmate de o cameră de supraveghere din clinica privată în care profesează, imagini ce surprind momentul în care a fost agresat de partenerul unei paciente, agresiune în urma căreia a căzut și s-a lovit cu capul de un obiect de mobilier de pe holul unității medicale.

Incidentul a avut loc în cursul lunii februarie, iar între timp, medicul agresat a depus și o plângere penală împotriva agresorului, aducând ca argument și imaginile video pe care le-a făcut publice, ieri.

Incidentul nu constituie o premieră, nu puține fiind cazurile de medici sau asistenți medicali care au fost agresați în timp ce își făceau datoria, actele de agresiune venind de obicei din partea aparținătorilor dar și chiar a pacienților.

De obicei, astfel de incidente au loc în spitalele publice, cu precădere la secțiile de urgențe, însă de această dată, agresiunea asupra medicului s-a consumat în cadrul unei clinici private, unde pacienții au mult mai puține motive de stres, fiind consultați conform programării prealabile.

Medicul Costache Botezatu a postat pe o rețea de socializare imaginile surprinse de camera de supraveghere, precizând că a luat această decizie nu pentru a se victimiza, ci pentru a trage un semnal de alarmă asupra acestui fenomen și a-i pune în gardă pe ceilalți colegi care pot oricând fi victime ale unor indivizi cu apucături similare.

 

Incidentul a avut loc în data de 20 februarie, când agresorul s-a prezentat împreună cu partenera sa la clinica privată, solicitând un consult imediat, deși consultațiile se făceau pe bază de programare.

Ambii erau recalcitranți, spune medicul ginecolog, fapt pentru care, pentru a evita un scandal nedorit, a fost de acord să o consulte pe pacientă peste programările din ziua respectivă.

Partenerul acesteia a cerut să fie de față în cabinet pe timpul consultației, iar medicul a fost de acord și cu această solicitare, după ce și pacienta și-a exprimat acordul în acest sens.

Cu toate acestea, individul nu s-a calmat nici pe parcursul consultației, vociferând mai mult sau mai puțin agresiv, motiv pentru care medicul i-a cerut politicos să iasă din cabinet, pentru a-și putea continua consultația.

Scandalagiul a refuzat să iasă, continuând să se manifeste zgomotos. Medicul i-a atras atenția că va fi nevoit să apeleze la ajutorul Poliției, dar nici acest argument nu a fost suficient să îl convingă să iasă din cabinet, sau, cel puțin să se potolească. În aceste imprejurări, medicul a întrerupt consultația și a ieșit pe coridor pentru a-i cere recepționerei să cheme Poliția.

 

A fost urmat de agresor, care l-a abordat și l-a împins cu putere, iar medicul, luat prin surprindere, s-a dezechilibrat și a căzut, lovindu-se cu capul de un obiect de mobilier de pe hol.

A rămas întins la pământ câteva zeci de secunde, timp în care agresorul a continuat să vocifereze și să îl amenințe.

Scandalul făcut de individul care urla pe holul clinicii a atras mai mulți angajați, iar unul dintre medici, mai tânăr decât victima, a încercat să îl calmeze pe agresor, în timp ce o colegă l-a ajutat pe medicul agresat să se ridice.

În postarea pe rețeaua de socializare, dr. Costache Botezatu mai precizează că Poliția și firma de pază au intervenit în timp util în urma sesizării, luând măsurile ce se cuveneau împotriva agresorului, ulterior incidentului hotărându-se să depună o plângere penală la Parchet.

„În Moldova, pe care mulţi o desconsiderăm, pentru aşa ceva, respectivul individ ar face 15 ani de puşcărie. La noi, între 6 luni şi 3 ani, dacă nu vor fi şase luni cu suspendare. Ca să fie clare anumite aspecte şi să nu apară întrebări, precizez că unitatea la care lucrez a chemat imediat paza şi poliţia, a făcut toate demersurile legale necesare în asemenea situaţii. Eu am depus plângere penală. Vom vedea cum se va rezolva. Postarea a fost doar un strigăt, sper că nu în van, asupra comportamentului multor pacienţi, ajungându-se şi la aceste agresiuni fizice. Nu este teamă, ci revoltă”, a mai adăugat medicul agresat.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*