Situație de criză la SJU Piatra Neamț, după ce cinci ortopezi au fost reținuți de DGA

6 martie 2019 | 0 comentarii |

Secția de Ortopedie a spitalului a rămas astfel doar cu doi medici, care nu pot asigura buna desfășurare a activității.

 

Ofițerii de la Direcția Generală Anticorupție aproape că au închis secția de Ortopedie a Spitalului Județean de Urgență din Piatra Neamț după ce au demarat o anchetă ce îi vizează pe cinci din cei șapte medici ortopezi și au dispus aseară reținerea acestora, în urma unei serii de percheziții efectuate în cursul zilei de ieri. Este vorba de patru medici care lucrau pe secție și de medicul care lucra la cabinetul de Ortopedie al policlinicii spitalului, toți cinci petrecându-și noaptea în arest și urmând a fi prezentați astăzi instanței, cu propunerea de arestare preventivă. În cazul în care judecătorii vor da curs acestei propuneri venite din partea anchetatorilor, conducerea spitalului va trebui să facă față unei situații de criză nemaiîntâlnită până la acest moment, existând pericolul ca secția de Ortopedie să se închidă din lipsă de personal. A declarat-o chiar managerul spitalului, Codruț Munteanu, care a precizat că cei doi medici care au mai rămas pe secția de ortopedie nu pot face față pentru a asigura buna desfășurare a activității în secție, iar în aceste condiții, în cazul în care cei cinci medici vor rămâne în arest și nu se vor găsi înlocuitori, secția ar putea fi închisă temporar.

După ziua agitată de ieri, comitetul director al spitalului a fost convocat de urgență în această dimineață pentru a se analiza situația creată și a se găsi o soluție pentru această criză fără precedent în cadrul unității medicale, managerul precizând ca ar putea să apeleze la sprijinul medicilor rezidenți din Iași.

 

DGA a transmis  în această dimineață un comunicat referitor la acest caz, informațiile sugerând faptul că cei cinci medici reținuți sunt suspectați de luare de mită și de fals în acte. Această din urmă infracțiune ar fi fost comisă atât prin achiziția de materiale medicale cât și prin eliberarea în policlinică unor documente medicale necesare dosarelor de pensionare anticipată, în cazul unor pacienți care nu ar fi îndeplinit condițiile specifice, în timp ce mita ar fi fost pretinsă de medici ide pe secție pentru efectuarea unor operații.

În cursul zilei de ieri, anchetatorii au descins la spitalul din Piatra Neamț dar și în policlinică, unde au efectuat o serie de percheziții, la finalul cărora au ridicat mai multe registre de consultații și internări, precum și documente referitoare la achizițiile de materiale sanitare necesare în secția de Ortopedie. De asemenea, în urma perchezițiilor, cei cinci medici suspectați au fost conduși la audieri, iar aseară, după ce au stat mai multe ore de vorbă cu anchetatorii, au fost reținuți pentru 24 de ore, iar astăzi urmează să fie prezentați instanței cu propunere de arestare preventivă pentru o perioadă de 29 de zile.

 

„Pe surse” a parvenit și informația conform căreia unul dintre cei cinci medici suspectați ar fi fost condamnat în 2015 la doi ani și jumătate cu suspendare, tot pentru luare de mită, fiindu-i totodată interzis să profeseze timp de un an, perioadă la finalul căreia s-a angajat din nou la secția de Ortopedie a SJU Piatra Neamț.

Tot în cursul zilei e ieri, în timp ce perchezițiile de la Piatra Neamț erau în plină desfășurare, ministrul Sorina Pintea a anunțat că plățile informale încă sunt o problemă a sistemului public de sănătate și că la nivelul fiecărui spital va fi demarată o campanie pentru combaterea acestui fenomen.

„Ştim foarte bine că aceste plăţi informale există şi încă se practică acest sport. Odată cu majorarea salariilor, teoretic, lucrurile ar fi trebuit să intre într-un declin, dar nu au intrat. Eu cred că va mai trece o perioadă de timp, dar până la urmă este vorba despre educaţie, de educaţia pacientului, de educaţia aparţinătorului. Este un act între medic şi pacient. Noi nu putem interveni. Putem doar să spunem că nu este normal că se întâmplă aşa. Punctual, au început campanii în anumite spitale. Ministerul Sănătăţii discută şi a discutat cu sindicatele pe acest subiect şi probabil că o să pornim şi noi o campanie împreună cu sindicatele, pentru că toţi trebuie să ne asumăm. Este o problemă a sistemului şi este şi problema noastră”, a declarat în acest sens ministrul Sănătății.


Categorii: Actual, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*