Taxa clawback ar putea lăsa bolnavii fără medicamente ieftine

Producătorii de medicamente susțin că din cauza acestei taxe, 2018 este un an pierdut pentru dezvoltarea industriei farmaceutice în România și amenință că în 2019 ar putea dispărea de pe piață toate medicamentele care costă sub 25 de lei.

 

Reprezentanții Patronatului Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) și-au manifestat din nou nemulțumirea față de modul de aplicare a taxei clawback, introdusă în 2009 și aplicată producătorilor de medicamente, a crescut de la an la an.

Producătorii susțin că această taxă a devenit o piedică în calea dezvoltării industriei farmaceutice românești, iar dacă va continua să crească va face ca medicamentele ieftine, unele fără alternativă terapeutică, să dispară de pe piață, punând în pericol mii de pacienți. Mai mult, ei avertizează Guvernul că în următorii trei ani, România ar putea rămâne fără medicamente de producție internă.

Într-un comunicat al asociației se arată că taxa clawback a crescut în 2018 cu peste 16% față de anul anterior și cu 45% față de 2016, în condițiile în care vânzările de medicamente fabricate în țară au stagnat sau chiar au scăzut. În acest mod, producătorii spun că industria farmaceutică nu a putut evolua în anul trecut, bazându-și afirmațiile pe rapoartele contabile înaintate către autorități la final de an, care indică faptul că taxa clawback a ajuns să aibă o pondere de 20% din cheltuielile operaționale. „Anul 2018 a fost un an pierdut în dezvoltarea industriei româneşti de medicamente din cauza taxei clawback. Această taxă, care penalizează fabricile din ţară obligându-le la plata unor sume de bani care nu au legătură cu veniturile realizate de acestea, face ca toate planurile de tehnologizare să fie oprite sau amânate pentru 2020. În plus, există un risc real ca încă o tranşă de medicamente care costă sub 25 lei să nu mai poată fi fabricate în ţară şi că cei 8 milioane de pacienţii care le utilizează – în marea lor majoritate cu venituri mici şi pensionari – să nu le mai găsească în farmacii începând cu 2019”, se arată în comunicatul PRIMER.

 

Dragos Damian

Dragoș Damian, directorul executiv al organizației, spune că producătorii de medicamente au tras semnale de alarmă în acest sens pe tot parcursul anului trecut, atrăgând atenția autorităților că taxa clawback este lipsită de transparentă şi predictibilitate şi a ajuns să  reprezinte peste 35% din preţul de producător al medicamentelor ieftine. „Din păcate însă, am constatat că Ministerul de Finanţe refuza să înţeleagă aceste aspecte şi că nu s-au luat măsuri reale pentru a reduce pentru 2019 riscul dispariţiei medicamentelor care costă sub 25 lei, fabricate în România”, a mai precizat acesta.

Dragoș Damian reamintește că din cauza evoluției acestei taxe, creșterea pieței farmaceutice nu a fost resimțită și de producătorii din țară, aceștia supraviețuind doar prin orientarea către producția în lohn, pe suplimente alimentare sau pe exporturi, iar din cauza taxelor și impozitelor plătite în țară, nu au avut cum să investească în retehnologizare, astfel că în ultimii patru ani au dispărut peste 2.000 de medicamente fabricate în țară, care aveau prețuri sub 25 de lei.

La o taxă clawback de 30%, la cât se estimează că va ajunge în 2019, toate medicamentele care costă sub 25 de lei sunt nerentabile, iar producătorii vor fi obligaţi în cele din urmă să le scoată din portofoliu. Mai mult, plătind aproape 50% taxe şi impozite, fabricanţii din ţară nu au cum să se dezvolte în continuare, pierzând din competitivitate”, se mai arată în comunicat.

Reprezentanții PRIMER consideră că singura măsură care ar putea frâna dispariția medicamentelor ieftine din farmacii și spitale ar fi scutirea de taxa clawback a medicamentelor care costă sub 25 de lei.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*