Cei mai importanti producatori de medicamente din tara au infiintat o noua organizatie

Din noua structura fac parte 15 companii cu facilitati de productie in Romania, iar presedinte a fost desemna Dragos Damian.

 

Dragos Damian

Dragos Damian

Incepand din aceasta saptamana, in peisajul industriei farmaceutice din Romania a aparut o noua organizatie patronala, ce reuneste reprezentanti ai celor mai importante 15 fabrici de produse farmaceutice din tara. Este vorba de Patronatul Producatorilor Industriali de Medicamente din Romania PRIMER, organizatie profesionala independenta al carei infiintare a fost anuntata oficial in cursul zilei de ieri. Membrii noii organizatii isi propun ca, prin acest demers, sa conlucreze pentru ca Romania sa devina un important centru european al productiei de medicamente, in beneficiul pacientilor si al economiei romanesti.

Presedinte al organizatiei a dost desemnat Dragos Damian, directorul general al companiei Terapia Cluj, care a declarat ca „Romania are o traditie indelungata in industria farmaceutica, iar contributia pe care fabricile de medicamente din Romania, indiferent de capital, o au la dezvoltarea economica este esentiala pentru evolutia noastra ca stat european modern”.

Intr-un comunicat de presa remis cu ocazia infiintarii noii asociatii, presedintele Dragos Damian mai mentioneaza ca, in ciuda dificultatilor pe care le intampina in Romania, „sectorul manufacturierii produselor farmaceutice este strategic, plateste taxe si impozite, a creat mii de locuri de munca pentru personal de inalta calificare si asigura medicamente esentiale pentru romani”.

 

b braun fabrica de medicamenteDragos Damian mai sustine ca, desi mediul concurential ii este potrivnic, iar autoritatile nu ii ofera niciun fel de sprijin, acest sector functioneaza si face ca medicamentele care poarta marca „Made in Romania” sa fie respectate in peste 100 de tari in care sunt exportate, mai putin, insa, in tara lor de origine.

Din aceasta cauza, PRIMER isi propune sa schimbe atitudinea autoritatilor fata de producatorii din industria farmaceutica din Romania si sa imbunatateasca semnificativ conditiiile oferite acestora, astfel incat sa se evite inchiderea unor fabrici si concedierea a sute de angajati, pe motiv ca activitatea unitatilor respective devine neprofitabila din cauza conditiilor impovaratoare impuse.

Astfel, reprezentantii noii organizatii cer autoritatilor sa lanseze de urgenta consultari cu producatorii industriali de medicamente din Romania, pentru identificarea masurilor care sa opreasca criza inchiderii fabricilor de medicamente si a disparitiei medicamentelor, si care sa transforme aceasta industrie „dintr-o Cenusareasa a economiei intr-un factor de dezvoltare economica accelerata”.

 

depozit medicamentePrintre obiectivele imediate ale PRIMER se numara si o revizuire a taxei clawback, care sa tina cont de interesele economice ale Romaniei si care sa ajute producatorii locali si potentialii investitori sa poata beneficia de un mediu concurential corect. „Aceasta inseamna implementarea, de la 1 iulie 2017, a formulei de clawback diferentiat Plx 425/2014 care este blocata in Parlament de peste 3 ani si, incepand cu 2018, trecerea la taxa clawback zero pentru medicamentele generice, care nu sunt raspunzatoare pentru cresterea costurilor din sistemul de sanatate”, a explicat Dragos Damian.

Totodata, reprezentantii organizatiei cer modificari urgente in metodologia de calcul al preturilor, care sa aiba in vedere excluderea prevederilor ambigue legate de patent si care sa permita aprobarea si includerea in maximum 30 de zile in catalogul national al preturilor pentru medicamentele generice, precum si adoptarea unor facilitati fiscale pentru achizitia de licente de fabricatie si echipamente de productie si a unor facilitati comerciale, care sa asigure prezenta unui minim de medicamente fabricate in Romania pe canalele comerciale, avand in vedere ca productia locala poate facilita accesul fara obstacole al pacientilor la o gama larga de medicamente de prima nevoie.

 


Adaugati un comentariu


 

*