Producătorii „trag de mânecă” autoritățile, să-și facă stocuri de medicamente strategice

5 octombrie 2020 | 0 comentarii |

Aceștia spun că sunt asaltați de comenzi din partea celorlalte state europene și avertizează că o întârziere a comenzilor din partea României îi va găsi cu liniile de producție ocupate.

 

Cele 19 companii farmaceutice care fac parte din Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) au transmis un semnal autorităților, prin care le îndeamnă să ia măsuri cât mai urgente pentru a asigura stocuri de rezervă de medicamente pentru următoarele șase luni, pentru a evita o criză într-o perioadă critică. Avertismentul vine în contextul apropieri sezonului gripal, coroborat cu situația epidemiologică de la momentul actual și cu previziunile deloc optimiste pentru următoarea perioadă. Producătorii spun că următoarele șase luni sunt critice, atât pentru sistemul de Sănătate din România cât și din celelalte țări europene, unde autoritățile au început să își ia măsuri din timp pentru a face față.

Ei spun că fabricile de medicamente din România sunt deja asaltate de comenzi din  Uniunea Europeană şi de ţări din fostul spaţiu sovietic, din Orientul Mijlociu şi Asia, care solicită cantități mult mai mari de medicamente decât în anii anteriori. „Primim comenzi de cantităţi suplimentare de medicamente utilizate în tratamentul simptomelor răcelii, gripei şi infecţiei cu SARS-CoV-2 cum ar fi paracetamol şi ibuprofen, dar şi medicamente injectabile utilizate în secţiile de terapie intensivă, cum ar fi antibiotice, analgezice, adrenalină, sedative, anticoagulante, relaxante musculare, soluţii perfuzabile. Unele dintre aceste medicamente sunt comandate în baza unor autorizaţii de nevoi speciale de către ţările destinatare, astfel încât să se poată face stocuri cât mai rapid”, a precizat Dragoș Damian, directorul executiv al PRIMER.

 

Damian spune că încă din lunile iulie și august, comenzile pentru export pe adresa producătorilor de medicamente din România au crescut de aproximativ 10 ori față de anul trecut, semn că majoritatea țărilor își fac stocuri strategice pentru a trece cu bine de următoarele șase luni. Totodată, sunt și ţări care comandă de la producătorii din state precum Japonia, Rusia, Coreea de Sud şi India cantităţi semnificative de medicamente generice care au demonstrat rezultate promiţătoare în tratamentul Covid-19, cum ar fi hidroxiclorochina, dexametazonă, favipiravir şi umifenovir.

În acest timp, producătorii români spun că nu au primit nici un fel de comandă în acest sens din partea autorităților din țară, avertizând că acestea mai au foarte puțin timp la dispoziție pentru a comanda medicamente în vederea realizării unui stoc de rezervă pentru perioada de toamnă-iarnă.

 

Dragoș Damian

Dragoș Damian a mai precizat că, în cazul în care aceste comenzi vor întârzia, pe fondul cererii mai mari venite pentru export, există riscul ca ele să nu mai poată fi onorate, liniile de producție fiind ocupate pentru a onora comenzile anterioare primite din străinătate. „România trebuie să comande imediat stocuri de medicamente utilizate în răceală şi gripă, de produse injectabile de urgenţă utilizate în secţiile de terapie intensivă precum şi de antivirale care demonstrează rezultate promiţătoare în tratamentul COVID-19, în cantităţi suficiente. Stăm la dispoziţia autorităţilor, însă dacă nu se fac comenzi din timp exista un risc serios, la fel ca în primăvara acestui an, ca medicamentele necesare să nu mai poată fi găsite sau să nu putem fabrica stocuri suplimentare. În plus, dacă intervin noi stări de urgenţă, medicamentele din import nu vor putea să ajungă în ţară dacă se vor închide graniţele”, avertizează directorul executiv al PRIMER.

Acesta reamintește și de  „politicile iresponsabile ale legiuitorilor”, care au făcut ca în ultimii 10 ani România să fie dependentă de importurile de medicamente, doar 4% din medicamentele utilizate în ţară fiind fabricate de membrii PRIMER, în timp ce restul vine din import. „Până ce industria farmaceutică nu va fi declarată ramură economică de interes strategic şi se va înfiinţa o autoritate naţională în domeniul medicamentelor, pacienţii vor avea dificultăţi în a-şi găsi medicamentele necesare, iar România va pierde venituri bugetare de milioane de euro”, a conchis Dragoș Damian.

 


Adaugati un comentariu


 

*