Pandemia a determinat cea mai mare creștere a vânzărilor de medicamente fără prescripție

Pe primul loc în topul vânzărilor s-au clasat Paracetamolul și Ibuprofenul, din care românii și-au făcut provizii pentru ani întregi.

 

Patronatul Producătorilor Industriali de Medicamente din România (PRIMER) a făcut publice datele unei analize a pieței farmaceutice autohtone în primul trimestru al anului, perioadă care a coincis cu declanșarea pandemiei de Covid-19, însoțită de măsurile dispuse în contextul stării de urgență. Din datele transmise reiese că pandemia a influențat semnificativ piața farmaceutică din România, generând o evoluție atipică a consumului de medicamente, implicit a vânzărilor. Astfel, ieșirile de medicamente din farmacii și spitale au totalizat în primul trimestru un miliard de euro, înregistrându-se o  creștere cu 2,2% față de perioada similară a anului trecut.

Dragoș Damian, directorul executiv al organizației, a precizat că această creștere s-a datorat în special unei cereri foarte mari de medicamente eliberate fără prescripție medicală (OTC) și de suplimente alimentare.

În contextul pandemiei, valoarea vânzărilor acestor produse a crescut cu 25% în primul trimestru -cea mai mare creștere înregistrată în ultimii 10 ani, pe acest segment. Românii au cumpărat în cantități foarte mari Paracetamol și Ibuprofen la debutul crizei, dublu față de aceeași perioada a anului 2018 și cu 40% mai mari decât în primul trimestru al anului trecut, convinși că aceste medicamente îi vor proteja de infecția cu noul virus.

 

Dragoș Damian

Dragoș Damian crede că românii au făcut „achiziții de panică” și acum au stocuri care le vor ajunge câțiva ani buni de acum încolo, dacă nu cumva unele dintre medicamente vor expira în acest timp. La începutul lunii aprilie, chiar s-a creat un gol de stoc de paracetamol în depozite, pe care producătorii au reușit să îl acopere, astfel că nu se poate vorbi despre o criză cauzată de aceste achiziții de panică.

Directorul PRIMER a semnalat și un aspect mai îngrijorător, constând în scăderea accentuată a vânzărilor de medicamente folosite în tratamentele bolilor cronice. „Ceea ce este grav este faptul că se înregistrează o scădere periculoasă a consumului de medicamente de uz cronic, cu peste 8%, o dovadă în plus că peste 8 milioane de pacienți cronici au avut un acces redus la medicația lor zilnică. Unii pacienți au avut stocuri acasă, alții însă au rămas fără medicamente pentru una-două luni, fapt care, mai mult ca sigur, a dus la agravarea bolilor existente”, a declarat Dragoș Damian.

 

S-au consemnat scăderi ale consumului în special în sfera medicamentelor pentru boli cardiovasculare (care au înregistrat o scădere cu peste 10%), pulmonare, reumatice, digestive și ale sistemului nervos central.

Datele sunt valabile până la finalul lunii martie, însă producătorii spun că această tendință a continuat și pe parcursul lunii aprilie, în contextul prelungirii stării de urgență, iar o statistică mai exactă va fi disponibilă luna viitoare.

Această evoluție atipică a consumului, indus de contextul epidemic, „poate crea reacții comportamentale paradoxale pentru tot restul anului, cu impact în noul sezon de iarnă, când este posibil un nou val de infecții virale”, după cum a subliniat Dragoș Damian. Astfel, consumul de Paracetamol și Ibuprofen ar putea să scadă, pentru că populația are deja stocuri, în timp ce consumul de medicamente pentru boli cronice va crește, pentru că pacienții își vor achiziționa rezerve.

Genul acesta de evoluție, în „dinți de ferăstrău”, va genera probleme și în rândul producătorilor de medicamente, care nu vor ști câtă producție să planifice, existând riscul să apară fie situații de gol de stoc, fie de suprastocare.

 


Categorii: Actual, Organizatii, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*