Proiecte din domeniul medical, premiate la Euroinvent

26 mai 2020 | 0 comentarii |

Evenimentul este dedicat tinerilor inovatori și inventatori, iar anul acesta au participat peste 500 de proiecte de cercetare din peste 30 de țări.

 

Euroinvent, un eveniment de tradiție organizat la Iași de Forumul Inventatorilor Români, Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Universitatea Tehnică Gheorghe Asachi, Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa și organizația Europe Direct, și-a dsemnat câștigătorii. Chiar dacă ediția din acest an s-a desfășurat în condiții deosebite din cauza pandemiei de coronavirus, expoziția de inventică și inovație dedicată tinerilor inventatori și cercetători, care reunește anual sute de participanți din întreaga lume, recunoscută ca fiind cel mai important eveniment de profil din Europa de Est, a fost un succes.

Organizatorii au luat decizia de a organiza evenimentul on-line, dar chiar și așa, interesul participanților a rămas ridicat, iar în competiție au fost înscrise peste 500 de invenții și proiecte de cercetare, din peste 30 de țări.

Cea mai numeroasă participare a avut România, care a avut înscrise la expoziție peste 230 de lucrări, unele dintre ele numărându-se și printre câștigătorii ediției din acest an.

 

Cristian Fodor

Astfel, Marele Premiu Științific Euroinvent i-a revenit lui Cristian Fodor, un tânăr bioinginer, proaspăt absolvent şi masterand al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi. Acesta a participat la expoziție cu un dispozitiv mecatronic pentru stimularea fluxului respirator, cu aplicaţii în acordarea primului ajutor. Mai exact, este vorba de un manechin folosit pentru învățarea manevrelor de prim-ajutor, care oferă instantaneu feedback vizual, acustic și tactil, comportându-se exact ca un pacient real care necesită manevre de resuscitare cardiopulmonară, sau efectuarea manevrei Heimlich – aplicabilă persoanelor care s-au înecat și sunt în pericol de a se sufoca.

Tânărul inventator s-a declarat plăcut surprins de câștigarea acestui premiu. „Sunt cu adevărat surprins de această recunoaştere. La Euroinvent au participat foarte multe proiecte româneşti valoroase. Nu mă aşteptam să câştig. Sunt foarte fericit de câştigarea acestui premiu. Am participat la mai multe ediţii Euroinvent şi mă bucur că ideea mea din acest an a fost apreciată”, a declarat tânărul inventator, după premiere.

 

În cadrul aceluiași eveniment, Premiul de Recunoaştere Ştiinţifică a revenit Universități de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București, pentru proiectul „Complex de ruteniu cu acţiune antiinflamatoare şi procedeu de sinteză” prezentat la ediția din acest an.

Atât Marele premiu, în valoare de 10.000 de lei, cât și premiul câștigat de UMF „Carol Davila” au fost oferite de Fundaţia Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României ai cărei reprezentanți au transmis printr-un comunicat remis după evenient, că „Euroinvent este un reper pentru lumea ştiinţifică, de aceea Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României susţine în continuare parteneriatul educaţional. Prin premiile oferite în ultimii cinci ani, în cadrul acestui eveniment, Senatul Ştiinţific încearcă să sprijine tinerii inventatori şi să îi încurajeze să se implice în cariere ştiinţifice”.

 

 


Adaugati un comentariu


 

*