Omagiu adus academicianului Ana Aslan, la Congresul Internațional al Studenților la Medicină

4 decembrie 2019 | 0 comentarii |

Evenimentul ajuns la a treia ediție debutează astăzi, în organizarea Societății Studenţilor în Medicină din Bucureşti (SSMB).

 

În perioada 4-8 decembrie, Institutul Naţional de Gerontologie şi Geriatrie Ana Aslan va fi gazda celei de-a treia ediții a Congresului Internațional al Studenților la Medicină, un eveniment organizat de SSMB, ca o extensie a amplului proiect medical naţional „Congresul Naţional pentru Studenţi şi Tineri Medici”, demarat încă din 1994. Ediția din acest an va fi dedicată memoriei academicianului Ana Aslan, acesta fiind și principalul motiv pentru care institutul pe care l-a fondat și care îi poartă numele a fost ales pentru a găzdui congresul. Rareş Băloi, președintele SSMB, a declarat că „ediţia de anul acesta devine un sanctuar de cultură, cunoaştere şi multiculturalitate şi împrumută, metaforic, din puterea femeii care a învins orice prejudecăţi ale vremurilor, dând dovadă de determinare şi perseverenţă”.

Deschiderea lucrărilor congresului va avea loc astăzi, începând cu ora 18.00, în prezența reprezentanților conducerii Universității de Medicină și Farmacie Carol Davila și a numeroase personalități ale lumii medicale.

Președintele SSMB a mai precizat că la ediția din acest an vor fi prezenți peste 800 de participanți din peste 30 de țări. Aceștia vor lua parte la 7 conferinţe şi 3 keynote-uri special proiectate pentru a le stimula dorinţa de cunoaştere, dar şi pentru a le oferi o viziune mai largă asupra practicii medicale la nivel global.

 

În cadrul congresului, participanţii vor avea ocazia de a transforma teoria în practică și prin intermediul celor 80 de workshop-uri interactive, puse la dispoziţie de echipa de organizare în colaborare cu medici din întreaga lume. În plus față de edițiile anterioare, congresul din acest an va introduce și un concept revoluţionar denumit „Body Interact”, care la va oferi participanţilor o serie de cazuri autentice aplicate pe un pacient virtual. „Ca în fiecare an, manifestarea  susţine eforturile academice ale noii generaţii, organizând o sesiune de prezentări ale lucrărilor realizate cu pasiune şi dorinţă de cunoaştere de către participanţii activi. Efortul acestora este răsplătit, iar lucrările câştigătoare sunt publicate într-o revistă medicală cu o prezenţă sonoră la nivel global în domeniul medical de specialitate. Multiculturalitatea şi interdisciplinaritatea reprezintă două dintre valorile care stau la congresului, de aceea, anul acesta le ferim ocazia participanţilor de a se relaxa în perioadele dintre activităţile ştiinţifice într-un Art Lounge, unde pot fi admirate o serie de compoziţii vizuale realizate de studenţii medicinişti, ce păstrează o picătură din visul Anei Aslan: tinereţea fără de bătrânețe”, a mai declarat Rareș Băloi.

 

La rândul său, prorectorul pe probleme studenţeşti, prof dr. Viorel Jinga, implicat activ în organizarea congresului, a precizat că la evenimentul din acest an s-a muncit mai mult decât la oricare din edițiile anterioare..

Tânăra echipă de studenţi din comitetul de organizare a pregătit un program foarte bogat, ce ascunde multe surprize pentru participanţi. Universitatea de Medicină şi Farmacie Carol Davila se bucură că găzduieşte acest eveniment. Suntem siguri că acest congres va contribui cu succes la creşterea vizibilităţii şcolii medicale românești atât pe plan naţional, cât şi internaţional”, a declarat acesta.

Academicianul Ana Aslan, personalitatea celebrată în cadrul congresului, s-a preocupat de gerontologia socială, indicând măsuri organizatorice privind crearea unui sistem de stimulare a activităților specifice vârstei a treia, fiind cea care a intuit și descoperit acțiunile terapeutice de tip biotrofic ale procainei, prin tratament de lungă durată, în doze mici, cu rol curativ și profilactic. Gerovitalul H3, produs original romanesc și, în același timp, primul medicament creat anume să întârzie procesul de îmbătrânire, a fost elaborat între anii 1946 și 1956, de Ana Aslan și școala sa, după numeroase cercetări clinice și experimentale.

 


Adaugati un comentariu


 

*