Cercetătorii români, încurajați să se implice în proiecte care să răspundă provocărilor din timpul pandemiei

Sunt sprijinite atât proiectele în domeniul medical, cât și cele din alte sectoare științifice care pot genera soluții prin care să se vină în sprijinul populației și al autorităților.

 

Criza apărută în contextul pandemiei de SARS-CoV-2 lansează o serie de noi provocări pentru cercetătorii din diverse domenii, ale căror preocupări se axează în această perioadă pe găsirea unor soluții specifice domeniilor lor de activitate, care să ajute societatea să facă față acestei situații cu care nu s-a mai confruntat până acum. Ce-i drept, în prim plan se află cercetătorii din domeniul medical, întrucât la acest moment există nvoia stringentă de găsire a unui vaccin care să prevină răspândirea infecției cu Covid-19 precum și a unui tratament eficient pentru cei care se îmbolnăvesc și fac parte din categoriile de risc. Pentru că găsirea unor astfel de remedii terapeutice necesită un timp îndelungat, este nevoie și de alte soluții care să-i ajute pe oameni să se adapteze noilor condiții impuse în perioada pandemiei, iar în acest sens cercetătorii au nevoie de fonduri, pentru a derula proiecte de cercetare.

În acest context, Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României a anunțat că dorește să susțină dezvoltarea unui proiect de cercetare medicală, pentru studiul noului coronavirus și pentru încetinirea răspândirii acestuia. În acest sens, a lansat un concurs de proiecte denumit „Parteneri în lupta împotriva Covid-19”, adresat comunității cercetătorilor, medicilor și biologilor români.

 

Aceștia sunt invitați să trimită, până pe 15 mai, proiectele de cercetare ce pot avea aplicabilitate în diagnosticul rapid – prin teste de detecție virală, studii de laborator referitoare la transmiterea umană și transmiterea în mediu a coronavirusului – noi compartimente de replicare virală, terapie țintită, management epidemiologic și mijloace de gestionare a răspândirii.

Proiectele vor fi apoi evaluate și validate de către o echipă multidisciplinară formată din experți în epidemiologie, virusologie și medicină inovativă, iar proiectul care va fi considerat cel mai eligibil va beneficia de un premiu din partea fundației. Perioada de evaluare este cuprinsă între 16 și 20 mai, urmând ca pe 31 mai să fie desemnat proiectul câștigător. Dosarele proiectelor pot fi trimise prin e-mail pe adresa office@fundatiadanvoiculescu.ro.

 

În același timp, Universitatea Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a anunțat că se implică activ în eforturile forurilor europene cu privire la combaterea efectelor pandemiei de Covid-19. Astfel, specialiști din cadrul universității vor participa la un hackathon coordonat de Consiliul European pentru Inovare din cadrul Comisiei Europene, al cărui scop este acela de a realiza o legătură între societatea civilă, instituţiile de inovare și potenţialii parteneri şi investitori din Europa, în vederea identificării şi dezvoltării unor soluţii inovative care să poată face faţă provocărilor acestei perioade.

Evenimentul cuprinde, pe lângă oferirea specialiştilor şi a echipamentelor de înaltă performanţă de care dispun organizaţiile înscrise, şi dezvoltarea unor idei de soluţii concrete în domenii precum sănătatea, educaţia on-line şi desfăşurarea muncii la distanţă, continuitatea activităţilor antreprenoriale, coeziunea socială şi politică, digitalizarea activităţilor financiare. „UBB şi-a manifestat disponibilitatea de a contribui şi de a se implica în toate aceste arii de intervenţie prin asigurarea, în funcţie de solicitările existente, a experţilor şi echipelor care să contribuie la identificarea şi dezvoltarea ideilor de soluţii şi la organizarea sesiunilor on-line pe perioada evenimentului, a mentorilor care să ofere consultanţă altor echipe participante, a unor posibili evaluatori, precum şi a tehnicii necesare, inclusiv a super calculatorului capabil să realizeze 40 de mii de miliarde de operaţiuni matematice pe secundă, aflat în dotarea Universităţii”, se arată într-un comunicat al UBB.

 


Adaugati un comentariu


 

*