Vaccinarea personalizată, soluția propusă de cercetătorii de la OncoGen, împotriva coronavirusului din China
Aceștia au realizat o serie de cercetări de la izbucnirea epidemiei și pun gratuit la dispoziția producătorilor de vaccinuri rezultatele obținute.
Evoluția epidemiei cauzate de noul coronavirus apărut în China și faptul ca Organizația Mondială a Sănătății a declarat această epidemie urgență globală de sănătate publică, i-a îngrijorat și pa specialiștii Centrului de Terapii Genice şi Celulare în Tratamentul Cancerului – OncoGen din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Timişoara, care au demarat o serie de cercetări în căutarea unei soluții care să stopeze valul de îmbolnăviri.
Aceștia au anunțat recent că au realizat o strategie de vaccinomică personalizată pentru noul agent patogen, iar rezultatele acestor cercetări sunt puse gratis la dispoziţia producătorilor de vaccinuri interesaţi, întrucât în România nu există un centru funcțional care să se ocupe cu producția de vaccinuri.
Prof. Virgil Păunescu, directorul OncoGen, spune că sunt foarte multe metode şi tehnologii pentru a ajunge la un vaccin sau la o soluţie împotriva coronavirusului, iar varianta propusă de centrul de la Timișoara este mai puțin obișnuită, întrucât nu provine din vaccinarea împotriva virusurilor, ci din vaccinurile antitumorale, care sunt mai dificil de obţinut decât cele antivirale. „Noi, fiind un centru de cercetări cu specific de imunoterapii în cancer, am sesizat că o anumită tehnologie de vaccinare personalizată în cancer s-ar putea aplica şi în bolile virale. În cancer, poate funcţiona, dar în epidemii din acestea nu, pentru că sunt milioane de oameni care ajung să fie infectaţi şi nu ai timp să îi faci analiza sistemului imun şi a răspunsului imun fiecărui individ şi să-i faci ceva individualizat. Dar s-a putut să găsim o cale de mijloc, în sensul că noi am luat statistica cu profilul genetic al populaţiei României, care corespunde în mare parte cu populaţia din Europa”, a explicat acesta.
Directorul centrului OncoGen mai spune că, pornind de la profilul genetic al populaţiei din România şi având datele despre structura virusului publicate de specialiștii chinezi, în baza structurii genetice, se poate determina structura proteică ce poate fi folosită la vaccinare. „Noi nu suntem un centru de producţie. Rezultatul studiilor noastre, care indică la sfârșit cum ar trebui să arate şi cum ar trebui sintetizate respectivele proteine, respectivele antigene folosite pentru un eventual vaccin, ar trebui preluate de o fabrică de tip industrial, care să le producă, să le ambaleze, să le testeze, să le vaccineze. Dacă Institutul Cantacuzino ar fi fost funcţional, probabil că le-am fi predat celor de la Cantacuzino, în primul rând, să le testeze ei şi să încerce să facă un vaccin. Dar pentru că nu avem cui să le predăm, le-am pus în domeniul public, pentru producătorii de vaccinuri care, sunt convins, că toţi lucrează la ora aceasta la elaborarea unui vaccin”, a mai adăugat acesta.
OncoGen a apelat la această soluție în locul patentării rezultatelor studiului, pentru că un astfel de proces ar dura cel puțin un an de zile, iar asta ar însemna să se piardă timp prețios. „Văzând modul în care se mişcă virusul şi gravitatea bolii, ne-am zis să ieşim primii cu o soluţie şi să nu mergem pe linia protecţiei intelectuale, a făcutului de bani, ci să punem la dispoziţia celor care pot duce mai departe lucrul acesta, în producţie, cercetările noastre, mai ales că suntem un institut de cercetări bine dotat”, a precizat în acest sens prof. Virgil Păunescu.
În urma cercetării, specialiștii de la OncoGen au identificat mai multe peptide, dintre care au expus doar cinci, iar cu un număr de 10 dintre ele, pe care le pot identifica, s-ar putea produce vaccinuri care să acopere toată paleta din România. Astfel, în perioada următoare, centrul de la Timișoara va face comanda pentru aceste peptide în Germania, pentru că dotările sale nu îi permit să le sintetizeze, urmând ca, odată primite, acestea să fie testate mai întâi pe animale. Peptidele imunogenice au fost dezvoltate de cercetătorii timișoeni prin aplicarea unei tehnologii utilizate în vaccinarea personalizată în cancer, bazată pe o tehnologie care este în prezent în studii clinice pentru tratarea cancerului. Folosind acest exemplu, alte peptide pot fi identificate pentru populaţia din aproape toate regiunile geografice.
„Rezultatele noastre le-am făcut publice pe site-ul nostru, al OncoGen, și le-am trimis şi colegilor din Germania, apoi şi celor din SUA. Noi, dacă facem rost de aceste peptide, în circa o lună le vom trimite pentru a se vedea dacă pacienţii care supravieţuiesc – pentru că mortalitatea este de circa 10% – ar trebui să facă anticorp care să reacţioneze cu peptidele noastre”, a mai precizat directorul centrului de cercetare de la Timișoara.