Nici un bolnav cu tuberculoză nu va fi lăsat în afara sistemului

Este promisiunea făcută de coordonatorul Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere si Control a Tuberculozei, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Tuberculozei.

 

Data de 24 martie a fost declarată Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, zi care anul acesta este marcată într-un context nefavorabil cu totul deosebit, dat de pandemia provocată de noul coronavirus. Cu această ocazie, specialiștii Institutului de Pneumoftiziologie Marius Nasta avertizează că pacienții cu tuberculoză sunt expuși în această perioadă unui dublu risc, făcând parte din categoria cea mai vulnerabilă în cazul infecției cu noul coronavirus.

Astfel, dr. Ioana Munteanu, coordonatorul  Programului Naţional de Prevenire, Supraveghere si Control a Tuberculozei (PNPSCT) spune că situația pacienților cu tuberculoză constituie la acest moment principala preocupare a specialiștilor angrenați în acest program.

Comunitatea TB este solidară cu cei afectați de Covid-19, iar sprijinul nostru, al profesioniştilor, în lupta împotriva noii pandemii este misiunea noastră. Împărtăşim lecţiile primite, experienţele si instrumentele de care dispunem, astfel încât, uniţi, să înfrângem aceşti microbi periculoşi. Şi chiar daca atenţia oamenilor din TB, pneumologi ca specializare, este îndreptată în prezent către noua pandemie, nici un bolnav cu tuberculoză nu va fi lăsat în afara sistemului” a declarat dr. Ioana Munteanu într-un mesaj adresat cu ocazia acestei zile.

 

Aceasta a mai precizat că România rămâne în continuare țara din Uniunea Europeană cu cel mai mare număr de pacienți cu tuberculoză, însă la finele anului trecut, incidența acestei boli scăzuse față de anul 2018. Astfel dacă în urmă cu doi ani vorbeam de o  incidență a bolii în România de 59,4 cazuri la suta de mii de locuitori, aceasta a scăzut a finele lui 2019, la 57,1 cazuri la suta de mii de locuitori. În primele 9 luni ale anului 2019 au fost înregistrate 9.070 de noi cazuri de tuberculoză, iar în aceeaşi perioadă din 2018, numărul bolnavilor diagnosticaţi cu această boală a fost de 9.536. O scădere semnificativă s-a înregistrat la numărul de copii cu tuberculoză, de la 540 în 2018, la 391 de cazuri, cei mai mulţi provenind din judeţele Ialomiţa, Teleorman şi Maramureş.

În continuare, numărul cel mai mare de îmbolnăviri este înregistrat în Moldova şi Muntenia, unde rata de îmbolnăvire ajunge şi la 91,3 cazuri de tuberculoză la suta de mii de locuitori. Judeţele cu cei mai mulți pacienți cu tuberculoză sunt Olt, Dolj, Tulcea, Teleorman, Giurgiu, Constanţa şi Brăila, unde incidența îmbolnăvirilor este de peste 80 de cazuri la suta de mii de locuitori.

 

Cea mai mare provocare pentru medici o reprezintă în continuare pacienții cu forme de tuberculoză rezistente la tratament, vestea bună fiind că în cursul anului trecut s-a înregistrat și o scădere a numărului acestora, comparativ cu anul precedent. Astfel, în primele nouă luni ale lui 2019 au fost înregistraţi 242 de pacienţi cu tuberculoză multidrog rezistentă, faţă de 312 în perioada similară a anului 2018. În ceea ce privește rata mortalității, aceasta s-a menținut aproximativ la același nivel ca în 2018, înregistrându-se anul trecut 4,1 decese la suta de mii de locuitori, față de 4,2, în anul anterior.

Toate aceste date dau speranţe de viitor, cu atât mai mult cu cât, de la sfârşitul anului 2019, caravanele de screening coordonate de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta au început activitatea de depistare activă a tuberculozei în toate judeţele din România, activitate care se desfăşoară pe parcursul următorilor ani. Primele rezultate ale acestor cabinete mobile se vor vedea la sfârşitul anului 2020. Răspunsul sistemului de sănătate din Romania pentru reducerea poverii tuberculozei se desfăşoară conform Strategiei Naţionale de Control al Tuberculozei 2015-2020”, a mai declarat coordonatorul PNPSCT.

 


Categorii: Actual, Medici, Spitale, Stiri

Adaugati un comentariu


 

*