Concluzii la finalul primei campanii de depistare activă a tuberculozei

11 octombrie 2019 | 0 comentarii |

Proiectul a fost demarat în urmă cu un an, în cadrul unei acțiuni mai ample lansate în 2016, în șase state membre ale Uniunii Europene.

 

În urmă cu trei ani, Bulgaria, Italia, Marea Britanie, Olanda, România şi Suedia au fost incluse într-un proiect pilot denumit E-Detect-TB, având ca scop principal eliminarea tuberculozei din spațiul Uniunii Europene, prin intervenţii bazate pe dovezi, în vederea diagnosticării precoce a şi asigurării de asistenţă medicală integrată pentru grupuri de populaţie. Proiectul a fost finanțat de Comisia Europeană și a inclus mai multe componente, în funcție de situația specifică din cele șase țări în care s-a desfășurat. Astfel, în România și Bulgaria s-a urmărit depistarea activă a cazurilor de pacienți cu tuberculoză, în Italia, programul a vizat prevenirea și tratamentul tuberculozei în rândul emigranților, iar în Marea Britanie, Olanda și Suedia s-a realizat un registru cu evidenţa cazurilor de tuberculoză latentă şi activă.

În România, implementarea programului a început anul trecut, țara noastră beneficiind în acest sens de o finanțare în valoare de 970.449 de euro, de la Comisia Europeană, sumă căreia i s-au adăugat 612.069 de euro din bugetul Ministerului Sănătății. Campania de depistare activă a tuberculozei  a fost derulată de Institutul Național de Pneumoftiziologie Marius Nasta și Societatea Română de Pneumologie, în cadrul Programului Național de Prevenire, Supraveghere și Control al Tuberculozei, iar scopul urmărit a fost depistarea precoce a tuberculozei în grupurile de populație vulnerabilă în care sunt incluse persoanele aflate în detenție, persoanele fără adăpost, utilizatorii de droguri, comunitățile foarte sărace, cu acces limitat la asistență medicală, precum și comunitățile de romi.

 

Acțiunea s-a desfășurat în București și județele Dâmboviţa, Dolj, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov și Prahova, iar activităţile de screening au fost realizate de către specialişti de la Institutul Marius Nasta, prin intermediul unei caravane mobile dotate cu aparat de radiografie digitală, diagnostic asistat de computer şi test de diagnostic molecular. Campania s-a încheiat oficial la jumătatea acestei săptămâni, concluziile fiind prezentate în cadrul unei dezbateri pe tema dezvoltării screeningului pentru tuberculoză prin intermediul caravanelor mobile.

Cu această ocazie, managerul Institutului Marius Nasta, dr. Beatrice Mahler, a precizat că metoda folosită și-a dovedit eficiența, fiind cel mai bun mijloc de a testa grupele de populație cu risc crescut de îmbolnăvire și de transmitere a bolii. „Incidenţa tuberculozei este în continuare mult peste media înregistrată în populaţia generală, din cauza particularităţilor acestor categorii de populaţie, care au, de regulă, acces limitat la asistenţă medicală. Este important pentru Programul Naţional de Supraveghere şi Control al Tuberculozei implementarea diagnosticului activ al tuberculozei la categoriile de risc, pentru a reduce riscul de infecţie tuberculoasă în populaţia generală”, a declarat dr. Beatrice Mahler.

 

Potrivit acesteia, incidența generală în populația din grupele de risc testată în cadrul campaniei fost dublă față de incidența tuberculozei în România, adică 130,3 cazuri la suta de mii de locuitori, față de 59,5 la suta de mii de locuitori, atât cât era incidența la nivel național la finele anului trecut. Cele mai mari incidențe ale bolii s-au constatat în rândul utilizatorilor de droguri – 854,7 de cazuri la suta de mii de locuitori și în rândul persoanelor fără adăpost – 520,8 de cazui la suta de mii de locuitorii. „În rândul comunităților de romi  incidența este de 165 de cazuri la suta de mii, dar am informații despre alte două cazuri, ceea ce va ridica incidența la peste 200 la suta de mii. În schimb, în penitenciare, incidența de sub 100 de cazuri la suta de mii de locuitori ceea ce ne face să întrevedem care este calea strategică a caravanelor din viitor. Este limpede ca lumina zilei că focusul trebuie să fie pe populațiile vulnerabile reprezentate de  persoanele fără adăpost, în special persoanele consumatoare de droguri injectabile”, a mai declarat managerul Institutului Marius Nasta.

Incidența tuberculozei la nivel național a scăzut mult în ultimii ani, dar chiar și așa, rămâne cea mai ridicată din Uniunea Europeană. Astfel din 2002, până la finele anului trecut, incidența tuberculozei în România a scăzut cu 58,4%, ajungându-se de la un număr total de peste 30.000 de cazuri, la 11.500 de cazuri. Cea mai mare incidență se înregistrează în județele din sudul și estul țării, majoritatea pacienților având vârste cuprinse între 45 și 60 de ani.


Adaugati un comentariu


 

*